ABD Seçim Günlüğü: Demokratların Z kuşağıyla sınavı

Seçim günlüğüne hoş geldiniz. Bugün Harris'in Call Her Daddy söyleşisinden yola çıkarak genç seçmenlerin yarış için neden önemli olduğunu mercek altına alıyoruz. Sizlere verecek birkaç kısa haberimiz daha var.

Dünya 11 Ekim 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı
Fotoğraf: Call Her Daddy

Amerika’da halkın sandığa gitmesine 25 gün kaldı. Adaylar Beyaz Saray’a girme mücadelesini sıkılaştırmış olsa da önlerine her gün yeni bir engel çıkıyor. Bu engellerden birini dün iş arkadaşım Berrak Güngör yazdı: Milton Kasırgası. Ben bu satırları yazarken ölü sayısı 12’ye çıkmıştı. Üstelik daha 220’den fazla insanın öldüğü Helene Kasırgası’nın üstünden bir hafta bile geçmedi. Sandıktan kim çıkarsa çıksın büyük bir enkaz devralacağı kesin.

🗺️Kim nerede: Adaylar dün kasırga bölgelerini teğet geçti. Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump salıncak eyaletlerden Michigan’da Detroit Ekonomi Kulübü’nde bir konuşma yaptı. Demokratların adayı Kamala Harris ise Nevada’daki bir etkinliğe katıldıktan sonra Arizona’ya geçti. Bu arada eski Başkan Barack Obama da Harris’e destek için savaşın en kilit eyaletlerinden Pensilvanya’da miting düzenledi. İlginçtir, Obama 2016’da da mevcut ABD Başkanı Joe Biden’ın önünü kesip Hillary Clinton’ın yarışta aday olmasını istemiş ve tüm desteğini vermişti. 2020’de Biden yarıştığında ortalardan kaybolan Obama şimdi yine sahalarda, yine bir kadın aday için yardımlarını esirgemiyor. İronik bir şekilde Clinton yenilmiş, Biden kazanmıştı. Totem yapmak istemem ama bakalım Harris bunca desteğin hakkını verebilecek mi…

Kıssadan hisseler

Seçime az vakit kalmışken günlüğümüzde yeni bir sayfa açalım dedim. Bundan sonra çok fazla haber yağmuruna tutulacağız gibi. Kaçırmanızı istemediğimiz her habere bu köşeden kısaca göz atabilirsiniz!

😶‍🌫️İkinci münazara hayali yalan oldu: Harris ve Trump arasında geçen yapılan münazaranın ikinci raundunu görme ihtimalimiz gün geçtikçe azalıyor. Demokratlar 23 Ekim’de bir münazara daha yapılması teklifiyle çıkagelmişti ama CNN International Trump’ın bu daveti reddettiğini açıkladı. Münazaraların getirdiği reytinglerden nemalanmak isteyen kanallardan biri olan ve Trump yanlısı yayınlar yapan Fox News’in teklifi bile reddedildi. Teklifi yapan Biden olsa Trump muhtemelen münazaraya koşa koşa giderdi ama Harris ile ilk münazarasını kaybettiği yetmezmiş gibi, Demokrat adayın yanında ne kadar yaşlı kaldığı da ayyuka çıktı. Siz olsanız ikinci raunda evet der miydiniz yani? Lütfen demeyin, benim bir gece daha münazara takip edecek takatim kalmadı.

💸Trump vergi indirimi dağıtıyor: Yarış bu kadar kızışmışken tabii ki vaatler de artacak. Trump’ın en yeni vaadi hem ABD’ye hem de yabancı devletlere vergi ödeyen Amerikalı gurbetçiler için. Bu kişilere vergi indirimi yapılacak. Trump’ın şimdiye kadar vadettiği vergi indirimlerinin hepsi devlete 10 yılda 7,5 trilyon dolara mal olabilir.

🤑Bir milyar dolarlık Harris: Başkan adayı olarak yarışa sadece üç ay önce giren Harris topladığı bağışlarla bir milyar dolara ulaştı. Bu para dijital ve televizyon reklamlarının yayınlanmasında, savaş alanı haline gelen eyaletlerde kullanılıyor.

♣️Kartlar bu kez Harris için dağıtılıyor: Bir kart oyunu olan Cards Against Humanity, Demokrat seçmenlere Trump’la alenen alay etmeleri ve oy kullanmaları halinde 100 dolar vereceğini söyledi. Böyle bir girişim federal hukuk kurallarına ne kadar sığar bilemiyoruz ama 100 dolar 34 bin TL’ye tekabül ediyor ve bu meblağ Türkiye’de birçok kişinin aylık maaşının iki katına denk geliyor…

🥱Trump’ın Maine performansı: Trump Maine’deki seçmenlere seslendiği bir kayıtta eyaletin ilk kadın valisi Janet Mills’ten bahsederken erkekler için kullanılan bir zamir olan “he”yi altı kez kullandı. Demokrat valinin adını da hiç geçirmedi.

Demokratların Z kuşağı sınavı

Yarışa girdiğinden beri gazetecilerin sorularından kaçan Harris bu hafta çok çeşitli programlara konuk oldu. Bunlar CBS’teki 60 Minutes gibi siyasete uygun programlar olduğu gibi, Stephen Colbert’in talk şovu gibi orta yaşlı kişilerin ya da Call Her Daddy gibi daha genç kesimin dinleyeceği podcastlerdi. Bu aslında Türkiye’deki siyasetçilerin de uyguladığı bir yöntem. Özellikle belediye başkanlığı seçimlerinde birçok aday Twitch yayıncılarının programlarına konuk olmuştu. Call Her Daddy ise ilginç bir tercih. Neden mi?

😵‍💫Çok popüler: Call Her Daddy ABD’nin en popüler podcastlerinden. Haftada beş milyon kez dinleniyor. Ancak bu podcastin çıkış hikayesi biraz çokomelli: Altı yıl önce yirmili yaşlardaki iki kadın bu podcaste seks ve flörtle ilgili hikayeler anlatıp sohbet ederek başlamıştı. Gel zaman git zaman ünlüler de programa konuk olmaya başladı. Programları o kadar meşhur oldu ki podcastin sunucusu Alex Cooper Call Her Daddy’yi Spotify’dan SiriusXM radyosuna taşıması için üç yıllığına 125 milyon dolar karşılığında bir anlaşmayı daha yeni imzaladı.

🐦‍⬛İzleyicileri politik bir kere: Cumhuriyetçiler Harris’in böyle bir programa konuk olmasını başta eleştirse de bunun haksız bir eleştiri olduğunu yukarıdaki başarı hikayesinden az çok anlamışsınızdır. Üstelik bu programın dinleyici kitlesinin büyük kısmını genç kadınlar oluşturuyor. Edison Research’e göre Call Her Daddy dinleyicilerinin yaklaşık yüzde 48’i Demokrat, yüzde 24’ü Cumhuriyetçi ve yüzde 20’si bağımsız seçmen. Harris’in de burada amaçladığı şey muhtemelen o 20 bağımsızın kalbine dokunabilmekti.

👩👨‍🦲Kadın-erkek sorunsalı: Peki Harris’in gerçekten çoğunlukla kadınların izlediği bu podcast’e konuk olmasına ille de gerek var mıydı? Zaten kadınların çoğunun kürtaj konusunda Harris’e destek verdiğini biliyoruz, anketler bunu gözümüze sokuyor. Harris geçen hafta sadece Call Her Daddy’ye değil, iki NBA oyuncusunun sunduğu, izleyici kitlesini daha çok erkeklerin oluşturduğu “All the Smoke” podcastine de konuk oldu. Harris’in orada da hedefi erkek seçmenleri etkileyebilmekti. Atılan bu adım mantıklı çünkü anketler erkeklerin çoğunlukla Trump’a güvendiğini gösteriyor.

💻Yeni medyayı kabul edin artık: Birçok politika yorumcusu Harris’in böyle “ciddiyetsiz” programlara konuk olmasını eleştiriyor. Bazıları da Harris’i ciddi ortamlardan kaçmakla suçluyor. Ancak kampanya ekibi Harris’in farklı yaş grubundaki kişilere ulaşabilmesi için geleneksel medyadan uzaklaşması gerektiğini savunuyor. Eğri oturup doğru konuşalım. 20’li yaşlardaki gençler akşam oturup haber kanallarında sürekli siyaset konuşan kafaları mı izlemeyi tercih ediyor, yoksa toplumun farklı sorunlarını ele alan ya da hiçbir sorunu ele almayıp sadece eğlenceye odaklanan YouTuberların, Twitch yayıncılarının yayınlarını mı? Hele ki ortada o kadar da politik olmayan bir Amerikan gençliğinden bahsediyoruz. Bunlar politik olsalar bile muhtemelen Elon Musk’ın X’ten paylaştığı doğruluğu sorgulanır tweetleri okuyup geçen bir kitle.

🌱Neden gençler: Araştırma merkezi Circle’ın Başkan Yardımcısı Abby Kiesa, BBC International’a bu yılki seçimlerde genç seçmenlerin yarısının sandığa gitmesinin beklendiğini söylüyor. Kiesa’nın dediği gibi olursa gençler açısından son yılların en yüksek katılım oranını göreceğiz demek oluyor bu. Veriler üstünden konuşacak olursak 2016’da başkanlık seçimlerine kıyasla yüzde 11 artış görülebilir. Bu oran yine de diğer yaş gruplarının altında kalıyor. Resmi istatistiklere göre 2020’de 35-64 yaş arası Amerikalıların yüzde 69’u oy kullanırken, 65 yaş üstü seçmenlerin yüzde 74’ü sandığa gitmiş. Ama şöyle de bir gerçek var ki sandığa gitmeyi planlamayan gençleri oy kullanmaya teşvik etmek, adaylara yeni seçmenler kazandırmak demek. Taze kan her zaman iyidir.

❌Podcastler yeterli mi: Tabii ki değil. Kuru kuruya oy istendiği mi görülmüş hiç? Her iki taraf de gençler için vaatlerini artırdı. Harris-Biden yönetiminde öğrencilerin okul için çektikleri kredilerin affı ve konut alma gibi konularda birtakım iyileştirmeler gündeme gelmişti. Şimdi bir de ilk kez ev alacaklara 25 bin dolar destek ve bebekleri olacak çiftlere altı bin dolar vergi indirimi konuşuluyor. Ayrıca Taylor Swift ve Billie Eilish gibi gençlerin dinlediği şarkıcıların desteğinin de etkili olacağı düşünülüyor. Gerçi anketlerde henüz bu etki görülemedi ama olsun.

Cumhuriyetçiler Harris’in podcastleere katılmasıyla alay etse de Trump’ın da gençler için attığı adımlar var. Mesela gençlerin gözde yatırım aracı kriptoya hükümetin getirdiği engelleri kaldırmak gibi bir planı var. Ayrıca Trump da Logan Paul ve Adin Ross gibi fenomenlerle TikTok’lar yayınlayarak gençleri kendine çekmeye çalışıyor.

🧐Kim önde: Harvard Institute of Politics’in geçen ayın sonunda yayınladığı ankete göre Harris şu anda 18-29 yaş arası seçmenler arasında Trump’a karşı 31 puanlık üstünlüğe sahip.

ABD Seçim Günlüğü: Politika savaşının yeni cephesi Milton kasırgası mı?ABD Seçim Günlüğü: Politika savaşının yeni cephesi Milton kasırgası mı?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.