Ben İlişki ve Aile Danışmanınız İrem Hattat. 20 yılı aşkın bir süredir bir Cinsel Sağlık Kliniğini yönetiyorum. Bu köşede tamamen bilgileriniz bende saklı kalacak şekilde yönelteceğiniz sorularınızı cevaplayacağım. Aldığım tüm eğitimler, bilgi birikimi ve gözlemlerim sonucunda şunu söyleyebilirim: Çoğu çift ilişkisinde de cinsel yaşamında da arzu ettiği mutluluğu yakalayamıyor. Bazen yaşadığı sıkıntıları yıllarca içine atıyor, bazen de kaçmak için bahaneler yaratıyor. Milenyum çağında yaşamamıza rağmen özellikle cinsellik konusunda yaşam biçimi ne olursa olsun herkese bir çekingenlik ve mahremiyet hissi çöküyor. Belki de bu nedenle online ilişkiler ve sanal aldatmalar aldı başını gidiyor. Ya da duum hep böyleydi sanal dünya ilişkiye geçmeyi kolaylaştırıyor. Bu köşede sizlere yalnız olmadığınızı göstermek, yaşadığınız ilişki ve cinsel sorunlarını fark ettirmek, bu sorunlarla nasıl başa çıkacağınızı öğretmek ve hayal ettiğiniz mutluluğa ulaştırmak arzusundayım. Haydi başlayalım.
Sevgili İrem Hanım, 14 yıllık evliyim. 2 çocuğum var, 39 yaşındayım eşim de 36. En baştan beri anlaşamıyoruz. Şu anda sosyal medyadan tanıştığım bir hanımla görüşüyorum. İnanılmaz bir cinsellik yaşıyorum. Eşimi terk etmeyi düşünüyorum ama ailem karşı çıkıyor. Ne önerirsiniz?
Sevgili okuyucum,
Baştan beri anlaşamıyoruz deyip iki çocuk yapmak da ilginç. Sosyal medyadan tanışıp cinselliği fiziksel çok yoğun yaşadığını anlıyorum. Sadece cinsellik için boşanacaksan yapma derim. İş evliliğe varınca bu cinsel ilişki de rutine binebilir.
Eşinin dışında biriyle ilişkiyi bu kadar çekici kılan birkaç önemli şey var. Birincisi, yeni. Ancak bir süre sonra yenilik etkisini yitirir ve alışırsın. Evlilikte de aynıdır; eşinle tanıştığında yeni ve heyecan vericiydi. Şimdi, 14 yıl, iki çocuk ve birlikte bir hayatın ardından, yenilik geride kaldı. Heyecanın etkisi geçti. Uzun bir evlilikten sonra yeni bir ilişkiye başlamak heyecan verici olabilir, ancak seni uyarmalıyım ki, anlattığın cinsel uyum neredeyse her yeni ilişkide öyledir. Sonuçta “yasak ilişki” ve heyecanı var.
Bu noktada, eşinle hayatın sorumluluk ve günlük yaşam görevleriyle – faturalar, çocuklar, iş, okul harçları ve ev işleri ile dolu. Diğer kadınla olan ilişkinde şu anda bu bileşenlerin hiçbiri yok, ancak evliliğini bitirmeyi ve onunla bir hayata başlamayı seçersen, bu sorunların hepsi aileleri karıştırmanın ek zorluğuyla birlikte mevcut olacak. Herhangi bir büyük karar vermeden önce, geri adım atmak ve buna fantezi ve romantik idealleştirmenin ötesinde gerçekçi bir bakış açısıyla bakmak önemli.
Sen aşık mısın ona bak, sevgin kalıcı olacak mı ona bak. Bir de bu eşinden ayrılman başka konu yeni biriyle birlikte olman başka konu. İkisini karıştırmamak lazım.
Ailene ekonomik olarak bağımlı isen belki anlarım ama aşıksanınız aile bile dinlemez ferhat gibi dağları delersin. Demek ki yeterince aşık değilsin…
Merhaba İrem Hanım,
46 yaşında bir erkeğim. 4 yıldır antidepresan kullanıyordum ve yakın zamanda bıraktım. İlacın yan etkilerinden biri, bahsedildiği gibi, libido düşüklüğüydü. Hiç cinsel dürtü yok. Konuştuğum herkes önemli bir şey olmadığını söylüyor ama benim için değil. Eskiden çok sağlıklı bir libido ve seks hayatım vardı – ve şimdi yok ve eşimle ilişkimi etkiliyor. Umut var mı? İlaçları kendim bıraktım. Bu şekilde göre libido geri dönecek mi? Onu nasıl geri alabilirim?
Sevgili okuyucum,
46 yaş zaten modern çağın getirdiği stres, kilo, hareketsizlik, belki de alkol kullanımı ile cinsellikte sıkıntıların başladığı bir dönem. Eskiden 60 yaş üzeri gördüğümüz problemler şimdi neredeyse 35 inden itibaren görülmeye başladı.
Tabii artık antidepresan çağında yaşıyor olmamız da çok etkili. Bu ilaçlar sende sadece libidoyu düşürmüş, bazılarında sekse olan ilgiyi azaltmanın yanı sıra uyarılmayı, uyarılmayı sürdürmeyi ve orgazma ulaşmayı zorlaştırabiliyor. Hattat antidepresan alan bazı kişiler hiç orgazm olamazlar. Bu semptomlar yaşla birlikte daha yaygın hale gelme eğiliminde.
Neden ilacı alırken bu sorununu doktorunla konuşmadın? Acaba bu ilaçtan önce de stres ve depresyon nedeni ile cinsel sorunların vardı da doktorun depresyonu tedavi edeyim mi demişti. Cinsel zorluklar ilaçtan değil, altta yatan depresyondan kaynaklanabiliyor ve doktorlar böyle bir tedavi stratejisi oluşturabiliyor. Sakın doktoruna danışmadan kendi kendine ilaçları bırakma!
Ama yan etkiler devam ediyorsa bir kaç önerim olabilir, ancak bunların hepsine doktorunla beraber karar vermen gerekiyor:
Öncelikle tamamen bırakmak yerine dozu düşünebilirsin (tekrar söylüyorum doktorunla beraber karar ver) ; ilacın tedavi edici özelliği devam eder, ancak daha düşük bir dozda libido sorunun olmaz.
Seks planlaması yapabilirsin. “Bu işin planlaması mı olur” deme. İlaçların günün belirli saatlerinde, örneğin ilacı aldıktan sonraki birkaç saat içinde daha belirgin yan etkilere neden olabilir. Eğer öyleyse, cinsel aktiviteyi yan etkilerin en az rahatsız edici olduğu zamana göre planlamayı deneyebilir veya ilacı farklı bir zamanda alabilirsin.
İlaç tatili yapabilirsin. İlacın vücudunda genellikle ne kadar kaldığına bağlı olarak, birkaç günlüğüne, örneğin seks yapmayı umduğun bir hafta sonundan önce almayı bırakabilirsin. Bunu da kendiliğinden kararlaştırma, ancak doktorun ilacını nasıl durduracağın ve devam ettireceğinle ilgili talimatlarını dikkatlice izlersen işe yarayabilir. Bununla birlikte, özellikle sistemini nispeten hızlı bir şekilde terk eden ilaçlardan biriyse, bunun bir nüksetmeye neden olma ihtimali her zaman vardır.
Farklı bir ilaca geçebilirsin. Bazı antidepresanların cinsel sorunlara neden olma olasılığı daha düşük. Hem norepinefrin hem de dopamini etkileyen bazı ilaçlar bazen cinsel yanıtı iyileştirebilir, bunu da doktoruna danışabilirsin.
Bir ilaç ekleyebilirsin. Bazı erkekler için sertleşme ilaçları eklemek antidepresan kaynaklı sorunları hafifletebilir. Ayrıca libido kaybın hormonsal olabilir, bunun tedavisi de işe yarar. Hem erkekler hem de kadınlar için araştırmalarda örneğin etken maddesi bupropiyon olan ilaçların antidepresanın neden olduğu cinsel işlev bozukluğuna karşı koyduğu, cinsel dürtü ve uyarılmayı artırdığı ve bir orgazmın yoğunluğunu veya süresini artırdığı gösteriliyor, bu da bence doktoruna danışmaya değer bir alternatif. Bazı kişilerde, kaygı önleyici ilaçlar libidoyu artırmaya ve orgazm olma yeteneğini geri kazanmaya yardımcı olabilir.
Son olarak ta bir terapistle görüşebilirsin. Cinsel sorunların kökeninde fiziksel sorunlar veya ilaçlar olsa bile, psikolojik sorunlar genellikle iç içe geçer. Sen de, seksten geri çekilip partnerinin de reddedilmiş hissetmesine neden olabilirsin. Bu sorunlar çiftin yakınlıktan daha da uzaklaşmasına neden olabilir. Bir seks terapisti veya genel terapistle çalışmak, sizin çift olarak cinsel kaygılarınızı keşfetmenize, daha iyi iletişim kurmayı öğrenmenize ve cinsel aktivite repertuarlarınızı genişletmenize yardımcı olabilir.
Bana cinsellikle ve ilişkilerinizle ilgili her türlü sorunuzu iremhattatasor@gmail.com adresine yazabilirsiniz. Her hafta sorularınıza cevaplarımı burada okuyabilirsiniz.