2023’te dakikada 10 futbol sahası büyüklüğünde yağmur ormanı yok oldu

Çevre 4 Nisan 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı
Fotoğraf: Shutterstock

Dünyanın en iyi korunmuş yağmur ormanları yok olmaya devam ediyor. 2023 yılında dakikada 10 futbol sahası büyüklüğünde yağmur ormanı yok oldu.

World Resources Institute (Dünya Kaynaklar Enstitüsü) ve Maryland Üniversitesi’nin açıklandığı rakamlar tüm koruma çabalarına rağmen dünyanın yağmur ormanlarının yok olmaya devam ettiğini gösteriyor.

2023’te dünya üzerindeki daha önce el değmemiş yağmur ormanlarının 37 bin kilometrekaresi yok oldu. Bu dakikada 10 futbol sahası büyüklüğünde ormanın yok olduğu anlamına geliyor. Orman kaybının en büyük nedeni ise tarım arazisi artışı çalışmaları.

Liderlerinin çevre politikalarının bir sonucu olarak Brezilya ve Kolombiya orman kaybında sırasıyla yüzde 36 ve yüzde 49’luk  düşüşler yaşanmasına rağmen bu düşüşler Bolivya, Laos, Nikaragua ile diğer ülkelerdeki yağmur ormanlarında büyük kayıplarla dengelenmiş oldu. Kanada’daki yangınlar da rekor miktarda orman kaybına neden oldu.

WRI direktörlerinden Mikaela Weisse geçen yıl dünyada yaşanan orman kaybını ‘bir adım ileri bir adım geri’ sözleriyle tarif ederek “Brezilya Amazon Ormanları ile Kolombiya’da yaşanan düşüş bize gelişimin mümkün olduğunu gösteriyor. Başarılı bir şekilde ormansızlaşmayı azaltan bu ülkelerden ders almalıyız” dedi.

Ormansızlaştırmanın merkezinde yer alan arazi kullanımındaki değişiklikler en büyük ikinci sera gazı salımı nedeni. Ayrıca biyoçeşitliliğin azalmasında ise baş sorumlusu. Yağmur ormanlarının korunması dünya için kritik eşik olan küresel ısınmayı 1.5 dereceyle sınırlı tutmada kilit rol oynuyor.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.