Bu yılın başlarında BuzzFeed, insan çalışanlarının yapay zekadan faydalanarak test oluşturmasına izin vereceğini duyurmuştu. Ne var ki başta eğlenceli bir fikir olarak görülen bu karar, daha sonrasında siteyi, tekdüze yazılarla ve tekrarlanan ifadelerle doldurarak adeta SEO odaklı seyahat sitelerine çevirdi. O dönemde BuzzFeed yaptığı açıklamada ‘insanların yaratıcılığını geliştirmek’ için yapay zekayı denemeye devam ettiklerini söylemişti.
Geçen ay Pulitzer ödüllü haber bölümünün tamamını kapatan ve toplamda 1.200 çalışanından yaklaşık 120’sinin işine son veren medya şirketi BuzzFeed, bu hafta yatırımcılara yaptığı sunumda, okurlarının yapay zeka destekli testlere geleneksel testlerden yüzde 40 daha fazla ilgi gösterdiğini söyledi.
Önceki açıklamalarını haklı çıkarmak istiyor gibi görünen BuzzFeed bu deneyinin işe yaradığını göstermeye çalışıyor. Bloomberg’e göre BuzzFeed yatırımcılara bu yıl faiz, vergi, amortisman ve itfa payları öncesi kazancın yüksek olacağını söylese de şirketin hisseleri, yapay zeka içeriğini ilk duyurduğu zamanki değerinin yarısı civarında seyrediyor.
Google CEO’su yapay zekaların insanların işlerini elinden alabileceğini hiç düşünmemiş
Öte yandan Google’ın CEO’su Sundar Pichai, Wall Street ödüllü ve yapay zeka odaklı I/O konferansının hemen ardından The Verge’ün Decoder podcastine konuk oldu. Editör Nilay Patel, Pichai’ye yapay zeka kaynaklı iş kayıpları konusunda bazı sorular sordu.
Patel, “Bunun bir platform değişimi olduğunu düşünüyorsanız düzenleyicilerin anlayacağı ilk platform değişimi bu olabilir çünkü ilk olarak hangi türden emeğin yok sayılacağı apaçık ortada. Anladığım kadarıyla çoğunlukla avukatlar olacak değil mi? Bir grup beyaz yakalı ortadan kaldırılacak” dedi.
Patel’in sorusu yabana atılacak bir soru değil. Bazı sektörlerde halihazırda iş kayıpları yaşanıyor. Bunun bir örneği de yukarıda okuduğunuz BuzzFeed olayı. Goldman-Sachs da yakın tarihli bir analizinde yaklaşık 300 milyon işin yapay zekaya devredilebileceğini tahmin ediyor. Ancak Pichai bu konu üzerine pek gitmiyor gibi.
Zira soruya, “İnsanlar teknolojinin hızla ilerlediği 20 yıldır hep işlerinin ellerinden alınacağını öndördü. Teknolojinin gelişmesinin bir sonucu olarak sözde sinema salonları sona erecekti” dedi. Sinemaya gitme oranının 2002’den bu yana istikrarlı bir şekilde düştüğü ve Hollywood’da yapay zekanın önemli bir sorun olarak görülerek yazarların greve gittiğini göz önünde bulundurursak Pichai’nin bunu örnek olarak seçmesi pek tabii ilginç.
Patel de buna dikkat çektiğinde Pichai şaşırmış gibi, “Hep olacak… Teknoloji üretiminin son 20 yılında işsizlik tam olarak… 20 yıl önce insanlar teknoloji üretiminin ne yöne gideceğine yönelik tahminlerde bulunurken ortadan kalkacak iş kategorileri hakkında konuştular. Ancak bu henüz tam olarak gerçekleşmedi. Bilmiyorum. Yani bunların nasıl sonuçlanacağı benim için de tam net değil” sözlerini dile getirdi.
Söyleşinin başka bir yerinde ise Pichai, ‘sürekli yeni mesleklerin yaratıldığını’ iddia etse de ‘toplumsal işgücü piyasasında büyük bir bozulma yaşanacağını ve hükümetlerin bu işe el atması gerektiğini’ kabul etti. Tabii konuşmasına, “Ama bence bunların bazılarının faydalı taraflarını da hafife almamalıyız. Bu karmaşık bir durum” dedi.