Rusya ve Ukrayna güne yoğun saldırılarla başladı. Ukrayna ve Ukrayna ordusundan bağımsız silahlı grupların Rusya’yı ateşe tuttuğu bir gün yaşandı. Özellikle Ukrayna’nın saldırıları son zamanların en büyüklerinden biriydi.
Savaşın üçüncü yılına hem Ukrayna hem de Rusya askeri açıdan yorgun bir şekilde girse de savaş her iki tarafın da geri adım atmadığı, hatta saldırılarını daha da artırdığı bir aşamada. Savaşın cephe hattında kızıştığı günlerden biriydi bugün. Sabah Rus medyası Ukrayna’ya ait insansız hava araçları ve roketlerin Rusya’nın Oryol ve Nijniy Novgorod bölgelerindeki yakıt tesislerini hedef aldığını duyurdu.
Nijniy Novgorod Ukrayna sınırına yaklaşık bin kilometre uzak ve Moskova’nın da yaklaşık 400 kilometre doğusunda. Oryol ise Ukrayna sınırına yaklaşık 150 kilometre uzakta.
Her iki ülke de savaşta kritik altyapıları, askeri tesisleri ve birlikleri vurmak için insansız hava araçlarını kullanıyor. Ama Kiev son aylarda Rus rafinerilerini ve gaz tesislerini daha çok hedef almaya başladı. Bu son saldırı son zamanların en büyük saldırılarındandı. Çünkü Rusya Moskova, Kiev’den 1055 km (657 mil) uzaktaki St. Petersburg, Belgorod, Kursk, Bryansk, Tula ve Oryol dahil yedi bölgede 25 Ukrayna dronunu düşürdüğünü söyledi.
Rus yetkililerin aktardığına göre Lukoil’in NORSI rafinerisinde yangın çıktı. Reuters’a göre NORSI’deki ana ham petrol işleme tesisi saldırıda hasar gördü. Bu da rafinerinin üretiminin en az yarısının durdurulduğu anlamına geliyor. NORSI yılda yaklaşık 15.8 milyon ton ham petrolü rafine hale getiriyor. Rusya’nın ikinci büyük petrol rafinerisine ev sahipliği yapan Kirishi kasabasında ise bir insansız hava aracının imha edildiği belirtildi.
Ukrayna’nın bu saldırısı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için bir sorun teşkil ediyor. 15-17 Mart’ta yapılacak başkanlık seçimlerinde Putin’e seçimleri kazanacak gözüyle bakılsa da seçimin hemen öncesinde benzin fiyatlarında yaşanacak olası bir artış zaten Rus muhalif Aleksey Navalni’nin ölümü nedeniyle düzenlenen protestolara bir yenisini ekleyebilir.
Kiev’in saldırıları devam ederken Rusya’nın Il-76 askeri nakliye uçağı Moskova’nın kuzeydoğusundaki İvanovo bölgesinde düştü. Interfax haber ajansına göre uçakta 15 kişi vardı. TASS’ın haberine göreyse uçağın motorlarından biri alev aldığı için kaza yaşandı. Şimdilik kazadan kurtulan olup olmadığı bilinmiyor.
Silahlı gruplar sınırı geçmeye çalışmış
Bugün Ukrayna tarafından gelen en kritik iddia aralarında Rusların da olduğu iddia edilen Ukrayna merkezli silahlı grupların Rusya’ya saldırı başlattığı oldu. Rusya Özgürlük Lejyonu ve Sibirya Taburu denen iki silahlı grup Telegram hesaplarından Rusya’ya saldırı başlattıklarını duyurdu.
Rusya Özgürlük Lejyonu’ndan yapılan açıklamada “Topraklarımızı rejimden santimetresi santimetresine geri alacağız” dendi. Lejyonun paylaşımında hafta sonundaki Rusya seçimlerine atıf yapıldı: “İnsanlar istediğine oy verecek, mecburiyetten değil. Ruslar özgürce yaşayacak.”
Her iki grup da Ukrayna’dan Rusya’ya daha önce yapılan sınır ötesi baskınların sorumluluğunu üstlenmişti. Geçmişte Rus yetkililer bu grupları, “Rusya’da kaos yaratmaya çalışan CIA’nin kuklaları” olarak nitelemişti.
Ukrayna askeri istihbarat sözcüsü Andriy Yusov Ukrayna’nın 24 kanalına yaptığı açıklamada, grupların Rusya’da topraklarındaki eylemlerinin Ukrayna’dan bağımsız olarak yürütüldüğünü söyledi. Yusov operasyona üçüncü bir grup olan Rus Gönüllü Birliği’nin de katıldığını belirtti.
Rusya’nın güvenlik servisi FSB ise söz konusu grupların Rusya topraklarına girmeyi başaramadığını söyledi. Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Rus kuvvetleri Ukrayna’dan gelen sınır ötesi saldırıları engelledi ve sınırı geçmeye çalışan gruplara ağır kayıplar verdirerek geri çekilmek zorunda bıraktı. Açıklamaya göre silahlı gruplar tanklar ve diğer zırhlı araçlardan kullanmış. Rus birliklerinin saldırıları püskürtmek için füze, top ve hava kuvvetlerinden faydalandığını belirtti. TASS haber ajansının FSB’ye dayandırdığı habere göre Rus güçleri sınırda 100 kişiyi öldürmüş ve çok sayıda zırhlı aracı imha etmiş.
Ukrayna ordusunun Batı yardımıyla elde ettiği silahlarla Rusya topraklarına girmesi sorun yaratabilir. Şu anda da Rusya’nın içine gerçekleştirdiği saldırıları kendi ürettiği insansız hava araçlarıyla yapıyor. ABD ve Batı Ukrayna’ya kendisini savunması için verdiği silahlar Rusya’nın içinde kullanılırsa savaşa daha da müdahil olacaklarını düşünüyor. Mesela Almanya sırf savaşa daha da müdahil olmamak için Taurus füzelerini vermek istemiyor. Hatta Almanya Şansölyesi Olaf Scholz bir açıklamasında Taurus’u nasıl kullanacaklarını Ukraynalı askerlere öğretmek için Alman askerlerinin savaş alanına gitmek zorunda kalacağını ancak “Fransa ve İngiltere’nin yaptığı gibi” askerlerini cephe hattına gönderme niyetinin olmadığını söylemiş, bunun için de İngiltere’nin tepkisiyle karşı karşıya kalmıştı.
Ukrayna Batı’nın kısıtlamaları nedeniyle kendi insansız hava araçlarını geliştirmeye başladı ve menzili St. Petersburg’a kadar uzattı. Bir ay önce Rusya’nın St. Petersburg sınırlarına S-300 hava savunma sistemlerini getirdiği şeklinde haberler çıkmıştı.