Twitter borç batağında: Reklam gelirleri neredeyse yarı yarıya düşmüş

Twitter'ın sahibi Elon Musk, reklam gelirlerinde yaklaşık yüzde 50'lik bir düşüş yaşadıklarını ve 'ağır borç' altında olmaları nedeniyle sosyal medya şirketinin nakit akışının negatif seyrettiğini söyledi.

Bilim Teknoloji 18 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Twitter, el değiştirdiğinden beri işçi kıyımı, mavi tik kuralı gibi birtakım değişikliklere uğradı.

Twitter, geçen sene ekim ayında ABD’li milyarder Elon Musk tarafından satın alınmasından bu yana reklam gelirlerinin neredeyse yarısını kaybetti. Şirketin haziran ayında satışlarda beklediği artışı göremediğini söyleyen Musk, temmuz ayının ‘biraz daha umut verici’ olduğunu belirtti.

Musk, 2022 yılında görevi devraldığından bu yana maliyetleri azaltmak amacıyla Twitter’ın 7 bin 500 çalışanının yaklaşık yarısını işten çıkardı. Bu da platformun güvenlik sorunlarıyla baş etmekte epey zorlanmasına yol açtı.

Meta’nın Twitter’a neredeyse tıpatıp benzeyen yeni rakip uygulaması Threads’in kısa bir sürede 150 milyon kullanıcıya ulaşması da Musk için iyi bir haber sayılmaz. Tabii uygulamanın bu kısa süredeki hızlı yükselişinde 2 milyar kişinin kullandığı Instagram ile dahili bağlantısının olmasının da etkisi var.

Ağır bir borç batağının altında olan Twitter’in sahibi Musk hafta sonu yaptığı açıklama nakit akışının negatif olmaya devam ettiğini söyledi. Reklam gelirlerindeki yüzde 50’lik düşüşün hangi zaman aralığında gerçekleştiği ise belirtilmedi. Ancak çoğu kişi bunun, Twitter’ın kullanıcıların gördüğü tweetlerin sayısını kısıtladığı dönemde gerçekleştiğini düşünüyor.

ABD’li milyarder ayrıca Twitter’ın 2021’de 5.1 milyar dolar olan gelirinin bu sene 3 milyar dolara düşmesinin beklendiğini de sözlerine ekledi. Musk, hafta sonu attığı başka bir tweetinde, “Başka bir şey yapma lüksüne sahip olmadan önce nakit akışında pozitife geçmemiz gerekiyor” dedi. ABD’li milyarderin temmuz sonuna kadar ödemesi gereken 13 milyar dolar borcu var. Musk bu anlaşmayı finanse edebilmek için milyarlarca dolarlık Tesla hissesini satmak zorunda kalmıştı. 

Öte yandan şirket platforma daha fazla içerik üreticisini çekmek için adımlar atmaya başladı. Perşembe günü yapılan duyuruda belirli içerik üreticilerinin, şirketin elde edeceği reklam gelirinin bir kısmını almaya hak kazacağı söylenmişti.

Twitter, kullanıcılarına para dağıtmaya başladı; peki bu neye malolacak?Twitter, kullanıcılarına para dağıtmaya başladı; peki bu neye malolacak?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.