Astrolog Meral’in gözaltına alınmasına neden olan o malum küfürlü video “tam senlik olay” mesajıyla önüme düştü. Boş bulunup hemen açtım. Kulaklıksız açtığım için açmamla kapamam bir oldu. Ancak kapatana kadar geçen o birkaç saniyede bile o kadar çok küfür etti ki lise yıllarından beri böyle net bir zincirleme küfür tamlaması işitmemiştim.
Geçmiş olsun. Bu artık caps olur, meme olur her yerden karşımıza çıkar. Kendimizi alıştırmakta fayda var. Videonun bana “tam senlik olay abi” diye paslanması herhalde küfür severliğimden değil, duruma bir açıklama aranmasındandır diye düşünüyorum.
Öyleyse arayalım. Bir tahmini hatalı çıktı diye bir astroloğun bu kadar çok tepki görmesi ve nihayetinde böyle bir patlama yaşaması normal mi?
Astrolojide bir endüstri standardı var da sadece Meral Güven tarafından mı ayıplı hizmet üretildi?
Bunu bu futbol sezonunun öznel dramasına mı bağlamalıyız, yoksa sadece Fenerbahçelilerin öfkesine mi? Nihayetinde Fenerbahçe’nin topladığı 99 puan normal bir sezonda şampiyonluğa fazlasıyla yeterdi ama Galatasaray’ın 102 puan toplayabileceğini kim tahmin edebilirdi?
Bu durumda Astrolog Meral Güven’in yanılgısında biraz hafifletici sebepler mi aramalı mıyız?
Onu bilemem ama bir tahminin tutmamasının neden bu kadar büyük olay olduğuyla ilgili birkaç tahminim var.
Astroloji patlamasının nedenleri
Bir defa dünyada astrolojinin yükselişe geçtiği yıllar hep belirsizlik yılları olmuş. Pandemi, savaşlar, ekonomik krizler, kurumlara olan güven kaybı gibi… Bunun en yakın örneği pandeminin patladığı yıl olan 2020’den bu zamana uzanan astroloji patlaması.
Patlama derken veriyle konuşsam iyi olacak: Allied Market Research’e göre küresel astroloji endüstrisinin değeri 2018’de 2,2 milyar dolarken 2021’de 12,8 milyar dolara ulaştı. 2031 yılına kadar bu değerin 22,8 milyar dolara çıkması bekleniyor.
Yani anlayacağınız Astrolog Meral Güven’in öfkesi öyle pek boş bir öfke değil. Burada müthiş bir pazar var.
Türkiye’de bir astroluğun futbol tahmininin boş çıkmasının bu kadar öfke yaratması da kurumlara olan güvensizlikle ilgili olabilir. Futbolda bu yıl kaos zirvesini gördü biliyorsunuz. Yoksa astrologlar her sene bir tahmin yapar, yanılır veya bilir, nihayetinde buna hep gülünüp geçilirdi.
Sanki bilimsel bir veri ortaya koymuş da herkesi yanıltmış gibi bir infialin oluşması, kurumlara olan güvensizliğin etkisi. Bir yandan da ekonomik krizin yarattığı belirsizlik ortamı tabii. Belirsizliği tolere etmek de astrolojinin üzerinde yükseldiği zemin.
Gençlerde astrolojinin yükselişi
Dünyadaki birçok araştırma ve trend tahmin raporlarına yansıyan bir başka olgu ise astrolojinin özellikle Z kuşağında büyük karşılık bulması. Öyle ki Z kuşağına ezoterik nesil diyenler bile var. Pek çok araştırma Y kuşağını da buna dahil ediyor.
Sosyal medyada büyüyen futbol tartışmalarının merkezinde de zaten gençler var. Astrolog linçlemeye (sosyal medya anlamıyla) giden sürecin içinde sadece Fenerbahçelilerin üzüntüsü değil, bu kuşakta astrolojiye duyulan ilgi yüzünden yaşanan hayal kırıklığı da olabilir.
Gençlerde astroloji ve “new age” tarzı yeni inanç sistemlerine olan ilgiyi dinin gerilemesine bağlayanlar da var. Dinlerde aradığı cevapları bulamayanlar arasında astroloji yükseliyor.
Bu yükseliş sadece çevrimiçi veya sadece çevrimdışı alanla sınırlı değil. Her iki tarafta da astroloji yükseliyor. TikTok’ta witchtok topluluğu ve astroloji (tarot dahil) videolarının izlenirliği kadar finansal kararlarını astrologlara danışan iş insanları olduğu da biliniyor.
Astrolojiyi hem bilim hem de dinler dışlıyor ama…
The Astrology podcastinin yapımcısı Chris Bennan astrolojinin bu ayrıcalıklı konumunu çok iyi tarif etmiş.
Astrolojinin hem bilim hem de dinler tarafından dışlanmasının büyük bir avantaj olduğunu düşünüyor. Çünkü böyle olunca aradığı cevabı ikisinde de bulamayanlar için (özellikle gençler için) bir köprü, bir orta yol oluyor.
Sosyal medya ve algoritmaları sayesinde herkes kendi aklına yatan “hakikatin” peşinde koşar, bilim bu kadar sorgulanır ve dinler çeşitli nedenlerle tartışmaların odağına otururken astrolojinin yolunun açılması tesadüf olmamalı yani.
Co-Star Olayı
Hazır bir Türk astrolog küfürbazlığıyla gündem olmuşken fırsatı kaçırmayalım. Dünyanın en popüler astroloji uygulaması Co-Star’ı da ABD’de yaşayan bir Türk kadın girişimci olan Banu Güler’in (iki arkadaşıyla birlikte) kurduğunu hatırlatalım.
Astrolojideki bu yükseliş trendi Banu Güler’in yolunu açmış. Güler daha önce yapay zekâ alanında çalışmış yani teknoloji sektörünün içinden gelmiş bir girişimci. Co–Star, doğum saatinize, gününüze ve doğum yerinize göre doğum haritanızı oluşturan ve bundan yola çıkarak kişiye özel günlük tavsiye ve açıklamalar veren bir uygulama.
Bu işe yapay zekânın dahil edilmesi kişiselleştirmeyi bambaşka bir boyuta taşıyor ve astrolojideki bu yükseliş dalgasını yakalıyor haliyle. Temmuz 2023’te kendilerinin açıkladığı kullanıcı sayısı 30 milyondu.
Türkiye’de her şeye rağmen büyük başarı elde etmiş ve kitleselleşmeyi başarmış kahve falı uygulamalarından çok daha ciddi bir iş yapıyormuş gibi göründüklerini söylemeliyim. Astrolojiye hiç inanmayan biri arada sadece tasarım farkı da görebilir tabii. Ancak astrolojiye biraz meyliniz varsa, Co-Star’ın kişiselleştirilmiş önerileri etkileyebilir.
Olan olmuştur…
Bir küfür videosundan nerelere geldik diye düşünebilirsiniz. Bence konu astroloji olunca o yol bitmez. Dünyanın en elektrikli konularından biri maneviyat. Astrolojiye inanırsınız inanmazsınız, o bu yazının konusu değil. O konuda kendi perspektifimi ifade etmemin de bu yazıya bir katkısı olmaz.
Bu hezeyanın arkasındaki dinamikleri bilmekte fayda gördüğüm için yazmak istedim. Olur da bir gün bir astrologla küfürleşmeye karar verirseniz, önemli bir kitlesi olabileceğini unutmayın. Bir de gençler üstelik yani. Her şeyin paramparça olduğu bu çağda belirsizlikten bunalmış halde bir cevap arıyorlar.
Yoksa bana sorarsanız, Ahmed Amiş Efendi’nin dediği gibi “Olan olmuştur. Olacak olan da olmuştur.” Önceden öğrenmenin bir şeye faydası olmaz diye düşünüyorum. Yine de cevabım tatmin etmediyse ötesini Astrolog Meral’e sorabilirsiniz.
Ben olsam şu anda sormazdım. Yeni bir videoya hazır değiliz. Hiç değiliz.