Goldman Sachs raporu: Yapay zeka 300 milyon kişiyi işinden edecek

Goldman Sachs tarafından yapılan bir araştırmaya göre, yapay zeka küresel GSYH'yi 10 yıl içinde yüzde 7 oranında artırma potansiyeline rağmen, ABD ve Avrupa'da 300 milyon tam zamanlı çalışanı otomasyona maruz bırakarak işgücü piyasasında bozulmaya neden olacak. 

Ekonomi 29 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Goldman Sachs tarafından yapılan bir araştırmaya göre, yapay zeka alanındaki son gelişmeler ABD ve euro bölgesindeki işlerin dörtte birinin otomasyona geçmesine yol açabilir.

Yatırım bankası pazartesi günü yayınladığı raporda, Chat GPT gibi içerikler yaratabilen “üretken” yapay zeka sistemlerinin, 10 yıllık bir süre zarfında yıllık küresel gayri safi yurtiçi hasılayı yüzde 7 oranında artıracak bir üretkenlik patlamasına yol açabileceğini belirtti. Ancak makalenin yazarları Joseph Briggs ve Devesh Kodnani’ye göre, teknoloji vaadini yerine getirirse, büyük ekonomilerdeki 300 milyon tam zamanlı çalışana eşdeğer işçiyi otomasyona maruz bırakarak işgücü piyasasına “önemli bir bozulma” da getirecek.

İşten çıkarılma riski en yüksek olanlar arasında avukatlar ve idari personel bulunuyor. Araştırmaya göre, ABD ve Avrupa’daki birçok çalışan iş yükünün yarısından daha azının otomatikleştirildiğini görecek ve muhtemelen zamanlarının bir kısmını daha üretken faaliyetler için serbest bırakarak işlerine devam edecek.
ABD’de bu durumun işgücünün yüzde 63’ü için geçerli olacağı hesaplanıyor. Fiziksel veya açık hava işlerinde çalışan yüzde 30’luk bir kesim ise bu durumdan etkilenmeyecek.

Ancak ABD’de çalışanların yaklaşık yüzde 7’si, görevlerinin en az yarısı üretken yapay zeka tarafından yapılabilen ve değiştirilmeye açık işlerde çalışıyor. Rapor, araştırmanın Avrupa’da da benzer bir etkiye işaret ettiğini belirtiyor. Küresel düzeyde, manuel işler gelişmekte olan dünyada istihdamın daha büyük bir bölümünü oluşturduğundan, işlerin yaklaşık beşte birinin yapay zeka tarafından yapılabileceğini tahmin ediyor. Bu büyük ekonomilerde yaklaşık 300 milyon tam zamanlı işe tekabül ediyor.

OpenAI CEO’su uyarıyor: Rakiplerimiz daha korkutucu yapay zekalar üretebilir

Europol: Yapay zeka dolandırıcı ve siber suçlulara yardımcı olacak

Raporun, yapay zeka teknolojilerinin hem zengin dünyanın durgun verimlilik artışını canlandırma hem de 1980’lerdeki imalat işçilerininkine benzer bir kaderi paylaşma riski taşıyan yeni bir mülksüz beyaz yakalı işçi sınıfı yaratma potansiyeli üzerine tartışmaları alevlendireceği belirtiliyor.

GPT-4’ün yaratıcısı OpenAI tarafından geçen hafta yayınlanan bir makale ve analizler, ABD’deki işgücünün yüzde 80’inin en az yüzde 10’unun üretken yapay zeka tarafından gerçekleştirildiğini ortaya koyuyor. Avrupa polis teşkilatı Europol de bu hafta üretken yapay zekadaki hızlı ilerlemelerin çevrimiçi dolandırıcılara ve siber suçlulara yardımcı olabileceği uyarısında bulundu.

Google bin dilli yapay zekâ modelini tamamlamaya bir adım daha yaklaştı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.