Teknoloji start-up’ı OpenAI, geçen yılın sonlarında ChatGPT’yi piyasaya sürmesi, Google’ın son yıllarda karşılaştığı en büyük tehditlerden biri oldu. Zira teknoloji uzmanları, yapay zekanın bir gün Google’ın arama motorunu eski ve hantal gösterebileceğini düşünüyor.
Google yöneticileri ise şirketin 162 milyar dolarlık değerini korumak için hızlı bir şekilde harekete geçme kararı aldı ve yapay zekanın arama motorundan tutun da e-postaya kadar tüm ürünlerinde yer alacağını duyurdu.
Şirket çarşamba günü Kaliforniya’da düzenlenen yıllık konferansında üzerinde çalıştığı teknolojinin bir kısmını gösterdi. Google, arama motorunun yapay zekanın hazırladığı yanıtları soru sonuç sayfalarının en üstüne eklemeye başlayacak ve kullanıcıların ek sorular sormasına izin verecek.
Birçok uzman yapay zekanın teknoloji sektörünü yeniden şekillendirebileceğine inanırken, Google’ın attığı bu adımlar söz konusu teknolojiyi benimsediğini göstermesi açısından önem taşıyor. Şirket yapay zekanın öncülerinden olsa da dezenformasyon gibi riskler barındırdığı için aslında bu teknolojiye çok da bel bağlamayı istemiyordu.
Ancak ChatGPT’nin başarısı karşısında Google da Silikon Vadisi’nin geri kalanı gibi büyük bir şaşkınlık yaşadı. Şirket, yapay zekayı kendi ürünleri arasına eklemenin yollarını aramak için aralık ayında ‘kırmızı kod’ verdi.
Bununla birlikte Google’ın diğer rakiplerinden daha ölçülü bir yaklaşım benimsediği söylenebilir. Şirket yanlış bilgi uydurma ihtimali yüksek olan sohbet robotunu arama motoruna dahil etmedi. Bunun yerine yapay zeka yetkili internet siteleri tarafından doğrulanacak bazı yanıtları vermek için kullanılacak ve bu yanıtlara reklamlar da dahil edilecek.
Relive our biggest announcements from #GoogleIO in our highlight video. Ready, set, roll the tape 🎥 ↓ pic.twitter.com/7QlDymfzmD
— Google (@Google) May 11, 2023
Google yöneticilerinden Liz Reid, konferans öncesi verdiği bir demeçte kullanıların bilgi edinme konusunda şirkete duyduğu güveni zedelemek istemediklerini söyledi. Reid, “Bu henüz çok yeni bir teknoloji. Bazı yönlerden harika olsa da birtakım zorlukları olduğu da yadsınamaz” dedi.
Mart ayında sohbet robotu Bard’ı piyasaya süren Google, bu araca erişimi genişleterek İngilizce dilinde 180’den fazla ülke ve bölgeye tanıtıldı. Şirket İngilizcenin yanı sıra Japonca ve Korece dil seçeneklerini de sundu ve yakında 40 dilin ekleneceğini açıkladı. Google’ın CEO’su Sundar Pichai, Pathways Language Model 2 (PaLM 2) denilen daha güçlü bir yapay zeka teknolojisini tanıtarak, Gemini adında daha da büyük bir model üzerinde çalışmaya başlandığını açıkladı.
Google, çarşamba günkü konferansta son model yapay zeka teknolojisini 25 ürününe yerleştirdiğini söyledi. İki yeni akıllı telefon ve bir tablet çıkaran şirket, donanım konusundaki iddiasını da ikiye katladı. Parayı sorun etmeyenler için ilk katlanabilir telefonu Pixel Fold’u tanıtan Google, bütçesini düşünen ABD’liler için de 500 dolarlık Pixel 7A’yı sundu.
Konferansta konuşulan konuların detayına buradan ulaşabilirsiniz.