Almanya’yı karıştıran ses kaydı: Taurus çatlağı açığa çıktı, Rusya’dan bir yanıt daha geldi

Alman generallerin Ukrayna'ya Taurus füzeleri sağlama ve Rusya'yı Kırım'a bağlayan Kerç Köprüsü'nü havaya uçurma planını konuştukları sohbetin ses kaydı ortalığı karıştırmaya devam ediyor. Sızdırılan kayıt hükümetteki çatlağı ortaya çıkardı.

Dünya 4 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

En gelişmiş silahlarından uzun menzilli Taurus füzelerinin Ukrayna’ya gönderilmesine razı olmayan Almanya’nın başı dertte. Hava Kuvvetleri Komutanı Ingo Gerhartz ve üst düzey subaylarının henüz gönderilmeyen füzeyle Kırım’a saldırı planı yaptığının ses kaydı internete sızınca ortalık karışmıştı.

Geçen hafta Rus devlet kanalı Russia Today (RT) o toplantının ses kaydını yayınlamıştı. Kayıtta Alman subayların Taurus’ların Rusya’yı Kırım’a bağlayan Kerç Köprüsü’nü nasıl havaya uçurabileceğini tartıştığı anlaşılmıştı.

Kayıtta aralarında Gerhartz ve Tuğgeneral Frank Graefe’nin de olduğu dört üst düzey Alman subayının Ukrayna’ya Taurus seyir füzesi verme olasılığını tartıştığı duyuluyor.  Bu arada İngiltere’nin Ukrayna’da yürüttüğü iddia edilen operasyonların ayrıntılarını da tartışıyorlar.

Bu istihbarat ihlali NATO üyeleri arasında Almanya’nın güvenliği konsunuda büyük endişe yarattı. İngiltere’de parlamento üyesi ve Avam Kamarası Savunma Komitesi eski başkanı Tobias Ellwood BBC’ye sızıntının “birçok açıdan endişe verici” olduğunu söyledi.

Almanya Savunma Bakanlığı ise hava kuvvetleri yetkililerinin bir konuşmasının dinlendiğini doğruladı, ancak kayda müdahale edilip edilmediğini söyleyemedi.

Görüşmenin güvenli ordu platformu yerine Webex konferans platformunda yapıldığı ve bunun Berlin için ayrıca “utanç kaynağı” olduğu belirtiliyor.

Almanya Askeri İstihbarat Teşkilatı (BAMAD) bu güvenlik ihlalini araştırıyor. Ancak soruşturma sonuçlarının kamuoyuna açıklanıp açıklanmayacağı belli değil.

Olaf Scholz’un müttefikleri ise muhalefetin parlamento soruşturması çağrısına direniyor.

Kriz yaratan Taurus füzeleri

Bu olay Scholz’un Ukrayna’ya Taurus füzeleri göndermeyeceği ısrarıyla ilgili görüş ayrılıklarını bir kez daha açığa çıkarmış oldu. Başbakan Scholz yaklaşık 500 kilometre menzilli füzelerin Ukrayna’nın Rus topraklarını vurmak için kullanmasından korkuyor.

Fransa ve İngiltere halen Kiev’e her ikisi de Taurus’un yarı menziline sahip Scalp ve Storm Shadow füzeleri tedarik ediyor.

İngiliz vekil Ellwood sızıntının “Taurus göndermek isteyen Alman generallerle siyasi hayata tutunmaya odaklı görünen Scholz arasındaki gerilimi” ortaya çıkardığını söyledi.

Almanya Savunma Bakanı Pistorius: Putin’e kanmamalıyız

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius ise olayın açığa çıkmasının ardından Rusya’yı işaret etti. Pistorius bu ciddi veri sızıntısını Rusya’nın “bölünme yaratma girişimi” olarak göstermeye çalışıyor.

Alman bakan sızıntıyı “Almanya’nın birliğini parçalamayı amaçlayan hibrit bir dezenformasyon saldırısı” olarak nitelendirdi ve ekledi: “Putin’e kanmamalıyız.”

Kremlin: Her şey ortada

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov Başbakan Scholz’un bu hususta hızlı, eksiksiz ve etkili denetim yapılacağını söylediğini hatırlatarak “Subayların konuşması Bundeswehr (Alman Silahlı Kuvvetleri) içinde Rusya topraklarına saldırı düzenleme planlarının ciddi ve somut olarak tartışıldığını gösteriyor. Bu herhangi bir hukuki yoruma ihtiyaç bırakmıyor, her şey ortada” dedi.

Kerç Köprüsü’ne saldırının fiilen nerede tartışıldığının önemli olduğunun altını çizen Peskov şöyle konuştu:

“Burada tabii ki Bundeswehr’in bunu kendi inisiyatifiyle yapıp yapmadığını öğrenmemiz gerekiyor. O zaman soru Bundeswehr’in ne kadar yönetilebilir olduğu ve Scholz’un tüm bunları ne kadar kontrol ettiği ya da bunun Almanya’nın devlet politikasının bir parçası olup olmadığıdır.”

Bütün bunların “kolektif Batı ülkelerinin Ukrayna’daki çatışmalara doğrudan katılımını” gösterdiğini savunan Kremlin Sözcüsü olayın nasıl gelişeceğini medya aracılığıyla takip edeceklerini söyledi.

Peskov Berlin’den yapılan açıklamaların ardından Almanya’nın Moskova Büyükelçisi Alexander Lambsdorff’un Rusya Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığını da hatırlattı.

Lavrov ‘NATO’nun yüzünde patlayan yumurta’ demişti

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov bu ses kaydını “NATO’nun yüzünde patlayan yumurta” olarak nitelendirmişti. Rus bakan ses kaydının detaylarını zaten çok iyi bildiklerini ima ederek Ukrayna’daki Amerikalılara dikkat çekmişti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova ise Almanya’ya çok sert çıkmıştı. Moskova’nın Berlin’den derhal açıklama talep ettiğini söyleyen Zaharova “Berlin’in en kısa sürede açıklama yapmakla yükümlü olduğunu” söylemişti.

Rus sözcü “Sorudan kaçmak suçun kabulü olarak değerlendirilecek” demişti.

Almanya'nın yüzünde patlayan yumurta: Subayların Kırım'a saldırı sohbeti sızdı, diplomatik kriz çıktıAlmanya’nın yüzünde patlayan yumurta: Subayların Kırım’a saldırı sohbeti sızdı, diplomatik kriz çıktı

Rusya düşen uçaktaki 65 Ukrayna askerinin cesedini Kiev'e teslim edecekRusya düşen uçaktaki 65 Ukrayna askerinin cesedini Kiev’e teslim edecek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.