Elon Musk’ın 44 milyar dolara aldığı Twitter’ın değeri bugün 19 milyar dolar

Eski adı Twitter olan X, çalışanlarına hisse senedi vermek isteyince gerçek ortaya çıktı. Elon Musk, bir yılda Twitter'da 25 milyar dolar kaybetti. Kendisi hisse başına 54,2 dolar ödedi, şimdi hisseleri 45 dolara çalışanlarına veriyor.

Ekonomi 1 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Elon Musk 44 milyar dolar ödediği Twitter için sık sık şakalar yapıyor. Geçenlerde de "Sosyal medyada nasıl küçük bir servet kazanırsınız? Büyük bir servetle başlayın" diye espri yapmıştı.

Geçen yıl Elon Musk’ın 44 milyar dolar ödeyerek satın aldığı eski adı Twitter olan X’in değerinin yüzde 55 düşerek 19 milyar dolara gerilediği ortaya çıktı. The New York Times gazetesi ve Fortune dergisi tarafından görülen belgelere göre, değerinin bir yıl içinde 25 milyar dolar düştüğü X’in pazartesi günü çalışanlarına bedelsiz hisse senedi dağıtmasıyla ortaya çıktı.

Musk Twitter’ı satın almak için hisse başına 54,20 dolar ödemişti. Teknoloji milyarderi o zamandan beri sık sık sosyal ağ için fazla ödeme yaptığını dile getiriyordu. Mart ayında çalışanlarına gönderdiği bir e-postada şirketin 20 milyar dolar değerinde olduğuna inandığını yazmış ve şirketi “ters bir start-up” olarak nitelendirmişti.

X, yeni hisse senedi hibelerine ilişkin evraklarda, çalışanlara kısıtlı hisse senetlerinin hisse başına 45 dolardan sunulacağını bildirdi. Şirket, çalışanlara önceki yönetim altında kendilerine verilen ödenmemiş hisseler için 54.20 dolar tutarında nakit ödeme yapılacağını açıkladı.

Elon Musk'ın Twitter'ı alışının yıldönümü: Neler değişti?Elon Musk’ın Twitter’ı alışının yıldönümü: Neler değişti?3101

Şirketi hallaç pamuğu gibi attı

Musk, satın aldıktan sonra sosyal medya platformunu komple elden geçirdi. Şirketin 7.500 çalışanının yüzde 80’inden fazlası ya istifa etti ya da işten çıkarıldı. Hizmetin doğrulama sürecinin ve içerik düzenleme kurallarının değiştirilmesi yüzünden şirketin ana gelir kaynağı olan reklamlar bu yaz ABD’de neredeyse yüzde 60 oranında azaldı. Elon Musk ayrıca satın alma bedelinin ödenmesine yardımcı olmak için şirkete milyarlarca dolar borç yükledi. Kasım ayında sosyal medya şirketini satın almak için yaptığı harcamalarla ilgili bir espri yaparak, “Sosyal medyada nasıl küçük bir servet kazanırsınız? Büyük bir servetle başlayın” demişti.

Ancak Musk şirketin geleceği konusunda iyimser. Geçen hafta anlaşmanın birinci yıldönümünü kutlama toplantısında çalışanlara “Şirketi hızla Twitter 1.0’dan, temelde sistemimizde istediğiniz her şeyi yapabileceğiniz her şey dahil özellikli bir uygulamaya dönüştürüyoruz” dedi.

10'ca bilim arasından: Kelimeleri insanlar gibi bağlamına oturtabilen yapay sinir ağı geliştirildi10’ca bilim arasından: Kelimeleri insanlar gibi bağlamına oturtabilen yapay sinir ağı geliştirildi

Musk’ın serveti 200 milyar doların altına düştü ama yine en zengin insan

Tesla’nın hayal kırıklığı yaratan üçüncü çeyrek bilançosunun ardından Elon Musk’ın serveti baskı altına girerek haziran ayından bu yana yaklaşık 41 milyar dolar düşerek 193 milyar dolarla ilk kez 200 milyar doların altına indi.

Tesla’nın net kârı bu yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 44 azalışla 1,9 milyar dolara düştü. Tesla’nın net kârı, geçen yılın aynı döneminde 3,3 milyar dolar olmuştu. Musk’ın kişisel servetinin aslan payını ise Tesla’daki yüzde 13’lük hissesi oluşturuyor.

Tesla’nın bilançosu sonrası borsadaki hisselerinde düşüşler yaşandı. Tesla hisseleri pazartesi günü yüzde 4,8 düşüşle 197,36 dolardan kapanırken bu ay şimdiye kadar yüzde 21 düşüş gösterdi. Ancak hisse senedi yılbaşından bu yana yüzde 60 arttı.

Bloomberg Milyarder Endeksi’ne göre Musk servetindeki düşüşe rağmen hâlâ dünyanın en zengin insanı olmayı sürdürüyor. Elon Musk’ı Fransız lüks üreticisi Bernard Arnault izliyor. Arnault’un şu anda 156 milyar dolar değerinde serveti bulunuyor.

Elon Musk, Twitter'ı ücretli yapmaya hazırlanıyorElon Musk, Twitter’ı ücretli yapmaya hazırlanıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.