OpenAI bir süre önce metin konularından gerçekçi ve yaratıcı sahneler oluşturan yapay zeka modeli Sora’yı duyurdu.

bu duyuru yapıldıktan sonra iki kategoride tasnif edilebilecek bir insan hali yaşandı.

İsmet Berkan gibi teknoloji fetişistleri Sora’nın açtığı yeni  imkanlar yüzünden bir dizi teknoloji fantezisi yaşayarak birçok ıslak rüya gördü. Bu çoğunluğu oluşturan gruptu. 

***

Benim de içimde olduğum bir başka gruptaki fetişistler yine Sora’nın açtığı imkanlar nedeniyle bir dizi teknolojik olmayan fantezi yaşadı. Diğerlerini bilmem ama en azından ben ıslak rüya görmeden heyecanlandım. çünkü uzun zamandır penisim kayıp olduğundan istesem de ıslak rüya yaşayamıyorum.

***

başta eşim olmak üzere birçok insan beni hayatta olabilen her gelişmeyi, yeniliği cinsel kapsamda ele almakla ve dahası sapık olmakla suçlar. haklı da olabilirler. çünkü artık kendim pratiğini yapmasam bile bu hayatta hemen her şeyin cinselliğe indirilebilecek olduğunu sunabileceğim hayli güçlü teorik yaklaşıma sahip düşünür var.

***

Ne yani, şimdi metinlerden son derece gerçekçi görüntülü sahneler oluşturan bir yapay zeka üretildi haberini duyunca benden başka kimsenin Sora’nın seksüel metinlerden yaratabileceği seks görüntülerini düşünmediğini mi söylüyorsunuz yahu, bu olabilir mi Allah aşkına. işte asıl böyle düşünememek bilimsel gerçekçilikten uzaklaşmak anlamına gelir bence. Bana inanmıyorsanız İsmet Berkan’a sorun bakalım böyle mi diye.

***

Hem zaten Sora’nın yaratıcılarının da kafasında bu olduğu daha sonra yaptıkları açıklamalardan net olarak ortaya çıktı bence.

Yaratıcılar bu uygulamanın ‘edepsiz’ emeller uğruna kullanılmasından korktuklarını ve bunun olmayacağını umut ettiklerini söyledi. bu arkadaşların edebin ne olduğunu bildiği kuşkulu ve istedikleri zaman bunu onlarla ahlak felsefesi çerçevesinde tartışmaya hazırım.

***

Kendileri bile Sora’yı tanıtırken kullandıkları cümlelerden seksi bir görüntüyü baştan yaratmışken bu gereksiz edep tartışmalarına girmeleri bana ikiyüzlülük gibi geldi.

Resmen şöyle tanıtıldı Sora sembolü:

’Stil sahibi bir kadın Tokyo’nun ışıklı ve sıcak neonlu sokaklarında yürüyor. siyah deri bir ceket giymiş uzun kırmızı elbisesinin üzerine, ayağında da deri çizmeler var. güneş gözlükleri bulunuyor, dudakları kırmızı rujlu. Çok kendinden emin ve rahat yürüyor.’

***

Bu net bir Japon Sahibe tanımıdır. Bu metinden çıkarılan görüntü gördüğünüz gibi cinsel kölesiyle bir seansına yürümekte olan bir sahibe görüntüsü. Yani sadece Sora değil ‘Sahibe Sora’.

***

ha, bana eleştiri olarak cinsellik çağrıştıran metinlerden, görüntülerden çoğunluktan farklı sonuçlara vardığımı söylerseniz haklısınız derim ve bununla da gurur duyarım. Ben bu durumdayken yukarıdaki tanıtım yazısını yazanlar acaba benden farklı mı dersiniz?Bu cümleleri yazarken onların kafasında da bir sahibe imajı olduğundan eminim, çünkü bu fetişistik duygular neredeyse fışkırıyor metinden.

***

Ben şimdi Sahibe Sora’nın bir seans metninin yazılmasını ve sonra da bunun görüntülerinin oluşturulmasını bekliyorum heyecanla. 

Kimse yapmazsa ben zevkle yaparım.