Her boka maydanoz dadacı mizah araştırmacısı olduğum doğrudur. bu tanımı zaten kendim için övünerek yapıyorum. ama unutmayın aynı zamanda dahiyim ve dahası son derece de mütevazıyımdır, kendimle hiç öyle böbürlenmeyi filan sevmem.

***

şimdi Türkiye’de ve dünyanın her yerinde bütün stratejistler İsrail gizli servisi Mossad’ın neden bu defa başarısız olduğunu konuşup nedenler arıyor ya. Çoğu kesin bir cevap verememelerine rağmen ben bugün bunun için ilk önce 10 neden sıralayacağım sonra da 10’luk listeden  çıkan ortak sonucu açıklayacağım. Mütevazı bir dahinin insanlığa yaptığı bu katkı umarım hak ettiği teşekkürü de alır.

***

işte o 10 maddelik liste:

1- THE SPY: Mossad’ın Suriye’ye yerleştirdiği büyük ajan Eli Coen’in gerçek yaşamına dayanan film. filmde Eli Cohen’i, Sacha  Baron Cohen oynuyor. 

2-OPERATİON FİNALE. Latin Amerika’ya kaçtığı belirlenen savaş suçlusu Adolph Eichman’ın Mossad ajanları tarafından kaçırılıp İsrail’e getirilip yargılanması operasyonunu anlatan  film. 

3-MUNİCH- Münih olimpiyatlarında Filistin gerillaları tarafından öldürülen 11 İsrailli atletin İsrail devleti tarafından öcünün alındığı ‘Wrath of God’ operasyonunu anlatan Steven Spielberg filmi.

4-BİDON: Hamas’ın üst düzey komutanının 2010’da Dubai’de Mossad tarafından infaz edilmesi operasyonunun anlatıldığı film.

5-RED SEA DİVİNG RESORT: Sudan’daki Yahudilerin iç savaş altındaki ülkeden çıkarılıp Israil’e getirilmesi operasyonunun anlatıldığı film.

6-THE ANGEL: Nasır’ın kızı ile evli Mısırlı diplomatın İsrail ajanı yapıldığın gerçek olayların anlatıldığı  film.

7-THE PATRİOTS: İsrail’in Fransa’dan nükleer sırları çalması operasyonunu anlatan film.

8-FAUDA. Dizide Gazze ve diğer Filistin idaresi altındaki topraklarda Doron liderliğindeki İsrail ajanlarının teröre karşı başarılı mücadeleleri anlatılıyor.

9- THE DEBT. Mengele  ve Eichman’a yapılan operasyonların anlatıldığı bir fim daha.

10-RAİD ON ENTEBBE: Entebbe’ye kaçırılan İsrail uçağındaki rehinelerin kurtarıldığı operasyonu anlatan film.

***

Önemli bölümünü Mossad ve CIA’in gizlice finanse ettiği ve bilgi aktarımı yaptığı bu filmlerin ortak sonucu Mossad’ın nasıl acımasız ve asla yenilmez ve yanılmaz olduğu fikrinin yayılmasıdır.

***

MOSSAD bu yenilmezlik fikrini filmlerle dizilerle başarıyla yaymakla kalmamış, galiba buna kendisi de inanmış görünüyor.

***

Ben son yaşanan olaylardaki istihbarat  başarısızlığının gerçek nedeninin Mossad’ın bu kendine aşırı güven ve kibri olduğunu,  bahsettiğim filmlerin de bu aşırı özgüven ve kibrin oluşmasına olağanüstü katkı yaptığını düşünüyorum.

***

Bu böyle olmakla birlikte John le Carre’in ‘Küçük Trampetçi Kız’ (Little Drummer Girl) kitabına dayanan filmi seyretmeseniz dahi kitabı mutlaka okuyun diyeceğim. Çünkü romanda Carre usta Filistin davasına bütün yüreğiyle inanan kadının konuşularak adım adım ikna yoluyla nasıl İsrail ajanı yapıldığını öyle ustalıkla anlatıyor ki sadece edebi değeri açısında okumanızı tavsiye ediyorum.