Cinsel sağlık uzmanı İrem Hattat sorularınıza cevap veriyor. Bu hafta iki ayrı soru ve iki cevap var. Birinci soruda eşiyle mutsuz ve onu aldatan bir kadın, ikinci soruda cinsellikten tamamen soğumuş bir başka kadın var.

Ben İlişki ve Aile Danışmanınız İrem Hattat. 20 yılı aşkın bir süredir bir Cinsel Sağlık Kliniğini yönetiyorum. Bu  köşede tamamen bilgileriniz bende saklı kalacak şekilde yönelteceğiniz sorularınızı cevaplayacağım. Aldığım tüm eğitimler, bilgi birikimi ve gözlemlerim sonucunda şunu söyleyebilirim: Çoğu çift ilişkisinde de cinsel yaşamında da arzu ettiği mutluluğu yakalayamıyor. Bazen yaşadığı sıkıntıları yıllarca içine atıyor, bazen de kaçmak için bahaneler yaratıyor. Milenyum çağında yaşamamıza rağmen özellikle cinsellik konusunda yaşam biçimi ne olursa olsun herkese bir çekingenlik ve mahremiyet hissi çöküyor. Belki de bu nedenle online ilişkiler ve sanal aldatmalar aldı başını gidiyor. Ya da duum hep böyleydi sanal dünya ilişkiye geçmeyi kolaylaştırıyor. Bu köşede sizlere yalnız olmadığınızı göstermek, yaşadığınız ilişki ve cinsel sorunlarını fark ettirmek, bu sorunlarla nasıl başa çıkacağınızı öğretmek ve hayal ettiğiniz mutluluğa ulaştırmak arzusundayım. Haydi başlayalım.

Sevgili İrem,

23 yıllık evliyim. Ama mutlu değilim. Bu evlilikte aradığımı hiç bulamadım. Eşim dişil enerjiye sahip bir erkek. Bense onun aksine eril enerjiye sahibim. Çocukluğumdan beri evin erkek işleri hep bana aitti. 8 yaşında ailemden ayrılıp başka şehirde okumak zorunda kaldım. Sadece yaz tatillerinde ailemin yanına gelebiliyordum. Eşim sevgisini ilgisini dillendirmeyen bir adam. Bense bunları duymaktan oldukça zevk alan biriyim. En sonunda ona karşı ilgim ve sevgim tükendi. Hayatıma tam aradığım tarzda bir adam girdi. Eşim bizi yakaladı. Birkaç yıl bu şekilde devam ettik evliliğe. Bu esnada çok büyük aşk acısı çekiyordum o görüştüğüm kişiyle ayrılmıştık. Bu esnada başka bir adam girdi hayatıma. Bir yıl geçmeden eşim tekrar yakaladı bizi. Geçtiğimiz haziran ayında boşanacaktık. Ama hem eşim hem ben  bir türlü boşanma kararını veremedik. 3 çocuğumuz var. Aslında onu hiç sevmiyorum şu an yataklarımız ayrı sohbetimiz muhabbetimiz de yok. Ama neden ayrılamıyoruz çözemiyorum. Bu durum da iyice benim ruh sağlığımı bozmaya başladı. Sürekli huzursuz mutsuz kaygılı bir haldeyim.

Değerli Okuyucum,

Hem 3 çocuk var, hem adamcağızı 2 kere aldatmışsın ama seni affetmiş. Daha ne istiyorsun anlamadım.

Bir türlü boşanamama sebebin ekonomik olabilir mi? Veya bir rutin içinde, eşinle bir hayatınız var ve o olmadan bunu yapabileceğinden emin değilsin. Ama bu durumda eşine büyük haksızlık yapmıyor musun? 

Evlilikte verilen bir söz vardır. Bu hayattan çıkıp bir sonrakine geçene kadar senin o kişiye ve onun da sana ait olduğuna dair bir söz. Sizin evlilik ya da bağlılık tanımınız farklıysa onu bilmem. 

İstediğini yapabileceğini, istediğini söyleyebileceğini, ona istediğin gibi saygısızlık edebileceğini ve bunların hiçbiri hakkında onun ne hissettiğinin umurunda olmadığını söylüyorsun. Onun kalbine ve güvenine ihanet ettiğin anda, artık onunla ilişkiyi tekrar canlandırmak kolay değil. 

Bence mutsuz ve kaygılı durumun eşinle alakalı değil. Hayatınla ilgili çözmen gereken ve belki de bir uzmanın yardımı ile aşman gereken bir durum bu. Sana tavsiyem, bir an önce uzaklaş, hayatını kendi ellerine al ve gerçekten olman gereken yeri bul. Gerçekten kiminle olmak istediğini çöz. 

Aldatma için huzursuzluğun asla bahane değil, geciktirmeden sorunlarınla yüzleşmeli ve yardım için bir uzmana başvurmalısın.

Evet, seks olmazsa olmaz…

Sevgili İrem,

6 yıllık evliyim. 33 yaşındayım. Henüz çocuğumuz yok. İlk seneden sonra canım hiç seks istemiyor, zaten ilk senede de sırf eşim mutlu olsun diye dayanıyordum, eşimi bahanelerle sürekli reddediyorum. Balayında başladı bu sorun. Seks hayatı bana bir yük, bir zahmet gibi görünüyor. Eşim de artık teklif bile etmiyor. Beni aldatacağından şüpheleniyorum. Seks olmazsa olmaz mıdır? 

Değerli okuyucum, 

Evet kaliteli bir beraberlikte seks olmazsa olmaz, ve erkekler için fizyolojik açıdan önemli olduğundan eşin bir süre sonra bu ihtiyacını başka ilişkilerle tatmin etmeye çalışabilir. 

Cinsel isteksizlik tüm dünya kadınlarında en sık görülen cinsel sorun. Her kadının sorunu kendine özel. Yetiştirilme tarzı, tiroid hastalığı, kötü bir cinsel deneyim, kullandığın bir ilaç, fazla kilolar (seks hormonlarının dengesini bozabilir), aile hayatında sarsıcı bir değişiklik cinsel hayatını aniden karartabileceği gibi zaten kötü giden bir cinsellikte fark edilir bir düşüş yaratabilir. 

Balayında başladı diyorsun, sebebini bilmesen de cinsel birleşmeye müsade etmeyecek derecede kasılabilirsin veya eşini sevmene ve onu çekici bulmana rağmen cinsel birliktelik sırasında fiziksel bir ağrı yaşayabilirsin. 

Bir de acaba eşinin örneğin erken boşalma sorunu var mu? Bunlar da seni öfkelendirebilir. 

Yaşadığın sıkıntının sebebi her ne olursa olsun cinsel açıdan kendinizi mutsuz hissediyorsan, bir uzmana başvurmalısın.

Seks sizi yakınlaştırır, bağlılığınızı artırır, ömrünü uzatır, seni genç gösterir. Vücudunda mutluluk hormonları başta olmak üzere pek çok kimyasalın salgılanmasını sağlar. Bu maddeler de zihin fonksiyonlarının düzenli ve optimal çalışmasına yardımcı olur. 

3 haftadan fazla cinselliğe ara verenlerde zaten cinsel isteği yönlendiren hormonlarda düşüş olur. Bu nedenle bence arayı daha fazla uzatma.

Bana cinsellikle ve ilişkilerinizle ilgili her türlü sorunuzu iremhattatasor@gmail.com adresine yazabilirsiniz. Her hafta sorularınıza cevaplarımı burada okuyabilirsiniz.