Dün tabloid gazetecilik geleneğinin canavarları olarak nitelendirebileceğim ingiliz basınının yeni seçilen Başbakan ve eşine neler yapmayı planladığını, geçmişte yaptıklarından da örnekler vererek yazmıştım.

***

O yazımın tonundan da anlamış olmalısınız ki ben tabloid gazeteciliği gördüğümde bazıları gibi ciddiyet bunalımları geçiren, böyle gazetecilik de olur mu diyen biri değilim. 

‘Penisim kayboldu-hükümsüzdür’ başlıklı bir yazı yazabilmiş bir insanın tabloid gazeteciliğe tavırlı olmasını biraz mantığı olan kimse zaten beklemiyordur herhalde.

Aksine tabloid gazetecilik ciddiye aldığım ve iyi gazeteciliğin alanı diye düşündüğüm bir yayıncılıktır.

***

bence tabloid gazetecilik üst düzeyde zeka gerektiren de bir yayıncılık türüdür. tabloid gazetenin yayın yönetmenleri bir haber yakalandığında bunu zeki ve kesinlikle mizah içeren çapıcı başlıklarla vermek durumundadır. Zeka ve mizah bir araya getirilmediğinde her tabloid yayın sıradanlığa, basitliğe düşebilir.

***

Ha, basit ve sıradan yayın yapmak amacında olan tabloid yayınlar da var. Bunların çoğu kafadan attıkları olaylarla okuyucuyu eğlendirir. Ben Amerika’da uzaydan gelen yaratıkların kaçırdıkları bir kadını hamile bıraktığını anlatan ve uzaylı insan karışımı bir çocuk fotoğrafı da basan bir yayın gömüştüm ve bununla çok eğlenmiştim. 

bir yayın örneği de buradan vereyim. Eskiden Rahmi Turan Hürriyet’in yayın yönetmeni olduğunda, yanılmıyorsam ilk büyük manşetlerinden biri Van canavarı ile ilgili bir haberdi. bu habere eşlik etmesi için o gün Hürriyet’in birinci sayfasında koskocaman bir Van canavarı çizgisi de konmuştu. yine çok  eğleniştim bununla. 

ama tabii özellikle Amerika ortamında birçok insanın bu tür yayınlarla eğlenmediğini, aksine anlatılan hikayeye ne kadar absürt, saçma olursa olsun inandıklarını da söylemeliyim. bu insanlık durumuna yapılabilecek  bir şey yok maalesef, sevseniz de sevmeseniz de kabul edip uyum sağlamalısınız.

***

tabloid gazeteciliği ciddiye alıp yapan iyi gazeteciler haber uydurmayı değil aksine gözümüzün önünde olup da çoğunluğun umursamadığı olaylardaki detayları görüp bunu zeka ve mizah ile  vermenin uzmanıdır.

Yani tabloid gazetecileri bakmasını ve görmesini bilen gazetecilerdir. Tabloid gazeteci diğer meslektaşlarının aksine herkesin baktığı olaydaki büyütülebilecek, mizahla anlatılabilecek  yanı görür ve bunun üstüne gider.

***

Rupert  Murdoch tarafından satın alındıktan sonra tabloid gazeteciliğin zirvesine çıkabilmiş New York Post gazetesinden bir örnek vermek istiyorum: uzun yıllar önce üstsüz kadınların sahneye çıktığı ve servis yaptığı bir barda başı kesilmiş bir ceset bulunmuştu.

New York Post bu haberi birinci sayfada ‘Headless Body in a Topless Bar’(Üstsüzler Barında Kafasız Vücut’) diyerek yani sadece olayı anlatarak vermiş ve bununla tarihe geçmişti. Bu şekilde bir anlatım yolunun seçilmesi de ayrı bir zeka göstergesiydi bence.

***

tabii Amerika hemen her gün gündelik sıradan hayat içinde birçok abukluğun, saçmalığın yaşandığı bir ülke olduğundan tabloid gazetecilik için de elverişli ortamı sunar.

ben bu açıdan Türkiye’de çok önemli bir tabloid gazetecilik fırsatını kaçırdığımızı da düşünüyorum. çünkü bizde de hemen her gün hem gündelik yaşam içinde birçok absürt, saçma olay yaşanıyor, hem de sıradan insanımızın hayli gelişmiş bir mizah duygusu var. bu ikisi bir araya gelince harika tabloid gazeteler inanılmaz zeki başlıklarla çıkabilirdi.

***

örneğin bilmem duydunuz mu, sosyal medyada tavuk diye aldığı civcivler horoz çıkınca rakı masası kurup civcivlerle dertleşen adamın videosu viral oldu.

Aynı adamın daha önce arılarla da rakı içirdiği söyleniyor.

Doğrusunu isterseniz özellikle bu haberi okuduğumda keşke şu an bir tabloid gazetenin yayın yönetmeni olsaydım diye düşündüm ve kaçırılan fırsata da üzüldüm.