Okuyanlar bilir. yazılarımda sıkça, yurdun her yerinde üniversite olması gerekir gibi saçma nedenden dolayı orada burada açılan merdiven altı üniversiteler yüzünden Türkiye’de üniversite eğitiminin ağlanacak durumda olduğunu yazar dururum.

***

her yerde üniversite açan zihniyet bir yerin üniversite adını hak etmesi için sadece derslerin yetmeyeceğini, çevrede medeni bir sosyal hayat, çağdaş kültür olmadığı takdirde üniversitelinin anaokulu öğrencisi  bile olamayacağını bilmiyor olmalılar.

***

ilave olarak tabii her yerde üniversite açıldığından derslerin içeriği ve onları verenlerin kalitesi de orta okul seviyesine düşüyor. üniversite içinde durum böyle olunca dışarda sosyal hayat da türkü evi kalitesinden yukarı çıkamadığından o berbat yerlerden mezun olanlar sonunda sadece diplomalı cahil ve işsiz oluyor.

***

bizde şu anda durum böyle, parmak sayısını geçmeyen ODTÜ, Boğaziçi veya İTÜ gibiler dışındaki  üniversiteler hemen kapatılsa eğitimin ve hayatın kalitesi hemen yükselecek bence. ama hayatta kaliteyi değil kalitesizliği arayanlar bunu engelliyor.

***

ülkedeki durum şu anda böyle.

Çağdaş hayat kalitesini yakalamış modern ülkelerde yüksek eğitimin kalitesi çok daha iyi.

ancak oralarda da anladığım kadarıyla kaliteyi aşağıya çekme yolunda nedense bir arzu var. sosyal medyayı sık kullananlarda da net gördüğümüz bu kalitesizlik arzusu global bir salgın olmalı.

***

son olarak bazı üniversiteler Taylor Swift fenomenine dayalı dersler de koymaya başlamış programlarına.

bu kadın son zamanlarda ne yaparsa yapsın ilgiyle karşılanıyor olabilir, hatta onu Oray Eğin ve Ertuğrul Özkök kadar sevenleri de anlayışla karşılayabiliriz belki.

Ama bilgeliğe giden yol olması gereken üniversitelerde Taylor Swift derslerinin olması benim için kabul edilemez.

***

kültür çalışmaları dalının batı medeniyeti ve kültürü dışında her türlü kültüre de anlayışla yaklaşmasını imkansız bir arayış olduğu bile bile  makul karşılamaya çalışan benim bile kültür çalışmaları gibi anlamsız, lüzumsuz dalda bir Taylor Swift dersi olabilmesini anlamam oldukça zor.

***

listeye baktım da Stanford, University of Texas at Austin ve New York University gibi iyi üniversiteler bile Taylor Swift’e dayalı dersler koymuş.

***

lanet olsun, bu yazıyı bitirmeye yaklaştığım şu anda ‘beynimde neden olmasın ki’ sorusu da oluşmaya başladı, bunu İsmet Berkan inşallah okumaz ama yazıyı silip baştan yazamayacak kadar tembel olduğumdan aslında nasıl edebiyata dayalı dönemsel kültür çalışmaları yapılabiliyorsa, Taylor Swift gibi her şarkısında döneminin zihin yapısını  yansıttığı  söylenen bir şarkıcının şarkılarıyla da dönemsel kültür çalışması pekala yapılabilir galiba.

***

hatta böyle bir dersi dünya çapında verebilecek kalitedeki bir insanı da tanıyorum. Eğer Oray Eğin  benim bütün ısrarlarıma rağmen bir türlü bitirmediği doktora tezini yazmış olsaydı Columbia dahil dünyadaki bütün üniversitelerde harika bir Taylor Swift dersi verebilirdi. 

Düşünsenize hem Taylor Swift’e hayran, bütün  şarkılarını da iyi tanıyor, hem de doktora tezi bildiğim kadarıyla rap müziğin siyasi etkileri üzerine olacaktı.

Doktorasını henüz almamış olsa bile bu dersi vermesi için benim adayım yine de Oray Eğin.