Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Orman Yangınları Meteorolojik Erken Uyarı Sistemi (MEUS) geliştirdiğini duyurdu.
Bakanlığın açıklamasına göre MEUS’un temelinde sıcaklık, rüzgar, yağış, nem ve sabit bakı haritalarını içeren algoritma var. Sistemle orman yangını çıkma riski bulunan bölgeler anlık olarak haritalandırılıyor, ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşılarak gerekli tedbirlerin alınması sağlanıyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki MEUS’u şöyle anlattı: “Meteoroloji Genel Müdürlüğümüzün yerli ve milli bir yazılım olarak geliştirdiği MEUS ile sayısal hava tahmin modelinden alınan sıcaklık, nem ve rüzgar verileriyle bakı haritası kullanılarak, ülkemiz için gelecek üç günü kapsayan orman yangını tehlike haritaları, saatlik olarak hazırlanıyor. Sistemde rüzgarın hızı ve yönü, sıcaklık ve nem haritaları da yer alıyor. Tehlike oranları yüzde olarak sınıflandırılıp Türkiye haritası üzerinde renklendiriliyor. Her gün saatlik olarak hazırlanan verileri, Orman Genel Müdürlüğü ile de paylaşıyoruz.”
Özhaseki sistemle orman sahalarının 7 gün 24 saat tarandığını, anlık takip edilerek risk analizi yapıldığını belirtti.
Veriler Orman Genel Müdürlüğü ve AFAD’la paylaşılıyor
Meteoroloji Genel Müdürlüğü Araştırma Dairesi Başkanı Hakan Doğan orman yangınlarının çıkmasında meteorolojik faktörlerin yanı sıra beşeri faktörlerin de etkili olduğunu belirterek “Bir cam kırığının meydana getirdiği bir küçük kıvılcımla çıkan yangın, rüzgarın etkisiyle ilerliyor ve geniş alanlara yayılıyor. MEUS geniş alanlara yayılması muhtemel yangınlarla ilgili planlamalarda da çok büyük önem arz ediyor” dedi.
Orman Genel Müdürlüğünün yangınlarla mücadele için MEUS’u aktif kullandığını bildiren Doğan MEUS’tan alınan verileri Orman Genel Müdürlüğü ile anlık, AFAD ile günlük paylaştıklarını söyledi.