İstanbul Modern'in geleneksel gala gecesi yapıldı. Genç sanatçıların eğitimi için eserini bağışlayanlardan biri de, ünlü ressam Taner Ceylan'dı. Peki kimdi bu eseri 9 milyon liraya alan isim? İstanbul'un 'Crème de la crème'ini buluşturan gece.

İstanbul’un gurur kaynağı müzelerden İstanbul Modern bu yıl 20. yılını kutluyor. Müze, her yıl bir ‘Modern Gala’ düzenliyor; bu galalarda çeşitli sanatçıların bağışladığı eserler açık arttırmaya çıkarılıyor ve elde edilen fon Türkiye’de daha çok çocuğu ve genci sanatla buluşturmakta kullanılıyor. Bugüne kadarki gala gecelerinde elde edilen gelir ile toplam 669 bin gence ve çocuğa ücretsiz sanat eğitimi verilebilmiş.

Zerrin ve Zafer Yıldırım, Bülent Eczacıbaşı

Bu yıl İstanbul Modern aynı zamanda 20’nci yaşını kutluyor ve Gala Modern 2024 de bu nedenle daha büyük bir anlam içeriyordu. Her zaman müzenin içinde düzenlenen Gala Modern bu kez birinci katın hemen yanında bahçesine kurulan bir çadırda gerçekleşti. Doğrusu geceye herkesin şıklığı kadar 11 kıymetli sanatçının eserlerinin Maya Portakal Bitargil’in yönettiği açık artırmada toplamda 23 milyon 300 bin lirayı bulan değeri damga vurdu.

Gecede İstanbul Modern sadece eser bağışından para toplamakla kalmadı, hayırsever ve sanat sever topluluk içerisinden 17 isim, sadece ellerini kaldırarak 200’er bin liralık bağış yapıp, özel çocuklar için düzenlenecek olan ‘Buluşma’ isimli projeye destek verdiler. Böylece toplamda 3 milyon 400 bin lira da bu bağışlarla toplandı.

Taner Ceylan, kendi Instagram sayfasında Cahide’yi şöyle anlatmış: ‘İstanbul serimin dahilinde Cahide Sonku’nun hayatına daldım. Tek bir karede böylesi bir hayatın rayihasını vermek…Bugüne kadar vermediği bir pozu bilmediğimiz bir portresini oluşturmaya çalıştım. En çok da burda zorlandım. Ama sonuçtan memnunum. O vahşi dünyada yalnızlığıyla baş başa kendi kaderine kadeh kaldırıyor.’

Gelelim gecenin en yüksek fiyata satılan eserine. Bu, ünü Türkiye’yi çok aşan ressam Taner Ceylan’ın ‘Cahide’ isimli eseriydi.

Açık artırmada en hızlı şekilde 9 milyon liralık değere ulaşan Cahide’yi kimin aldığını hepimiz merak ettik. Çok geçmeden masalarda konuşulan isim ’Sanmar’ın sahibi, sanatçı İnji’nin de babası Ali Gürün oldu.

Doğrusu ben kendisiyle daha önce tanışmamış ve Sanmar’ı da yakından tanımamıştım ama yanımda Denizbank’ın yeni Genel Müdürü Recep Baştuğ oturuyordu. Sanmar’ı da Ali Gürün’ü de sektörden biliyordu.

Bülent Eczacıbaşı ve Denizbank’ın yeni genel müdürü Recep Baştuğ ile birlikte. Baştuğ çok iddialı geliyor, benden duymuş olmayın.

Koleksiyonerlerin çoğu tanıdığımız, bildiğimiz isimler olduğundan Ali Gürün’ün kim olduğunu ve şirketin neler yaptığını merak etmeden duramadım ve öğrendim ki iki çalışkan uzakyol baş mühendisi merhum Gökçen Seven ve Orhan Gürün tarafından 1976 yılında kurulan Sanmar Denizcilik, kendi römorkör filosunu işleten ve kendi filosu ve diğer nakliye şirketleri için römorkör inşaa eden ilk Türk firması.

İkinci kuşak yani Ali Gürün de İTÜ makine mühendisliğinden mezun olduktan sonra İTÜ Denizcilik Fakültesi Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Ana Bilim Dalı’ndan yüksek lisansını tamaladıktan sonra şirkete katılmış ve şu anda da yönetim kurulu başkanlığını yapıyor.

Sanmar Denizcilik, dünyanın sayılı üreticileri arasında ilk üçte yer alıyor ve deniyor ki römorkör ihraç etmediği kıta kalmamış.
Daha da güzeli çevreci tersaneleriyle tanınıyor, yüksek teknolojili gemi inşa kosunda dünyada öne çıkan bir marka haline gelmiş.

Gecede düzenlenen açık arttırmayı Maya Portakal Bitargil yönetti.

Niye bu kadar detaylı yazdığımı merak ediyorsunuzdur. Gerçekten sanata kimlerin ilgi duyduğu, bildiğimiz koleksiyonerler dışında gizli kalmayı tercih eden isimlerin ne işle meşgul olduğunu bilmek insanın içini rahatlatıyor. İstanbul Modern’e ve de sanatçılara böyle güzel ve güçlü desteklerin gelmesinden dolayı da ayrıca seviniyordum.

İstanbul Modern’in böyle güzel bir geceyi yapmasına olanak sağlayan ana sponsorlardan biri daha denizcilik sektörünün önemli isimlerinden. Sanlorenzo teknelerini, süper yatları yapan Trio Denizcilik. Gecenin diğer eş sponsoru da Rolex’in Türkiye Temsilcisi Rhodium. İkili geçen yıl da Gala Modern’in eş sponsorluğunu üstlenmişti. Öyle görünüyor ki sponsor şirketler de 20 yaşındaki İstanbul Modern ile ilişkiyi uzun süreli sürdürmek istiyor.

İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı, yepyeni bir müzecilik anlayışının öncüsü olmaya çalıştıklarını ve bugüne kadar yüzlerce sergi yaptıklarını, binin üzerinde eğitim programı düzenlediklerini ve milyonlarca sanatseveri müzede buluşturduklarını söylüyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy ve eşi Pervin Ersoy’un da katıldığı Gala Modern’a bendeniz de Orjin Grubu’nun kurucularından İstinyepark’ın sahibi sevgili Zafer Yıldırım ve eşi Zerrin Yıldırım’ın davetlisi olarak katıldım.

Bu kez masamızda, Denizbank’ın çiceği burnunda yeni genel müdürü Recep Baştuğ da vardı. 1 Ocak 2025 tarihinde Denizbank’ta koltuğa oturacak olan Baştuğ oldukça iddialı. Denizbank’ı Türkiye’nin bir numaralı bankası yapma iddiasıyla göreve başlayacağını şimdiden duyurmuş olayım.

Prof. Dr. Işık Akgün ve masada ev sahibimiz Zafer Yıldırım’la.

Masamızdaki bir diğer kıymetli isim de Türkiye’nin önde gelen ortopedi profesörlerinden Işık Akgün’dü. Eşi Billur Akgün ile geceye katılan Işık Hocadan öğrendiklerim bir başka yazının konusu olur. Aramızda ‘Kim daha çok Mardinli’ diye şakalaşıp durduğumuz, benim Mardinli olmasam da çok sevdiğim şehrin en kıymetli isimlerinden, Mar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Münir Özkök ve eşi Selda Özkök de masamızın diğer kıymetli isimleriydi.

Zafer Yıldırım’ın sanata olan tutkusu da gerçekten başka bir yazının konusu olur. Hatırlarsanız, Fahrelnisa Zeid’in rekor kıran eserini de 2013 yılında Zafer Yıldırım koleksiyonuna katmıştı. Erol Akyavaş’ın En-El Hak ve Vav isimli eserleri de Yıldırım’ın koleksiyonunda.

Masaya oturduğumuzda destek yarışına Leyla Gediz’in ’Ne Gece Ne Gündüz’ isimli eserine göz koyduğunu hemen belli etti. Zaten açık artırmada bu eseri kimseye kaptırmamayı da elbirliğiyle başardı. Böylece İstanbul Modern’in çocuklara yapacağı eğitim projelerine 1 milyon 400 bin liralık bir bağışta bulundu.

Zamansız sanatçı Nilüfer’in sahne aldığı ve hepimize nostalji yaşatan Gala Modern’den herkesin yüzünde bir gülümsemeyle ayırldığına eminim. Yaşanan onca olumsuzluklara rağmen bir akşam hepimize oksijen alanı açtığı, bizleri iyi hissettirdiği için İstanbul Modern’e çok teşekkür ederim. Nice güzel yaşlara İstanbul Modern!

Sizin için aşağıda bağış yapan sanatçıların eserlerini ve kaç liraya satıldığını da sıralıyorum.

Leyla Gediz- Ne Gece Ne Gündüz- 1. 4 milyon TL

Chiharu Shiota -Evrene Bağlı-600 bin TL

Mona Hatoum- Sıcağı Çizmek II- 400 bin TL

İzzet Keribar- Perast Karadağ- 2 milyon TL

Ardan Özmenoğlu- The Master- 1.1 milyon tL

Taner Ceylan- Cahide- 9 milyon TL

Bettina Pousttchi- Dikey Otoyollar-2.8 milyon TL

Burçak Bingöl- Yerini Arayan Kabın Rüyası-2.2 milyon TL

Rana Begum-Sevronlar No.1252- 1.2 milyon TL

İnci Furuni- Oyun- 2 milyon TL

Candeğer Furtun- Yumruk- 1 milyon TL