Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (Teknofest) Akdeniz Teknoloji Yarışmaları finalleri yarın başlıyor, 8 Eylüle kadar da devam edecek. Bu yıl Teknofest’te finalde yarışmak amacıyla inanılmaz bir rakam olan 774 bin 296 takım ve bu takımlarda yer alan 1 milyon 569 bin 944 yarışmacı başvurdu. Ama onlaran bir bölümü finale kalabildi. Antalya ANFAŞ Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezinde yapılacak finallerde ise 1270 takım, 6 bin 514 finalist yarışacak. Yarışmacılar yapay zekadan haberleşmeye, biyoteknolojiden tarıma uzanan 50 ana kategori, 128 alt kategoride teknoloji çözümüne imza atma iddiasında.
Teknofest teknoloji yarışmalarında yarışmacılara 30 milyon liranın üstünde ödül ve 55 milyon liranın üstünde malzeme desteği sağlanacak.
Teknofest’te bu yıl yerli ve milli kablosuz haberleşme teknolojilerinin geleceğini aranıyor. Kablosuz Haberleşme Yarışması ilk kez teknolojiseverlerle buluşuyor. Yeni nesil teknolojiler için yerli ve milli çözümler üreten ULAK Haberleşme tarafından düzenlenen yarışma kablosuz haberleşme teknolojilerinde bilgi birikimini artırmanın yanı sıra geleceğin insan gücünü de yetiştirmeyi amaçlıyor.
Yarışmada dereceye girecek ve Türkiye’nin “ilk kablosuz iletişim mühendisleri” (KİM) olarak da nitelendirilen genç mühendis adaylarını çeşitli ödüller bekliyor. Yarışmaya Türkiye’nin dört bir yanından 400’e yakın ekip başvururken takım sayısı çeşitli aşamalardaki elemelerle 15’e kadar düştü. Bu 15 takım 5-8 Eylül tarihleri arasında Antalya’daki finalde jürinin karşısına çıkmaya hak kazandı.
Finalist takımlar ULAK Haberleşme hakemleri tarafından değerlendirildikten sonra en iyi ilk üç takım 2-6 Ekim’de Adana’daki TEKNOFEST’te ödüllerini alacak. Yarışmada birinci olacak ekibe 120 bin, ikinci ekibe 100 bin ve üçüncü ekibe 90 bin lira olmak üzere toplam 310 bin lira ödül verilecek. Bu ödüller genç mühendislerin ve teknoloji meraklılarının yaratıcılığını ve inovasyonunu teşvik etmek amacıyla kazananlarla buluşacak.
Kablosuz Haberleşme Yarışması Türkiye’nin teknoloji alanındaki potansiyelini ortaya koyacak ve haberleşme teknolojilerinde yeni çözümler geliştirilmesine katkı sağlayacak. Telekomünikasyon ve savunma sanayisi ekosisteminde önemli bir oyuncu olan ULAK Haberleşme, yenilikçi ve sürdürülebilir çözümleriyle dikkati çekiyor. Bu yarışmada da sektördeki uzmanlarla genç mühendisleri bir araya getirerek iletişim teknolojilerindeki yenilikleri teşvik etmek ve bilimsel gelişmeleri hızlandırmak hedefleniyor.
Yarışmada adaylar iki nokta arasında kablosuz haberleşme gerçekleştirmek, en hızlı veriyi aktarabilmek amacıyla çözümler geliştiriyor. Lisanssız taşıyıcı frekansta en verimli haberleşme sistemini tasarlamak ve test etmek yarışmacılardan beklenen görevler arasında.