Gazeteciliği, yazarlığının yanı sıra bilime verdiği değer ile tüm insanlığı da kurtama niyeti olan İsmet Berkan sayesinde şöyle haberler de okuyabiliyoruz: Antarktika’dan getirilen bakteriler enerji tasarrufunda kullanılacak. haberin başlığı bu, sonra konu açılıyor: Yıldız Teknik Üniversitesi’nce TÜBİTAK desteğiyle yürütülen, Antarktika’da ilk kez izole edilen yeni bakteri türlerinin kullanılacağı projeyle Türkiye ekonomisine enerji tasarrufu sağlayan yüksek katma değerli biyoteknolojik ürün kazandırılacak.

***

Türkiye’de eğitimin, beyinlerin ne halde olduğunu bilmeyen, özellikle son 10 yılda liyakatın tamamen ortadan kalkmasıyla çoğunluğun eblehleştiğini görmeyen bir kişi bu haberi okuyunca tabii ki gurur duyabilir. vay canına, memlekette ne kadar da önemli bilimsel projeler var gibi manasız şeyler diyebilir.

***

ama neyse ki ben o insanlardan değilim, ülkede özelikle eğitimde yapılan bilinçli tahribat nedeniyle birçok insanın beyninin neredeyse yok olma aşamasına geldiğini görüyorum.

bu nedenle haberde adı geçen TÜBİTAK hakkında geçmişte nasıl projeler yaptı diye bir araştırma yaptım.

ve belki de inanmayacaksınız ama şunlara rastladım:

***

Tillo evliyalarının kerametleri projesi var. Lise öğrencilerimiz tarafından tasarlanmış, TÜBİTAK tarafından bilimsel bulunarak sergiye kabul edilmiş. Bu projede şeyh ismail fakirullah, şeyh hamzel kebir, sultan mahmud memduh, şeyh hasan-ül fatirin gibi evliyalarımızın kerametlerine yer verilmiş. Özellikle aynı anda iki yerde birden görünebilen şeyhin kerameti gerçekten çok bilimsel bulunmuş.

***

Hacı robot projesi ortaokul öğrencilerimiz tarafından tasarlanmış, TÜBİTAK Bilim Fuarı’na kabul edilmiş. Robot ihram giyiyor, Kabe’yi tavaf ediyor, Arafat vakfesini yerine getiriyormuş. Daha da geliştirilmesi ve haccın diğer vecibelerini yerine getirebilmesi için sponsor aranmış. Türkiye’nin getirildiği durumda birçok sponsor bulunduğuna ve hatta birçok şirketin projeye sponsor olabilmek için ciddi rekabete  girdiğinden de eminim.

***

Ayet okunmuş fasulye projesi lise öğrencileri tarafından tasarlanmış, TÜBİTAK Bilim Fuarı’na kabul edilmiş. Ses yalıtımlı üç ayrı saksıya fasulye ekiliyormuş, birinci saksıya dünyaca ünlü hafızlar Mustafa İsmail ve Abdüssamed’in sesiyle Kuran’ı Kerim okunmuş, ikinci saksıya gürültülü şarkılar okunmuş, üçüncü saksıya hiç ses verilmemiş. Bir hafta sonra… Gürültülü şarkılar okunan saksıda çimlenme bile olmamış, sessiz ortamdaki saksıda 11 santimlik fasulye oluyor, ayet okutulan saksıda 33 santimlik fasulye yetişiyormuş…

***

Kötü söz kavanozu projesi lise öğrencilerimiz tarafından hazırlanmış, TÜBİTAK Bilim Şenliği’nde sergilenmiş. İki cam kavanoza iki parça peynir konuyor, öğrencilerimiz sırayla bir kavanoza iyi sözler, bir kavanoza kötü sözler söylüyor. Üç günün sonunda… Kötü söz kavanozundaki peynir küflenmiş.

***

Tatlı kelam projesi lise öğrencileri tarafından hazırlanmış, TÜBİTAK Bilim Şenliği’nde sergilenmiş. İki saksıya da aynı bitki ekiliyor, bir saksıya tatlı sözler söyleniyor, öbürüne hiçbir şey söylenmiyor. Bir ay sonra… Tatlı sözler söylenen bitki daha çok büyüyormuş.

***

Bir selam da bizden size selamünaleyküm projesi yine lise öğrencilerimiz tarafından hazırlandı, TÜBİTAK Bilim Şenliği’nde sergilendi. Siz yolda gördüğünüz ve tanımadığınız birine selamünaleyküm diyorsunuz, o da size aleykümselam diyor, proje bundan ibaretmiş.

***

Gördüğünüz gibi memlekette lise eğitimi artık korkunç durumda, üniversite derseniz birkaç istisna dışında onun da artık ortada olmadığını söylemek mümkün.

Şimdi soruyorum size Türkiye’de İsmet’i heyecanlandıran haberdeki türde bilimsel  araştırma yapılabilmesi mümkün mü Allah aşkına?