Seçim günlüğüne hoş geldiniz. Bugün odağımızda Trump'ın gençliğine doğru bizi yolculuğa çıkaran The Apprentice filmi ve Harris'in ekibinin komik olduğunu düşündüğü videolar var.

Amerikalıların sandığa gitmesine 21 gün gibi az bir süre kalmışken iki aday da son haftalarını en verimli şekilde geçirmek için çaba sarf ediyor. Hatta bunu yaparken iki aday da kendilerini Pensilvanya’da buluverdi. Harris Erie’deyken, Trump da Philadelphia’daydı.

📉Anketler neyi gösteriyor?

Bugüne kadar günlükleri yazdığım günlerde anketlerden bahsedeceksem odak noktam hep tek bir anket oldu ve onun üstünden uzun uzun yazıp çizdim. Ama bugün birkaç anket sonucunu paylaşmakla yetineceğim. Bence söyleyebileceğim çoğu şeyi önceki günlüklerde söyledim. Bundan sonra çok özel bir şey olmadıkça detaya girmeye gerek de yok gibi.

🏮CNN Poll of Polls’un pazar sabahı yayınladığı son ulusal anket, başkanlık yarışında net bir liderin olmadığını gösteriyor. Ankete katılanların yüzde 50’si Demokratların adayı Kamala Harris’e işaret ederken, yüzde 47’si de Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump diyor. ABC News’in Ipsos’a yaptırdığı son anket ise Harris’in yüzde 50, Trump’ın ise yüzde 48 olduğunu gösteriyor. CBS News’in YouGov’a yaptırdığı ankette Harris yüzde 51 çıkarken, Trump’ın oy oranı da yüzde 48 gibi görünüyor.

🔮Son anketler arasında en başa baş ve ters köşe yapanıysa NBC News’in anketi. Bu ankette Trump yüzde 47 çıkarken, Harris de yüzde 46’yla ikinci sırada.

🔎Bu listeye baktığımızda bizim gördüğümüz şey seçmenlerin kime oy vereceği konusunda hâlâ kararsız olduğu. Bu da her iki adayın şansının tükenmediği anlamına geliyor. Ne Trump ne de Harris’in anketlere bakıp “Nasılsa kaybediyorum” deme lüksü yok. Bu arada biz böyle sürekli anketler veriyoruz ama bu verilere kesin seçim sonucu gözüyle de bakmamak gerekiyor. Son dakikada perdenin arkasında neler yaşanabileceğini hiçbirimiz bilmiyoruz.

Trump’ın gençliğine bir yolculuk

Film izlemeyi çok seven biri olarak son birkaç gündür “The Apprentice” filmiyle ilgili birçok şey görüyorum. Konuyu günlüğe de taşımak istiyordum ama bir türlü mümkün olmadı. Bunu günlüğe taşımak istememin nedeni konusunun tamamen Trump odaklı olması. Eski başkanın 1970’lerin New York’unda emlak sektöründe yükselişini anlatan biyografik bir film bu. Güçlü bir avukat ve politika danışmanı olan Roy Cohn’un o zamanlar yeniyetme Trump’a iş dünyasında nasıl yükselebileceğini anlatışını bizlere gösteriyor. Başrollerinde Roy Cohn rolüyle Jeremy Strong ve Trump rolüyle Sebastian Stan var. Yönetmenliğini de Ali Abbasi yapıyor. Film eleştirmenlerden iyi not alsa da Trump için sınıfta kaldı.

😡Trump öfkeli: Filmin hafta sonu vizyona girmesiyle Trump’ı bir öfke dalgası sardı. Truth Social’dan yaptığı paylaşımda filmi “kendisi hakkında yazılmış SAHTE ve ŞAİBELİ” bir yapım olarak niteledi. Ayrıca filmin adına da taktı, The Apprentice adının kullanılıp kullanılamayacağını sorguladı. “Çırak” anlamına da gelen The Apprentice bir yandan Cohn ve Trump’ın ilişkisine işaret ederken, diğer yandan da Trump’ın 2004-2015 yılları arasında sunuculuğunu yaptığı reality programının adıyla çakışıyor. Adam milyarder tabii, hemen kendine telif çıkarmaya çalışmış.

👁️‍🗨️Seçim öncesi propaganda şahane: Trump’ı asıl öfkelendiren şey seçimden haftalar önce böyle bir filmin yayınlanmış olması. Filmin “ucuz, karalayıcı ve siyasi açıdan iğrenç” olduğunu söyleyen Trump, eski eşi Ivana Trump ile 2022’deki ölümüne kadar “harika bir ilişkileri” olduğunu söyledi. Oysa filmde Trump’ın Ivana’ya cinsel saldırıda bulunduğunu gösteren bir sahne var. Yönetmen Abbasi’nin tüm bu eleştirilere tepkisi “Dönüşünüz için teşekkürler. İsterseniz bunu enine boyuna konuşabiliriz” şeklinde oldu.

🌾Cannes döneminde de kötü oldular: The Apprentice prömiyerini Cannes Film Festivali’nde yapmış, hatta sekiz dakika boyunca ayakta alkışlanmıştı. Ancak o dönem Trump’ın kampanya sözcüsü Steven Cheung, filmin yapımcılarını dava etmekle tehdit etmiş, filmin “yalanları sansasyonel hale getirdiğini” iddia etmişti. Abbasi o zaman da çok sakin bir şekilde “Herkes Trump’ın birçok kişiyi dava ettiğini söylüyor. Ama kimse başarı oranından bahsetmiyor, anlatabiliyor muyum?” demişti. Abbasi ayrıca filminin Trump’tan ziyade ABD’deki iktidar yapısının bir incelemesi olduğunu savunuyor.

🫢Sonuçlar nasıl: Filmin zorlu bir hafta geçirdiği ortada. 1,5 milyon doların biraz üstünde bir hasılat elde ederek 10’uncu sırada yer aldı. Oysa filmin 16 milyon dolar bütçeyle yapıldığı biliniyor. Bununla birlikte eleştirmenler yapıma iyi notlar verdi. Rotten Tomatoes’da skoru yüzde 78 olan filmle ilgili en çok övülen şeylerden biri oyuncuların performansı. Yine de filmin güç sahibi bazı kişilerin hoşuna gitmediği de açık. Cannes’daki gösteriminden beri film dağıtımcı bulmakta zorlanıyor. Briarcliff Entertainment, ağustos ayında gösterim haklarını aldı da bu endişelerini gidermiş oldular. Variety’de yer alan söylentiye göre milyarder Dan Snyder, filmin Trump’ı onurlu bir adam olarak tasvir edeceğini düşünerek filme yatırım yapmış ama sonra ortaya çıkan eseri görünce epey bir öfkelenmiş.

🤭Bence filmle ilgili en iyi yorum şu: “Nihayet Evde Tek Başına 2’deki konuk oyuncunun hikayesi çekilmiş.”

Harris , Trump’a kendi silahıyla saldırıyor

Trump’ın rakiplerine karşı en büyük silahlarından biri lakap takarak dalga geçmesi. Mesela Harris’e “kikirdek”, Biden’a da “miskin” lakaplarını takmıştı. Bazen de hiç lakap mevzusuna girmeden özel hayatlarından vurmaya çalıştığı oluyor. Örneğin 2016’da rakibi Hillary Clinton’u kocası Bill’in aldatma skandalıyla vurmaya çalışmış, daha bu sene parti içindeki rakibi Nikki Haley’ye “Kocan nerede kocan?” diye sormuştu. Tabii Haley’nin kocasının asker ve Afrika’da görevde olması dışında hiçbir sorun yoktu. Şimdi Harris, Trump’ı kendi silahıyla vuruyor. Nasıl mı?

Son gülen iyi güler: Harris’in kampanyasının Trump’la ilgili yaptığı ve sosyal medyada paylaştığı görsellerden birkaçı:

🎈Trump, Harris’le ikinci kez karşı karşıya gelmeyi reddettiğinde Harris’in kampanyası Trump konuşurken arkada tavuk gıdaklamalarının duyulduğu bir video yayınladı.

🎈ABD Milton Kasırgası’na adım adım giderken Harris’in kampanyası, Trump’ın daha önce bir basın toplantısı sırasında yaptığı “Su bakımından şimdiye kadar gördüğümüz en ıslak kasırgalardan biri” konuşmasını TikTok’ta yeniden paylaştı.

@kamalahq

bro what

♬ original sound – Kamala HQ

 

🔴Neden önemli: Harris’in kampanyası bu videolarla genç kitleye ulaşmak istiyor. Burada amaç hem Harris’i hem de başkan yardımcısı adayı Tim Walz’ı gençlere “komik, anlaşılabilir ve gençleri anlayacak kapasiteye sahip kişiler” olarak göstermek. Z kuşağının seçimler için neden önemli olduğunu şurada anlatmıştık. “Komiklik” kampanyasının ne kadar etkili olduğu ise tartışılır.

Kıssadan hisseler

Harris Fox New’e çıkıyor: Harris yarın Fox news kanalına çıkarak sunucu Bret Baier ile söyleşecek. Bir benzetme yapacak olursak CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in A Haber’e konuk olması gibi bir durum söz konusu. Çünkü Fox News Trump’ı açık açık destekleyen muhafazakâr uzmanların çıkıp konuştuğu bir kanal. Dolayısıyla Harris için de bir ilkten bahsetmek mümkün. Demokratın böyle riskli bir adım atmasında etkili olan şey CNN ve MSNBC’dense Fox News’i izlemeyi tercih eden bağımsız seçmenlere de sesini duyurabilmek.

Eski başkanlar sahada: İki eski başkan bu hafta işini gücünü bırakıp Harris’in kampanyasına destek verecek. Bill Clinton güneye açılacak, Barack Obama ise cuma günü Arizona’da, cumartesi de Nevada’da olacak. Obama’nın geçen hafta siyah seçmenlere çok sert konuştuğunu unutmayalım. “Harris sizin acılarınıza ortak oldu. Sırf kadın diye sandıktan mı kaçıyorsunuz” diye siyah erkek seçmenlere tepki göstermişti. Bu kez de aynı tonda ilerleyebilir.

ABD Seçim Günlüğü: Amerikan siyaseti bize benzemeye başladı, Trump ‘Ordu göreve’ dedi