Kurumsaldan başka bir işe ve alana geçiş dönemi geldiğini düşünüyorsun. Özellikle girişimciliğe ya da dengeye geçiş döneminde bir mola verip nadasa çekilip iyice düşünüp taşınıp hazırım dediğin anda bu geçişi sağlamak için bir köprüye ihtiyaç var.

İki ay sonra “kurumsal dünya”dan ayrılalı üç yıl oluyor. Kurumsalla beraber yaşam, hayat kelimeleri daha çok kullanılmasına rağmen “dünya” kelimesini kullanmak bana daha iyi geliyor. İyi veya kötü, kısa veya uzun, bozuk veya harika gibi zıt kutuplar gidip gelmesin aklınıza. Her işte veya her dünyada olduğu gibi iyisi ve kötüsü, faydaları ve zararları da var.

Kurumsal dünyanın beni en çok etkileyen yanı, size verilen yetki ve güçle değişim ve etki yaratma gücünüzdür. Kişisel olarak da paydaşlara yarattığınız faydaya oranla size sunulan şartlar ve koşullar da yukarı katlara çıktıkça artıyor. Yeni hayatımda ise çok daha küçük bir işi, başta sevgili ortağım ve etrafımızda 2-3 bize göre çok genç ve dinamik girişimci gençle kotarmaya çalışıyorum.

Yeni dünya

Üç yıl önce bu yeni dünyaya adım attığımda en hızlı nasıl öğrenirim merakıyla işe girişmiştim. Etrafıma bu işi daha önce becermiş insanları toplamış, onları sorularımla bunaltarak hızlı yol almaya çalıştım.

İlk altı ayın sonunda ise çözmek istediğimiz dert benim gibi kurumsalda çalışmış insanların biriktirdiği deneyim ve tecrübeyi sevmediği ve amaçlarına uymayan işlerde tüketmek yerine kendi başlarına ve belki de yeni ortaklarıyla yeni işlere girişmesini sağlayacak bir işe çevirme kararı oldu. Bugünkü gibi tek çare kapısı zorda kalınca çalınan beyin avcıları olmamalıydı.

Yeni kuşak

Bildiğiniz ve pek moda olan doğum yılınıza göre geleceğinizi okuyan ve sizi dünyaya tarifleyen ve hepimizi aynı kalıplara sokan X, Y, Z’lerden oluşan kuşaklar var. Bizim amacımız farklı kuşakların birlikte üretmesi ve çalışmasından ne kadar iyi sonuçlar alabileceğimizi herkese anlatmak olmalıydı.

Bu nedenle iki yıl önce Genwise’da her kuşaktan katılımcıya çağrımızı yaptık ve kapımızı açtık. 6-7-8 Aralık’ta başlayacak yılın son kampı içinde hem 40+’ları hem de yeni mezun gençleri web sitemize kayıt olmaya davet ediyoruz. Öncelikle biz Genwise’i sadece bir şirket adı olarak düşünmedik.

Tam da benim yaptığım gibi “bugüne kadar yaptıklarından daha farklı iş yapma kafasında olan, sevmediği işlere zaman ve enerji ayırmak yerine tamamen sevdiği işlere odaklı ve yaptıkları ile yarattığı etkiden daha fazla insanın yararlanmasını sağlamak” hedefiyle bir metot ve yol oluşturmak için çalıştık.

Yapacağımız işin merkezine koyduğumuz ve insanların duyunca ne demek istediğimizi tüm dünyada bir kerede anlayacağı bir kavram, hatta yeni bir kelime olsun istedik.

Yaştan bağımsız bizim gibi enerjik hisseden, “hayat boyu üretmeye ve çalışmaya devam kararında olanlar, birlikte çalışmaktan keyif alan ve etki yaratmak isteyen” insan grubu hatta yepyeni bir kuşak (adı) gibi düşünebilirsiniz.

X ya da Y gibi, ama bu kuşak yaştan bağımsız. Her jenerasyonun iyi özelliklerini içinde buluşturan bir jenerasyon “genwise.”

Yaş ve dönem olarak ben X kuşağıyım. Rekabetçi, yaşamak için çalışma özelliklerim var. Aile fertleriyle büyümek yerine arkadaşlarımla büyüyen bir kuşağız. Dijitale ve risk almaya gençlere ve çocuklarımıza göre daha uzağız ama vazgeçmiş değiliz.

Y kuşağı ise maalesef sokakta büyüyen son kuşak oldu. Ama girişimci ruhları bize göre daha yüksek, dijital okuryazarlıkları ise bize ders verecek yetkinlikte.

Z kuşağı ise yaratıcı ve geleneksellikten bence çok uzak bir kuşak, teknoloji hayatlarının merkezinde. X ve Y’ye göre daha cesur ve daha girişimci kafaları var, üstelik otoriteye de çok uzaklar.

İşte bu farklı kuşakların “en iyi özellikleri bir araya gelir mi” sorusuna cevap genwise aslında.

Kurumsalda kırklarına gelmekte ya da geçmiş profesyonellerin olgunluk dönemlerinde anlamlı işler yapması, ilham olmaya-vermeye devam etmesi, birikimini somut ve anlamlı işlere aktarabilmesine yardımcı olacak bir eğitim metodolojisi sunarak bu kişileri aynı düşünce düzlemine sahip olan kişilerle buluşmasına ve “emeklilik” sonrasında da işleyerek ayakta kalmasına yardımcı olan bir model ve işe dönüştürmek istedik.

Aslında bizim gibi düşünen insanları bulup davet ederek birlikte üretmek ve dünyayı değiştirmek istedik. Bundan tam iki yıl önce de ilk kampımızı acaba “On beş kişiyi doldurabilir miyiz” endişe ve korkusuyla açtık. Geçen hafta ise 8. kampı bitirdik.

Aradığımız insanlar biraz da yaştan bağımsız ama az da olsa kurumsal deneyimi olan, akşam yatağa yattığında veya en yakın arkadaşı veya eşiyle şu soruları haftada en az beş kere tekrarlayan kişilerdi:

– Bunca birikimle ne yapacağım? Nereye aktaracağım?

– İşi bırakma veya emeklilik benim için bir bitişin başlangıcı mı?

– Öğrenmeye ve üretmeye nasıl devam edebilirim?

– Benim birikimim hangi öğrenme ve network haritasıyla daha da zenginleşir?

– Yeni bir uğraş arıyorum, ama bu nedir ve kiminle yapabilirim?

– Yeni bir iş kurmak için çok mu geç?

– İş kurmayı, şirket işletmeyi nasıl öğrenirim?

– Tutkularımı ve değerlerimi işime nasıl yansıtırım?

– Yaptığım işin merkezinde benim varoluş amacım olabilir mi?

Kafamızdaki bu gibi yüzlerce soruya cevap olmak istedik.

-“Oldum ben” diyenler

-Üretmekten vazgeçenler

-İkinci baharı bekleyenler

-Emeklilik planı yapanlar

-Bireysel takılanlar bizim Genwise grubumuza hiç girmiyor.

Biz merakını, heyecanını kaybetmeyen ama nasıl yapılacağı konusunda tereddütleri olan ve bu arkadaş grubunu bulamayan bizim kafada olanları hedefliyoruz.

Bu yaşlarda o kadar çok avantajımız var ki; hem bir “işe atılmak” için enerjik yaştasın hem de kurumsal birikimin had safhada.

Gelecek ile düşüncelerim ve yapacağım işler içime sinen işler olmalı. Başkalarının amaçları yerine kendi amaç ve hedeflerine de vakit ayırma zamanı geldi, geçiyor.

Kurumsaldan başka bir işe ve alana geçiş dönemi geldiğini düşünüyorsun. Özellikle girişimciliğe ya da dengeye geçiş döneminde bir mola verip nadasa çekilip iyice düşünüp taşınıp hazırım dediğin anda bu geçişi sağlamak için bir köprüye ihtiyaç var.

Bu arayış sürecini tamamlayan ise Genwise, nadas döneminde ya da hala kurumsalda olup rahat bir iş akışına sahip olan kimselere “yeni bir arayış sürecindeyken Genwise senin için” bir köprü olacak diyoruz.

En azından ben bu süreçten geçmediğim için kendi yolumu ne kadar zor bulduğumu yaşayarak biliyorum. Ama Genwise’a kurumsaldayken ya da ayrıldıktan sonra gelenlerin söylediklerinden de yeni işlere girişme konusunda Genwise’ın ne kadar kritik rol oynadığını katılanların tümünden duyuyorum.

Köprü

Köprüler şehirleri, insanları, yaşamları ve bazen geçmişle geleceği birbirine bağlar. İşte Genwise iki tamamen farklı yaşam ve bakış açısı arasında köprüler kuruyor.

Bu ne demek? Kampın ilk günlerinde katılımcıların kendilerini ve çevresini tanımasına öncülük ediyoruz.

Bilge bir yaklaşımla başlıyor Genwise, ardından uzmanlıklarını yani edinilmiş bilgilerini ortaya çıkaran bir beyin fırtınası ve iş kanvası sürecine geçiş yapılıyor. Buradaki geçişin yöneticisi Genwise.

Önce Genwise’ların kendilerini hatırlamalarını sağlıyor, duygu-durumlarını ve hayallerini yüzeye çıkarıyor, ardından bu çıktıları kurumsal bilgileriyle ve yapıp ettikleriyle birleştirmelerine tüm katılımcıların dahil olduğu ortak denge hareketiyle sonuçlandırıyoruz.

Kampta ilk günlerden son günlere kadar çokça duyduğumuz ifadeler ise şunlar:

– Kendimi hâlâ faydalı hissediyorum.

– Kendime de zaman ayırmak istiyorum.

– Aşırı para kazanmıyorum, ama yeni bir şey deneyebilirim.

– İyi olduğumu düşündüğüm şeyleri yapmak istiyorum.

– Kendi kurallarımı koymak istiyorum.

– Maksimum faydayı yaratmak için farklı işler yapabilirim.

Süreç önce bir keşifle başlıyor; ben kimim, çevremde ne var, değerlerim nedir, bunca zaman yapıp ettiklerinin kendi karakterinde oluşan izlerinin çıktısını alıyor. Zihin açıcı ve insanın yeteneklerini uyandırıcı bir yöntemle devam ediyor ve ardından iş kanvasıyla sona geliyor.

Öğrenmeye devam etme süreci yeni ve daha önce hiç tanımadığı insanlarla karşılaşmasında yatıyor, birikimini karşı tarafa aktarırken, diğer bir birikimin alıcısı oluyor, bakış açısını genişletiyor.

Hayat bize yeni yollar, kapılar açıyor. Bu yeni ve farklı işleri, insanları görmeden ve tanımadan yola devam etmek olmaz.

Yoksa başkaları bizim istemediğimiz şeyleri bizim için yapmaya devam edecekler.