Bir analiz firması olan Similar Web, Twitter'ın şimdilik en tehlikeli alternatifi Threads için başta coşkunun çok yüksek olmasına rağmen, platforma katılımın keskin bir düşüş yaşadığını bildirdi.

Twitter’ın tweet görüntüleme kısıtlamasını getirdiği bir dönemde halkın kullanımına açılan Threads, ilk haftasında epey coşkuyla karşılanmış, 150 milyon kullanıcı sayısına ulaşmıştı. Ancak ilk günlerdeki heyecan korunamamış görünüyor. Zira Threads’in analitik olarak en iyi günü 7 Temmuz’da Android’de 49 milyon aktif kullanıcı görülürken, bu sayı sonraki hafta 14 Temmuz’da 23,6 milyona düştü.

Meta için daha endişe verici olan hadise ise kullanıcıların uygulamada geçirdiği süre. Kullanıcılar 7 Temmuz’da platformda ortalama 21 dakika geçirirken, bu süre bir hafta içinde yaklaşık altı dakikaya düştü. Similar Webs’in raporu, iOS’a kıyasla ‘takip edilmesi bir nebze daha kolay’ olduğu için sadece Android verilerine dayanıyor.

Bu ani düşüş neden?

Threads’in düşünün ardındaki en olası açıklama tazeliğini kaybetmesi olarak görülüyor. Threads ilk iki gününde basının ilgisini çekmiş ve internet kullanıcıları meraktan uygulamaya girmiş olabilir. Ancak çoğu kişi bunu günlük bir alışkanlık haline getirme kararı almadı. Bilhassa Twitter’ı hiç denemeyen Instagram kullanıcılarına Threads’in yabancı gelmiş olması da çok büyük bir ihtimal.

Bununla birlikte sıkı Twitter kullanıcılarının da Threads’teki toz pembe havadan sıkıldığı söyleniyor. Threads yöneticisi Adam Mosseri, uygulamayı ‘öfkenin daha az olduğu’ bir platform haline getirmeyi planladıklarını söyleyerek, Threads’te siyaset ve ağır haberler gibi kavgaya teşvik edici hiçbir şey yapılmayacağını söyledi. Oysa ki Twitter toksik bir platform olsa da aktif bir kullanıcı kitlesine sahip olmasının bir nedeni bu toksiklikten kaynaklanıyor.

Aynı bakış açısına sahip kişilerden biri de Musk olacak ki, attığı bir tweette, “Twitter’ın günahı her şey olabilir ama sıkıcı olmak bunlardan biri değil” dedi. Bir başka tweetinde de, “Twitter’da yabancıların saldırısına uğramak, Instagram’da acının gizlendiği sahte mutlulukları paylaşmaktan çok daha tercih edilebilir bir şey” diye yazdı.

Twitter hemen sevinmesin

Twitter’ın CEO’su Elon Musk, platformunun en ciddi rakibinin saman alevi gibi parlayıp sönmesine sevinebilir. Ancak Similar Webs, yayımladığı blog yazısında Threads’in ‘Twitter’ın pazar payını doğrudan yiyebileceğine’ dair bazı işaretler olduğunu da belirtti.

Firmanın kıdemli analiz müdürü David Carr, “Threads’in genel olarak kullanıma sunulduğu ilk iki gün, perşembe ve cuma, twitter.com’a yönelik internet trafiği bir önceki haftanın aynı günlerine kıyasla yüzde 5 azaldı ve Twitter Android uygulamasının kullanımı, harcanan süreye kıyasla yüzde 4,3 azaldı” diye yazdı.

Carr’a göre Twitter için daha da kötüsü, Android’de yeni bir kullanıcının 30 gün sonra platformu düzenli olarak kullanmaya devam etme oranı Mayıs 2022’de yüzde 19’ken, Mayıs 2023’te yüzde 16’ya düşmesi. Buna karşılık yeni Instagram kullanıcılarının platformu düzenli kullanma oranı yaklaşık yüzde 40’ta sabit kaldı.

Twitter borç batağında: Reklam gelirleri neredeyse yarı yarıya düşmüş