10Haber'de yeni bir köşe: İrem Hattat bundan böyle her hafta cinsellikle ve ilişkilerle ilgili bütün sorularınıza cevap verecek.

Ben İlişki ve Aile Danışmanınız İrem Hattat. 20 yılı aşkın bir süredir bir Cinsel Sağlık Kliniğini yönetiyorum. Bu haftadan itibaren bu köşede tamamen bilgileriniz bende saklı kalacak şekilde yönelteceğiniz sorularınızı cevaplayacağım. 

Aldığım tüm eğitimler, bilgi birikimi ve gözlemlerim sonucunda şunu söyleyebilirim: Çoğu çift ilişkisinde de cinsel yaşamında da arzu ettiği mutluluğu yakalayamıyor. Bazen yaşadığı sıkıntıları yıllarca içine atıyor, bazen de kaçmak için bahaneler yaratıyor. 

Milenyum çağında yaşamamıza rağmen özellikle cinsellik konusunda yaşam biçimi ne olursa olsun herkese bir çekingenlik ve mahremiyet hissi çöküyor. Belki de bu nedenle online ilişkiler ve sanal aldatmalar aldı başını gidiyor. Ya da durum hep böyleydi sanal dünya ilişkiye geçmeyi kolaylaştırıyor. 

Bu köşede sizlere yalnız olmadığınızı göstermek, yaşadığınız ilişki ve cinsel sorunlarını fark ettirmek, bu sorunlarla nasıl başa çıkacağınızı öğretmek ve hayal ettiğiniz mutluluğa ulaştırmak arzusundayım. Haydi başlayalım…

“Sevgili İrem,

42 yaşındayım ve boşanıyorum. 20 yıla yakın bir süredir sadece (yakında eski olacak) kocamla birlikteyim. Cinsellikten hiçbir zaman keyif almadım ve son yıllarda da zaten kaçmaya başladım. Onunla yapmadığımız ve şimdi keşfetmek istediğim çok şey var: Bazı ön sevişme etkinlikleri hatta fanteziler gibi. En büyük korkum, bundan sonraki ilişkilerimde de böyle olması. Ben keyif almamaya mahkum muyum?” (Adı gizli)

Değerli Okuyucum,

Eski kocanla yapmadığın çok şey olduğuna göre, hakkında konuşmadığınız çok şey olduğunu varsayıyorum. Bu nedenle, arzularını ve sana neyin iyi hissettirdiğini iletmeyi öğrenmek, cinselliği keşfinin önemli bir parçası olacaktır.

Bu zamana kadar belli ki arzuların söz konusu olduğunda eşinden falcılık yapmasını, aklını okumasını beklemişsin. Hiçbir eş (ileriki potansiyel eş de dahil) aklını okuyamaz, bu nedenle ona ne istediğini ve neye ihtiyacın olduğunu söylemek ikiniz için de cinsel deneyimi artırabilir. 

Fantezilerinizi, nelerden hoşlandığınızı söyleyin

Seni arzu dolu hissettiren şeyler ve fantezilerin hakkında konuşmayı dene. Bu ilk başta zor olabilir, ancak herkesin bunlara sahip olduğunu unutma. Bu şekilde savunmasız olmak, eşinle aranızdaki yakınlığı artırabilir ve hatta cinsel faaliyetler için bazı yeni fikirlere yol açabilir. 

42 yaşına kadar arzuları hakkında konuşamamış birinin hem de daha yeni tanıştığı bir sevgili adayı ile en gizli düşüncelerini paylaşması kolay değil, kabul ediyorum. O halde bu konuda bir öneride bulunayım: Her şeyden önce fantezilerini, arzularını paylaştığında bu fanteziyi denemekle, gerçekleştirmekle ilgilensen bile, hemen şimdi veya herhangi bir zamanda bunu gerçekleştirme baskısı olmadığını vurgulaman gerekir. Aksi takdirde karşı taraf, hemen buna uymakla ilgili baskı hissedebilir ve hazır değilse ilişkiyi sonlandırabilir. 

Tepki vermeye hazır olmaması veya beklediğinden farklı bir tepki vermesi sorun değil. Olumlu veya olumsuz bir tepkiye, hatta belki ikisinin karışımına hazırlıklı ol. Bu riski almak en azından seninle paylaşmak istediği bir fantezi olup olmadığını sormak için harika bir fırsat yaratabilir. Savunmasız olmak, eşini de aynı şeyi yapmaya teşvik edebilir. Ayrıca eğer paylaşımın tatmin olmak için ihtiyacın olduğunu hissettiğin bir olmazsa olmaz ise ve karşı taraf kesinlikle ilgilenmiyorsa, bu, cinsel uyumluluk ve her ikinizin de cinsel yaşamınızda aradığınız şey hakkında erken bir uyarı olabilir. 

Seks oyuncaklarından çekinmeyin

Seks oyuncaklarından çekinmeyin.

Bu arada kendi kadınlığını tanıman da çok önemli. Bunun için yardımcı olabilecek fikirler arasında Covid kısıtlamaları nedeniyle herkesin evde kalmasıyla birlikte popülaritesi artan yetişkin oyuncaklarını öneririm. Ekonomist dergisine göre küresel cinsel sağlık cihazları pazarı 2021’de 19 milyar doları bulmuş olduğuna göre yalnız değilsin. (Türkiye’de de durum farklı değil. Independent’ta 2020 de çıkan bir habere göre örneğin, 2000 yılında İstanbul’da kurulan, sekiz markanın tek temsilcisi olan Noktashop’un 2019’da verdiği bilgide Türkiye’de 200’e yakın seks shop olduğu ve bu mağazaların yıllık satışının 50 milyon dolar civarında olduğu söyleniyordu.) Hatta artık doktorlar, vajinal kuruluk gibi durumları tedavi etmenin ve önlemenin bir yolu olarak vibratör kullanımını giderek daha fazla tavsiye ediyor. Bu yeni nesil ürünlerden bazılarına bir adım daha ileri giderek orgazma eşlik eden ritmik kasılmalar gibi pelvik taban hareketlerini ölçmek için sensörler dahil ediliyor ve bir aplikasyonla eşleştirildiğinde, kullanıcıların cinsel işlevin kafein, alkol, doğum, menopoz gibi tıbbi durumlar gibi faktörlerden nasıl etkilendiğini daha iyi anlamalarına olanak tanıyor. Anlayacağın, vücudunu merak etmek ve zevkini veya cinsel sağlığını değiştirebilecek şeyleri öğrenmek kadınlığını güçlendirecektir. Tabii ki bunu yaparken potansiyel yanlış bilgilere dikkat etmek şart. Örneğin, 2018’de Gwyneth Paltrow’un yaşam tarzı web sitesi Goop, eski Çin’de kadınlar tarafından cinsel enerjiyi ve zevki artırmak için yeşim taşına yumurta şekli verilip “aşk yumurtaları” olarak kullanıldığına dair asılsız iddiada bulunduğu için 145.000 dolar para cezası ödemek zorunda kaldı.

Kendinize ‘Neden seks yapıyorum’ diye sorun

Burada bir konunun altını çizmek istiyorum. Hiç neden seks yaptığını düşündün mü? Cevap çok basit gibi görünebilir. Belki zevk almak, eşinle yakınlaşmak ya da üremek?

Cinsel hayatını gözünün önüne getirdiğinde neden seks yaptığını bilmen-ki bu sebepler çoğu zaman birden fazla ve sürekli değişim içindedir- cinsel yaşamından şimdiye kadar neden mutsuz olduğun hakkında önemli bir fikir verir. Sizin gibi isteklerini birbirine açamayan ancak sonrasında cinsel uyumsuzluktan yakınan çiftlerde en sık karşılaşılan problemlerden biri budur. Eşler sekse farklı anlamlar yüklediklerinde seksten beklentileri de birbirinden farklı olur. Çoğu çift aslında bu farkın bilincinde değildir. Birçok kişi neden seks yaptığı konusunda hiç düşünmez. “Neden seks yapıyorum?” sorusunun cevabını “İşte neden yapalım, doğal bir şey” deyip geçiştirir. Hatta her iki taraf da eşinin içgüdüsel olarak kendisinin neye ihtiyacı olduğunu anlamasını istediğinden bu konu hiç konuşulmaz. 

Erkek başka, kadın başka nedenle seks yapıyor

Pek çok çalışmaya göre neden seks yapıldığı konusunda kadın ve erkek bakış açısı farklılık gösteriyor. Her iki cins de cinselliğin doğal bir içgüdü olduğunda hemfikir olsa da kadınların bu konudaki görüşleri biraz daha duygusal. Pek çok kadın duygusal bir yaklaşımın cinsel istek ve uyarılmaları için gerekli olduğunu söyler. Sevgiyi ifade etme, sevildiğini hissetme, bağlılık kurma, kabul görme, yakınlığı arttırma, çekici hissetme gibi nedenler kadınları cinsel yönden motive eder. 

Erkeklerin çoğu ise sekse bir ihtiyaç, bir içgüdü, fizyolojik bir fonksiyon olarak bakar. Seks bu erkekler için ten çekimi, rahatlamanın bir yolu, sorgulamadan-üzerine çok düşünülmeden yapılan doğal bir aktivitedir. Erkekler arasında fiziksel olarak gevşemek, stresi atmak, uyarılmayı bir sona eriştirmek gibi nedenler de yaygındır.

Dolayısıyla sen de cinselliğin duygusal yanına önem verdiğinden eşinden bu anlamda bir yaklaşım arzuluyor, seks öncesinde biraz hoş sohbetle havaya girmek istiyor, güzel sözlerin ve görsel temasın olduğu bir ön sevişme arzuluyor, seks sonrasında mutlaka sevildiğini hissetmek istiyor olabilirsin. Karşındaki erkek seksüel arzu duyduğunda bu konuda çok düşünmeden hemen uyarılmaya geçmek istiyorsa bu durum fark etmeden aranızda kırgınlığa kızgınlığa, yanlış anlamalara ve sonunda kopmaya neden olur. 

“Neden seks yapıyorsun?” sorusunun cevabını basite indirgeme. Daha derin düşündüğünde bu sorunun eşinle arandaki pek çok cinsel fikir ayrılığının kökenini oluşturduğunu görürsün.

Geçmiş deneyimlerin hakkında endişelenmeyi bırakmanı ve bundan sonra ilişkilerinde beklentilerin, korkuların, arzuların ve endişelerin hakkında konuşmanı ve dürüst olmanı öneririm. Cinsel ilişkinle ilgili en derin düşüncelerini ve duygularını paylaş ve eşinin de aynısını yapacak kadar duygusal olarak güvende hissetmesine yardımcı ol. Unutma, ihtiyaçlar ve istekler zamanla değişebilir. “Seks sohbeti” tek seferlik bir sohbet değildir; ilişkinizin normal bir parçası olmalıdır. 

Bana cinsellikle ve ilişkilerinizle ilgili her türlü sorunuzu iremhattatasor@gmail.com adresine yazabilirsiniz. Her hafta sorularınıza cevaplarımı burada okuyabilirsiniz.

Artık aşk parmak uçlarında mı?