20 Mart dünya mutluluk günü sokaklarında artık gülen insana rastlamanın pek mümkün olamadığı ülkemde kutlanamadı.

***

Ben  zaten mutlu bir insan sayılmam ama tam o gün beni çok daha üzen bir de gelişme oldu.

Birleşmiş Milletler için Gallup araştırma şirketi tarafından hazırlanan dünya mutluluk raporu o gün yayınlandı.

***

Araştırmaya göre Finlandiya yedinci yıl üst üste dünyanın en mutlu ülkesiydi.

Mutluluk Raporu’nda diğer İskandinav ülkeleri Danimarka, İzlanda ve İsveç ilk 10’da yer aldı.

Yeni Türkiye yaratıcıları tarafından nedense pek sevilen Afganistan, Taliban’ın 2020’de yönetime gelmesinin ardından yine 143 ülke arasında en alt sıralarda kaldı.

***

şimdi sıkı durun: 30 yaş altı gençler kategorisinde Türkiye 143 ülkenin yer aldığı listede 101’inci sırada yer aldı.

yani anlayacağınız yönetimin Türkiye Yüzyılı dediği bir çağda 30 yaş gençliği Kenya’daki Masai  Mara kabilesi kadar mutlu.

***

Benim o gün daha da mutsuz olmam için 30 yaş altı gençlerimizin durumunu raporda da görmem yeterdi aslında. Ama içimdeki mutsuzluğu arttıran başka bir nedenim daha vardı.

***

Bu ülkede Atatürk’e, onun düşüncesine ihanet edilmeseydi, büyük ufkuyla açtığı yolda yürünebilseydi bugün o mutluluk raporunda büyük ihtimalle birinci sıradaki Finlandiya yerinde Türkiye olacaktı. 

***

Ben ‘Beyaz Zambaklar Ülkesi’ kitabını ilk kez 12.04.2012 tarihinde Habertürk’te  ‘Atatürk Kemalist değildi ve milli eğitim’ başlıklı yazımda analiz ettim.

başta bataklık halindeki bir ülkenin hangi fikirle ve nasıl bir aydın dayanışmasıyla kalkındığının anlatıldığı o kitabı Atatürk çok etkilenerek okumuştu.

***

Finlandiya’yı motive eden dünya görüşünün nasıl bir şey olduğu ve elitlerin halkla el ele yeni modeli nasıl paylaşarak oluşturduğu “Beyaz Zambaklar Ülkesinde”  anlatılır.

Bu kitap ilk kez Atatürk döneminde çevrildi ve Atatürk kitabın askeri okullar müfredatına konmasını istedi. Kitap o dönemde Kuran-ı Kerim’den sonra en çok okunan kitap oldu.

***

Anlayacağınız Atatürk Finlandiya deneyiminden öğreneceklerimiz olduğunu düşünüyordu. onun dehasıyla oluşturduğu cumhuriyet sistemimizin gelişimiyle Finlandiya arasında benzerlikler vardı. Atatürk öğrenci başarısı açısından bugün dünyada birinci olan Finlandiya eğitim sisteminden ve kalkınma modelinden öğreneceklerimiz olduğuna inanmıştı.

***

cumhuriyetimizin kuruluş yılları tüm imkansızlıklarına rağmen bugünkünden her boyutta çok daha ileriydi ve Atatürk sayesinde büyük atılım başlatıldı ve memlekette modern bir ülkeye doğru daha da ileriye gidileceği beklentisi inancı vardı. 

***

ama ölümünden bir süre sonra onun düşüncesine ihanet  başladı, ihanet düzeyi gittikçe arttı ve bugünlere gelindi.

***

Aslında bu ihanet olmasaydı şimdi mutluluk raporundaki Finlandiya’nın yerine Türkiye  birinci sırada olacaktı . Şimdi yerlerde sürünen ve can çekişen haldeki eğitim sistemimiz Finlandiya’dan daha iyi olacaktı, 30 yaş altı gençlerimiz mutluluk sıralamasında 143 ülke içinde 101’inci sırada olmak yerine birinci sırada olacak ve buradan kaçmak yerine ülkeleriyle gurur duyacaktı… 

***

Yazık oldu ve oluyor bu ülkeye.