Son 40 yılın en kötü kuraklığı yaşanan Zimbabve'de yetkililer açlık sorunuyla mücadele için 200 fil kesileceğini duyurdu. 

Zimbabve yetkilileri son kırk yılın en kötü kuraklığının ardından açlıkla karşı karşıya kalan vatandaşlarını beslemek için 200 fil kesmeyi planladığını açıkladı.

El Nino kaynaklı kuraklık Güney Afrika’daki ekinleri yok etti, 68 milyon insanı etkiledi ve bölge genelinde gıda kıtlığına neden oldu.

İklim krizi dünyanın kırılgan bölgelerinde bir halk sağlığı sorunu. iklim krizinin dünyamızın zaten var olan iklim döngüleriyle birleşmesinin sonucu kuraklık, sel gibi aşırı hava olayları yaşanıyor. Bunlardan birinin adı El Nino. Her seferinde küresel düzeyde iklimi bir süreliğine etkiliyor ve havaları ısıtıyor. Bu yıl temmuz ortasına kadar etkilerini sürdürmüştü.

Zimbabve parkları ve yaban hayatı otoritesi sözcüsü Tinashe Farawo “Ülke genelinde yaklaşık 200 fili itlaf etmeyi planladığımızı teyit edebiliriz. Bunu nasıl yapacağımızın yöntemleri üstünde çalışıyoruz” dedi.

Fil etinin kuraklıktan etkilenen Zimbabve’deki topluluklara dağıtılacağını söyledi. İtlaf Hwange, Mbire, Tsholotsho ve Chiredzi bölgelerinde yapılacak.

Ülkede 1988’den bu yana ilk kez yapılacak olan itlaf, ilk olarak Cuma günü ortaya atılmıştı. Komşu ülke Namibya’nın geçen ay kuraklıktan etkilenen insanlara 83 fili keserek etini dağıtma kararı almıştı.

Zimbabve, Zambiya, Botsvana, Angola ve Namibya olmak üzere beş Güney Afrika ülkesine yayılmış koruma alanında 200 binden fazla fil yaşadığı tahmin ediliyor. Bölge dünyadaki en büyük fil popülasyonlarından birine ev sahipliği yapıyor.

Farawo bu itlafın 84 binden fazla file ev sahipliği yapan ülkenin sadece 55 bin fili barındırabilen parklarını da rahatlatacağını söylüyor: “Bu kuraklık karşısında parkları biraz rahatlatma çabası. Bu sayı okyanusta bir damla, çünkü yalnızca 200 filden bahsediyoruz.”

Filler tarih öncesi çağlardan beri etleri için avlanıyor ve geleneksel fil avcılığı bazı modern Afrika avcı-toplayıcı grupları tarafından çok eskiden beri uygulanıyor. Fil eti Afrika’nın bazı bölgelerinde yasadışı olarak yaban eti olarak satılıyor ve bu da kaçak avcılığı tetiklediği endişelerine yol açıyor.

İSKİ’den kuraklık uyarısı: ‘Afet boyutunda, su tasarrufu yapalım’