Dört eski Twitter yöneticisi pazartesi günü Elon Musk’a dava açtı. Musk’ın 2022’de Twitter’ı 44 milyar dolara devralmasından sonra işten atılanlardan olan bu yöneticiler toplam 128 milyon dolar kıdem tazminatlarının hâlâ ödenmediğini iddia ediyor.
Musk şirketi devraldığında CEO Parag Agrawal, Finans Müdürü Ned Segal, Hukuk ve Politika Müdürü Vijaya Gadde ve Genel Danışman Sean Edgett’i işten çıkarmıştı. Şirketi devralırken “Twitter’ı baştan aşağı değiştireceğini” söyleyen Musk dediğini de yaptı. Kısa süre sonra şirketin ismi X’e çevrildi.
Ama şimdi o dört yönetici California’nın kuzey bölgesinde bulunan yerel mahkemede Musk’a dava açtı. Davaya göre yöneticilerin sözleşmelerinde Twitter’ın artık halka açık bir şirket olmaması durumunda kıdem tazminatı alabileceklerini ifade eden maddeler vardı. Musk Ekim 2022’de şirketi özelleştirdiğinde tazminatlarını almaya hak kazandılar. Kıdem tazminatı bir yıllık maaş ile değişken hisse senedi primlerini içeriyordu.
Agrawal’ın yıllık maaşı bir milyon dolar ediyordu. Ayrıca şirkette oynadığı rol için 12.5 milyon dolar değerindeki hisse senedine sahipti. Menkul kıymetler dosyasına göre Agrawal isteği dışında işten ayrılırsa 60 milyon dolar tazminat almaya hak kazanıyordu. Dosyaya göre aynı şartlarda Segal 46 milyon dolar, Gadde ise 21 milyon dolar alacaktı.
Musk şirketi devraldığı sırada yöneticilere kıdem tazminatı ödememek için onları “sebep göstererek” işten çıkarabileceğini söylemişti. Biyografi yazarı Walter Isaacson’a konuşan Musk yöneticilere tazminatlarını ödemeyerek 200 milyon dolar kâr edeceğini ve yöneticileri “ölene dek avlayacağını” söylemiş. Musk yöneticileri kovmasının nedeni olarak “ağır ihmal” ve “kasıtlı olarak görevi kötüye kullanma”yı gösterse de bu iddialarını destekleyecek bir olay gösterememiş.
Dört yöneticinin avukatları dava dilekçesinde “Musk oyunu böyle oynuyor. Diğer insanlara borçlu olduğu parayı vermeyerek ve onları kendisine dava açmaya zorlayarak. Musk dava ve geciktirme yoluyla maddi gücü elvermeyenleri zor durumda bırakabilir” dedi. Yöneticiler daha önce Musk sebebiyle şirkete yönelik soruşturmalara yanıt verirken yaptığı hukuki harcamalar için de Musk’a dava almış, ekim ayında Delaware yargıcı ABD’li milyardere 1.1 milyon dolarlık para cezası vermişti.
Bu Musk’a işçilerinin açtığı ilk dava değil. Daha bu yılın başlarında Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu özel uzay şirketi SpaceX’in sekiz işçiyi başta Musk olmak üzere yönetim kurulunu eleştirdikleri için yasalara aykırı bir şekilde işten çıkardığını iddia etti.
Musk geçen yıl BBC’ye X’i devraldıktan sonra çalışanların yaklaşık yüzde 80’ini işten çıkardığını söylemişti. O zamandan bu zamana sosyal medya platformunun reklam gelirleri düştü, içeriklerin kontrolü aksadığı için nefret söylemlerinde ise artış yaşandı.