ABD Seçim Günlüğü bugün Demokratların adayı Kamala Harris'in Vogue kapağında yeniden doğumunu ele alıyor. Etkili moda dergisinin kapak fotoğrafını ünlü fotoğrafçı Annie Leibovitz çekmiş. Ayrıca Cumhuriyetçilerin Orban çıkmazı merceğimizde.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) seçimlerine tam 24 gün kaldı. Seçimlere geri sayımımız devam ederken öne çıkan gündem maddeleriyle de karşınızda olacağız. Nelerden bahsedeceğimize her zaman olduğu gibi kısaca değinelim:

📌Ve karşınızda Kamala Harris: Demokratların adayı Vogue kapağında
📌Cumhuriyetçilerde Orban ayrımı

Ve karşınızda Kamala Harris

Demokratların Başkan adayı ve mevcut başkan yardımcısı Kamala Harris Vogue kapağında

Demokratların Başkan adayı ve mevcut Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Vogue dergisinin kapağı için kameralar karşısına geçti. Ünlü moda fotoğrafçısı Annie Leibovitz tarafından çekilen bu kare, Harris’in ikinci Vogue kapağı. Harris daha önce de 2021 yılında Vogue için poz vermişti.

Vogue’a ilk poz verdiğinde Harris, yeni seçilmiş bir başkan yardımcısıydı. Üstelik ABD’nin ilk siyah ve kadın başkan yardımcısı olarak da tarih de yerini almıştı. O zamanlar basit bir giyimle Vogue kapağında yer alan Harris kimilerince de topa tutulmuştu. The New York Times, 2021 yılında çekilen o fotoğrafı “rüküş” olarak nitelendirirken Hollywood Reporter da Harris’in ekibinin bu görüntü karşısında tamamen “gafil avlandığını” yazmıştı.

Kamala Harris 2021 Vogue kapağı

Ama birçok ABD’liye göre, bir zamanların “rüküş” figürü olarak anılan Harris, şimdilerde kendinden emin ve güçlü bir rakip olarak görülen eski başkan ve Cumhuriyetçilerin Başkan Adayı Donald Trump karşısında büyük bir güç olarak karşımıza çıkıyor. Çünkü birçok Harris hayranına göre bu ikinci Vogue kapağı eski görünümünün bir tezatı olarak hatta onun bir rövanşı olarak görülüyor. 2021 yılında Converse ile kapak fotoğrafı veren Harris, artık ciddiye alınıyor. Çünkü o, aradan geçen üç yılın ardından ciddi ve kendinden emin bir görüntü veriyor.

Orban çıkmazı

ABD’nin 5 kasımdaki seçimleri belki de ülke tarihinin en kritik süreçlerinden biri olacak. Trump’ın olası başkanlık dönemi ise hem iç hem de dış politika açısından büyük çıkmazlar ve soru işaretleri barındırıyor. Cumhuriyetçiler cephesinde seçimlerden önce Trump’a yönelik epey çatlak ses çıkıyordu. Ancak 13 Temmuz’da yaşanan Trump’a suikast girişimi partililer arasında öngörülmeyen bir birleşmeyi mümkün kılmıştı. Aradan geçen zamanla beraber bu birliktelik duygusu da giderek azalmaya başladı. Bunun da en büyük örneklerinden biri şu sıralar Avrupa Birliği ve NATO üyeliği konusunda soru işaretleri yaratan Macaristan’ın lideri Viktor Orban.

CNN’in haberine göre Muhafazakar Siyasi Eylem Konferansı’nın bu yıl Budapeşte’de düzenlenen üçüncü toplantısına katılanlar da dahil olmak üzere bazı Cumhuriyetçi parti üyeleri, Trump’ın Orban ile olan ilişkisinden muzdarip. Bazıları da eski başkan ve başkan adaylarına güçlü bir destek gösteriyor.

Hatta bu ayrımı gözler önüne seren bir bildiri dahi yayınlandı. Aralarında Teksas Senatörü John Cornyn’in de bulunduğu beş kişi, geçen hafta Budapeşte’yi ziyaret ettikten sonra Macaristan’ın demokratik gerilemesinin yanı sıra Rusya ve Çin ile yakın ilişkilerinden duydukları endişeyi dile getiren bir açıklama yayınladı. Başkan olduğu dönemde Trump, kısmen NATO’ya yönelik eleştirileri nedeniyle Almanya ve Fransa gibi bazı ABD müttefikleriyle gergin ilişkilerin yaşanmasına neden oldu. Ukrayna’ya karşı eleştirileri de bunu körükleyen bir başka konu. Rusya ile yakın ilişkileri bilinen, Ukrayna’ya yardım konusuna da Trump kadar karşı çıkan Orban’ın eski başkana desteği ve samimiyeti, parti içi endişeleri körüklemeye devam ediyor.

ABD Seçim Günlüğü: Demokratların Z kuşağıyla sınavı