ChatGPT hisse seçiminde de usta çıktı

Sohbet robotu ChatGPT’nin seçtiği hisselerden oluşturduğu portföyün değer artışı sekiz haftada hem S&P 500'ü hem de İngiltere'nin önemli yatırım fonlarını geçti

Ekonomi 10 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
ChatGPT'nin insan yatırım danışmanlarının yerini alması için hayli uzun zaman lazım.

Yapay zeka tabanlı sohbet robotu ChatGPT’nin seçtiği hisselerden oluşturduğu portföyün değer artışı Finder.com adlı mali kıyaslama sitesine göre sekiz haftalık sürede ABD’nin en değerli 500 şirketini bünyesinde barındıran bulunduğu S&P 500 Index’in değer artışını geride bıraktı.

Portföy 6 Mart ile 28 Nisan arasında yüzde 4.9 değer kazanırken, aynı sürede İngiltere’nin en önemli 10 yatırım fonu yüzde 0.8 düştü. S&P 500 ise aynı dönemde yüzde 3 değer kazandı.

Rakamlar hayli etkileyici olsa da tüm hikayeyi anlatmıyor. Birincisi ölçülen süre çok kısa. Bunun yanı sıra portföyün rastgele oluşturulması durumunda rakamların ne olacağı bilinmiyor. Hepsinin ötesinde yeterli tahmin yapabilen bir kişinin S&P 500’ü geride bırakması mümkün.

Teknolojinin doğası gereği sohbet robotunun bu yanıtlara nasıl ulaştığını hiçbir zaman bilemeyeceğiz. Bunun yanı sıra teknoloji güvenilir şekilde doğruları söylemek ve basit matematik işlemi yapmak gibi sıradan işlerle uğraşıyor.

Yeni kullanım alanları gelebilir

Diğer deyişle ChatGPT’nin istendiği zaman spesifik yatırım tavsiyesi vermeyi reddetmesinin iyi bir sebebi var. Ancak sonuçların etkileyici olması OpenAI’nin teknolojisinin kamuoyu tarafından tartışmalı birçok alanda kullanılacağının müjdecisi olabilir.

Finder’daki analistler OpenAI’nin sohbet robotundan borçluluk düzeyi ve tarihi büyüme oranları gibi bir dizi kriteri göz önünde bulundurarak hisse seçmesini istediler.

ChatGPT aralarında Netflix ve Walmart gibi tanınmış markalarla yaratıcısı OpenAI’nin önemli destekçisi Microsoft’un hisselerini de portföy için seçti. Finder CEO’su Jon Ostler CNN’e verdiği demeçte “Çok sayıda yatırımcının kazanç için ChatGPT’yi denemeye başlamaları uzun zaman almayacak” dedi.

'İçerik çiftlikleri' ile tanışın: Yapay zeka 'gazeteciler' 49 sitenin belkemiğini oluşturuyor‘İçerik çiftlikleri’ ile tanışın: Yapay zeka ‘gazeteciler’ 49 sitenin belkemiğini oluşturuyor

Haber başlıklarından fiyat tahmin ediyor

Portföy oluşturma haberi Florida Üniversitesi finans profesörü Alejandro Lopez-Lira’nın ChatGPT’nin bazı şirketlerle ilgili finans haberlerinin başlıklarını inceleyerek fiyat tahmini yaptığına ilişkin raporunu yayınlanmasının ardından ortaya çıktı.

Ancak Lopez-Lira’nın CNBC’ne söylediği gibi bu araçların çok etkili olması ve herkesin bunları kullanmaya başlaması durumunda piyasa buna uyum sağladıkça kazançlar da hissedilebilir derecede azalacak.

“Tahminime göre bu uygulamayı sürdürürsem, beşinci yılda hiçbir şeyi tahmin edemez hale geleceğim” diyor Lopez-Lira.

İnsan yatırım danışmanlarından vazgeçmeyin

Finder’ın ChatGPT hisse portföyü de büyük ihtimalle aynı sonla karşılaşacak. Sonuç olarak yatırımcılar aynı algoritmayı kullandıkça borsanın tahmin edilebilirliği azalacak. Bu durumda yapılacak en iyi iş olağanüstü bir risk toleransınız yoksa finansal konularda karar verirken şimdilik ChatGPT kullanmaktan kaçınmanız. Ostler CNN’e verdiği demeçte yatırımcıların şu an itibarıyla insan danışmanlardan tavsiye almalarını gerektiğinin altını çizerken yapay zekanın demokratikleştirilmesinin finans piyasalarında yıkıcı etkiye sahip bir devrîm olacağını da söyledi.

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.