Sıkça Sorulan Sorular


Bu sorunun cevabı kısaca şu: Hakkıyla gazetecilik yapabilmek için ücretli 10 Haber.

Gazetecilik, haberleri kendi gazeteci ağınızla topladığınız ve en azından üç kaynağa doğrulatarak yayınlamaya karar verdiğiniz, yani haberlerin doğru olduğundan emin olduğunuz işin adı.

Yayınlanmaya değer bulunan her haberin arkasına bu emeği ve tecrübeyi koyabilmek ise sürdürülebilir nitelikte bir mali güce sahip olmayı gerektiriyor. İşte bu sürdürülebilir mali güce sahip olmadan dünyanın hiçbir yerinde gazetecilik hakkıyla yapılamaz.

Biz, hakkıyla gazetecilik yapabilmek için okuyucularımızdan okuduklarına ücret ödemelerini istiyoruz.

Gazetecilik faaliyeti, topladığı bağışlarla ayakta duran kamu yararına dernek veya vakıflar tarafından kâr amacı gütmeden yürütülen bir faaliyet değil, olamaz da.

Bugün sizden para istemeyen bütün haber portalları da bir biçimde para kazanmak, giderlerini ödemek, çalışanlarına maaş vermek ve sermaye sahibine para kazandırmak zorunda.

İyimser ihtimalle bu siteler okucularından alamadıkları ücreti reklam gelirleriyle karşılamak istiyorlar. Ancak bu reklam gelirleri gazetecilik faaliyetini hakkıyla yapmaya yetecek kadar değil ve olamıyor.

O yüzden siteler muhabir çalıştırmak, kendi haberlerini kendileri toplamak yerine haber ajanslarına güvenmek durumunda kalıyorlar. O zaman da bütün haber sitelerinde aynı kaynaktan gelen aynı haberler yayınlanıyor.

10 Haber, zaten sizden ana sayfası haricinde bir sayfaya girmek istediğinizde doğrudan üyelik soruyor. Bu soruyla karşılaştığınızda isterseniz elektronik posta adresinizle, isterseniz Google hesabınızla 10 Haber’e kolayca üye olabilirsiniz. Üye olmanın çok sayıda avantajı var; bunların başında ayda 20 yazıyı (bir günde en fazla 3 yazıyı) okumanın ücretsiz olması geliyor.

10 Haber’e üye olduğunuzda ve üye kimliği ve şifresiyle giriş yaptığınızda, ekranımızın sağ üst köşesindeki insan figürünün renki yeşile dönüşür. Sitem sizden başka yerde abonelik sormasa bile o yeşil figüre dokunup ödeme işlemlerinize girişebilirsiniz. Aylık abonelik bedeli 70 lira; yıllık abonelikte ise ayda 60 lira ödüyorsunuz.

10 Haber’e yıllık abone olanlara Türkiye’nin en büyük dijital yayın platformu olan BluTV’nin bir yıllık aboneliğini hediye ediyoruz. Bu hediyenin aktive olması için gereken özel kodu hem 10 Haber’de sağ üst köşedeki insan figürü içinden görebilirsiniz, hem bu kod size mail olarak gönderiliyor.

Bu kodu kullanmak için BluTV.Com web sitesine gidip önce üye olmanız, sonra da hediye kodunu kullanarak aboneliğinizi başlatmanız yeterli. BluTV’nin ödeme sayfasındaki yönergeleri izlemeniz yeterli.

Abonelerimizin 10 Haber sitesinin tamamına sınırsız erişimleri var. Yani arşivi de okuyabiliyorlar. Henüz abone olmayan ama üye olanlar ise günde en çok üç, ayda ise en çok 20 yazıyı ücretsiz okuyabiliyor, hepsi bu.

10 Haber’in elektronik postayla gönderdiği ve içeriğini duyurduğu, içeriğinden özetler sunduğu bültenleri bütün üyelerimize ve abonelerimize ücretsiz gönderiliyor. Bunun için bültenin gönderilmesini istemeniz yeterli.

10 Haber’in güvenlik sistemi, siz özel olarak sistemden çıkış yapmadıkça sizi unutmamak için tasarlandı. Kullanırken çok farkında olmayabilirsiniz ama akıllı telefonunuzdan veya tabletinizden 10 Haber’i okurken birden fazla internet tarayıcısı (browser) kullanıyor olabilirsiniz. 

Örneğin SMS’den gelen linki tıkladığınızda eğer Apple cihaz kullanıyorsanız Safari’ye yönlendirilirsiniz. Ama Google araması üzerinden 10 Haber’e gitmek isterseniz bu kez cihazınız sizi Chrome’a yönlendirir. Veya Twitter üzerinden gelmek istediğinizde Twitter’ın kendi internet tarayıcısına giriş yaparsınız. 

Bizim sistemimiz daha önce karşılaşmadığı bir internet tarayıcı (browser) ile karşılaştığında sizi tanıyamaz, ona kendinizi yeniden tanıtmanız gerekebilir.

Evet, önemli. Üye adınız her zaman bize verdiğiniz e-posta adresiniz. Şifrenizi unutacak olursanız, ‘Şifremi unuttum’a tıklamanız yeterli. Hemen size şifrenizi sıfırlamanız ve yeni şifre oluşturmanız için bir posta gelir.