İzmir’de lisedeyken sınıf arkadaşımın babası Ali amca nereli olduğumu sormuştu. “Gördesliyim” deyince “Halısı meşhur oranın” dedi hemen, sonra sitemle devam etti: “Neden geldin buraya, sen Gördes’te kalacaktın, orada halı işiyle ilgilenip o işi büyütmeye çalışacaktın.”
Gördes halısı Türkiye değil dünya çapında değerli, İran düğümüyle birlikte dünyada el halılarında kullanılan iki önemli düğümden biri Gördes düğümü.
Ali amcanın vizyonuna şapka çıkarmamak mümkün değil ama globalizm rüzgarlarının estiği 90’lı yılların başında yaşım daha 18 bile değilken benim bunu anlamam çok zordu.
Vizyonerler hep var
Yerel seçimlerde CHP’nin “büyük kazandığı” illerden biri Manisa oldu. Büyükşehirde 74 yıl sonra ilk kez CHP’li bir başkan, Ferdi Zeyrek yönetime geldi. Genel Başkan Özgür Özel’in kendi memleketine özel önem verdiği biliniyor, seçimden sonraki ilk ziyaretini buraya yaptı. 2019 seçimlerinde ilin 17 ilçesinin 4’ü CHP’liyken 2024’te bu sayı 14’e çıktı.
Ama şimdi rakamların arasında kaybolmayalım, size Gördesli başkanın hikayesini anlatayım.
İbrahim ilkokulu Gördes’te okudu. Anadolu liselerinde, Fen liselerinde okuyup 9 Eylül Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu, avukatlığa başladı. Yalnızca zeki ve becerikli değil vizyoner de olduğu için tarımın ve hayvancılığın önemini fark edip yıllar önce Gördes’te çiftçiliğe yatırım yaptı.
Çocukluktan beri tanıdığım İbrahim’i tebrik etmek için aradığımda “Çok sağol Zeynep abla” dedi, “Kadın ve gençlik kolları sayesinde oldu, aslında bütün Gördes büyük özveriyle çalıştı. CHP’nin yıllardır 4 bin civarında olan oyu iki katına çıktı. Abimin de büyük desteği oldu.”
“Abi” önemli hakikaten, ona birazdan geleceğim.
Herkesin elini üç kere sıktı
Gazete Gördes’in kurucusu ve yazarı Ahmet İnce “İbrahim adaylığını herkesten önce ilan edip seçime üç ay varken çalışmaya başladı” diye anlattı: “Bütün köyleri bir iki değil üç kere dolaştı. ‘Girilmedik ev, sıkılmadık el bırakmayacağız’ demişti hakikaten öyle yaptı. İlk gidişinde kendini tanıttı, ikinci turda projelerini anlattı, üçüncü seferde oy istedi. Bugüne kadar değişmeyen bir genelleme vardı. ‘Seçmenin en az yüzde 70’i milliyetçi ve muhafazakârdır ve bu seçmen kesinlikle CHP’ye oy vermez’ denirdi ama İbrahim’le bu baraj yıkıldı.”
Gördes Kültür ve Doğa Derneği ile Manisa İl Başkanı İlksen Uludağ Özalper’in de canla başla destek olduğu İbrahim’in projeleri yüz milyonluk Türkiye’nin her gün büyüyen gıda pazarından pay alma üzerine kurulu. Kendisi de çiftçilik yaptığı için sorunları da çözümleri de biliyor. Kadınların ekonomik olarak güçlenmesi, yaşlıların sağlık hizmetlerinden daha rahat yararlanması, çocukların daha donanımlı yetişmesi için geliştirdiği sosyal politikalar var.
Deli İbram Divanı
Seçimi kazanmak için basit bir formül uyguladı demiştim ya… Onu da programa büyük katkı veren abisi Ahmet söylesin: “Yapılacak iş çok belli. Halkın yararını gözeten kamucu politikalar, doğru aday ve çok çalıştıktan sonra kazanmamak için hiçbir sebep yok. İbrahim de bunu yaptı.”
“Ahmet” dediğim 20 yılda sekiz öykü kitabı yayımladıktan sonra önceki sene ‘Deli İbram Divanı’ romanıyla Vedat Türkali Roman Ödülü’nü alan Ahmet Büke’den başkası değil. Çocukluğunda Gördes onu nasıl beslediyse her yazdığında bazen adıyla bazen ruhuyla ama her seferinde mutlaka oluyor. Şimdi de programın yazılmasına katkı vererek hem kardeşine hem şehrine destek oldu.
İbrahim’in kazanmasını 19 Mart’ta Instagram’da yaptığı şu paylaşımı görünce çok istedim. Başarısı benim için değerli ama sadece kazandığı için değil. Bu sayede yıllardır kan kaybeden, nüfusu Türkiye’nin büyümesiyle karşılaştırıldığında 1940’lı yıllara düşen küçücük bir Ege şehrinde Büke’nin ve CHP’nin yapacaklarını gözlemleyebileceğim. Bundan böyle elimin altında alınmış ve alınacak dersleri aktarabileceğim bir yer olacak.
Verdiği sözler arasında Halıcılık Geliştirme Merkezi kurmak ve geleneksel halıcılığı yeniden yeşertmek de var. Gördes halısının dünya çapında marka olmasına ben nasıl katkıda bulunabilirim, onu da düşünmeye başladım.