Bugün tüm bilim alemine ve onun camiamızdaki değerli temsilcisi İsmet Berkan’a müjdeli bir haberim var.

Bilim dünyasının kolay kolay eline geçmeyecek fırsat Türkiye’de doğdu. Neandertal ile homosapiens arasındaki ilişkiyi, benzerlikleri ve farkları  incelemeye adanmış bilim insanları tarihte ilk kez bu iki türün bir arada yaşamaya başladığı Türkiye’de saha araştırması yapmak  imkanı bulacak.

böylece yıllardır kesin olarak tanımlanmamış olan Neandertal türünden homosapiens türüne geçiş sürecinde nelerin yaşanmış, nelerin aksamış olabileceği de sonunda ortaya çıkarılacak.

***

Türkiye’nin sunduğu bu imkanı özelikle İsmet Berkan’ın çok iyi değerlendireceğinden eminim.

Son olarak ‘İnsan Uygarlığının Kısa Tarihi’ gibi son derece mütevazı bir adla çıkardığı kitapta anlatmış olduğu insan evriminin pratikte nasıl  olduğunu da görme imkanına sahip olacak Türkiye sayesinde İsmet.

***

Neandertal’lerin homosapiensin en yakın akrabası olduğu ve maymuna oldukça benzemelerine rağmen homosapienslerle birçok benzer yönleri olduğu biliniyordu.

Türkiye’de yapılan son keşfe kadar binlerce yıl önce soyları tükenen neandertal’lerin homosapiensler ile aynı  zamanda aynı ortamda bir arada olduklarında neler olacağı da tam bilinmiyordu. 

***

bilime bu katkıma İsmet mutlaka kızacaktır ama çalışmalarım sonucunda bilim alemi Neandertal nüfus ile homosapienslerin şu anda aynı ortamda hem de İstanbul’da bir arada yaşadıklarına ikna oldu.

***

ben bir süredir sosyal medyayı incelerken orada sergilenen bazı davranış biçimlerinin, özellikle biraz ucunu açtı diye taşralı kızın memesinden tahrik olabilenlerin, yorgan altından ürkek gözlerle bakan cahil oldukları  sadece varlıklarıyla bile belli olan çift belki seks yapar diye bekleyebilenlerin ve sadece kız osurdu diye mutlu olabilen ve onlara paralar yağdıranların katiyen insan olamayacaklarını düşünüyordum.

hiçbir homosapiens’in düzeyinin bu kadar düşebileceği, bu kadar kültürsüz, ahlaksız ve düşük beyinli olabileceği düşünülemediğinden bu türün mutlaka henüz insana doğru evrimini tamamlamamış neandertal’ler olması gerektiğini düşündüm.

***

bu türün varlıkları ile ve yaptıklarıyla çaresiz halde olan bilim alemi benim bu tüyomu aldı ve sosyal medyada aktif olan neandertalleri takibe aldı diye duydum.

***

Bazı kaynaklarda Homo Stupidus (Zekası Gelişmemiş/Aptal İnsan) olarak geçse de son araştırmaların neandertallerin zeki olduğunu ortaya çıkardığı da söyleniyor.

ama bu iddianın doğru olabileceğini söylemek onların Türkiye’deki yaşamlarına, hayatta neden zevk aldıklarına, neleri arzuladıklarına, basit bir düşünceyi bile formüle edememelerine baktığımızda mümkün değil.. 

bunlarda sanıldığı gibi biraz zeka varsa da bu olsa olsa dolandırmaya yarayan zeka kadar olabilir.

***

bu türün insana doğru evrilmesi belki eğitimle olabilirdi, ama bizdeki üniversitelerin çoğu homosapiens olanı bile mezun olduğunda ters evrimle neandertale çevirdiğinden bu şansı da maalesef kaçırmış durumdayız.