Birleşik Krallık Wagner’i ‘terörist’ olarak tanıyacak

Birleşik Krallık hükümeti, Rus paralı asker grubu Wagner'i 'terörist örgüt' olarak tanıyacak. Yeni yasağa uymayanlara 14 yıla kadar hapis cezası verilecek. Rusya'nın bu karara, Wagner'in yasal olarak zaten var olmayan bir grup olduğunu söyleyerek tepki gösterdi.

Dünya 7 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
23 Haziran'da başlayan Wagner isyanı, 24 Haziran'a girilen saatlerde sona ermişti.

Birleşik Krallık’ın kamu yayın kuruluşu BBC, Wagner’in ‘terörist’ olarak sınıflandırılabileceği böylelikle mal varlıklarına el konulmasına izin verecek bir karar taslağının parlamentoya sunulacağını bildirdi. Kararın 13 Eylül’de yürürlüğe girmesi bekleniyor. Bu tarihten sonra gruba üye olmak ya da grubu desteklemek, toplantılarını düzenlemek ya da bu toplantılara katılmak ve Wagner logosunu kamusal alanda taşımak suç sayılacak ve 14 yıla kadar hapisle cezalandırılacak.

İngiliz gazetesi The Guardian’ın Birleşik Krallık İçişleri Bakanlığı’na dayandırdığı haberine göre, Wagner’in 2000 tarihinde çıkan Terör Yasası kapsamında terörist ilan edilmesi kararı, ‘örgütün faaliyetlerinin niteliği ve ölçeği işe yurt dışındaki İngiliz vatandaşlar için oluşturduğu tehdit’ nedeniyle alınacak.

Ülkenin İçişleri Bakanı Suella Braverman, Wagner’i ‘şiddet yanlısı ve yıkıcı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Rusyasının askeri bir aracı’ olarak tanımladı ve faaliyetlerinin ‘küresel güvenlik açısından tehdit arz ettiğini’ söyledi.

Birleşik Krallık zaten Wagner’e, grubun bazı üst düzey komutanlarına ve Afrika’da grupla bağlantı halindeki kişi ve kurumlara insan hakları ihlalleri yaptığı gerekçesiyle yaptırım uygulamıştı.

Gölge Dışişleri Bakanı David Lammy, muhalefetteki İşçi Partisi’nin şubat ayında Wagner’i yasa dışı kılma çağrısında bulunduğunu belirtti. Lammy X’ten yaptığı paylaşımda, “Bu çok gecikmiş bir adım ama hükümetin nihayet harekete geçmesi memnuniyet verici. Şimdi hükümet Putin’in saldırganlık suçundan yargılanması için bir Özel Mahkeme kurulması için bastırmalı” dedi.

Wagner, Ukrayna savaşında baskın bir rol oynadı ve Rusya’nın mayıs ayında Bahmut kentini ele geçirmesinde etkili bir güç oldu. Ayrıca Orta Afrika Cumhuriyeti ve Mali gibi bazı Afrika ülkelerinde doğal kaynaklar karşılığında hükümet için güvenliği sağlıyor. Daha önce Suriye’de de aktif olan Wagner, Rusya tarafından bölgeden çekilmişti.

Yevgeni Prigojin öncülüğünde haziran ayında ayaklanan Wagner’de Prigojin’e bağlı kalmak isteyenler Belarus’a sürüldü ancak Wagner şefinin ölümünün ardından grubun Rusya Savunma Bakanlığı’na bağlanmasına karar verildi.

Braverman, “Putin rejimi yarattığı canavarla ne yapacağına karar veredursun, Wagner’in sürmekte olan istikrarsızlaştırıcı faaliyetleri sadece Kremlin’in siyasi hedeflerine hizmet etmeye devam ediyor. Düpedüz teröristler ve Birleşik Krallık yasaları da bunu açıkça ortaya koyuyor” dedi.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, İngiltere’nin kararı hakkında, “Yorum yapacak bir şey yok” diyerek Wagner’in yasal açıdan var olmadığını vurguladı.

Bunu da gördük: Ukrayna savaşına Kübalı takviyesi yapan insan kaçakçılığı şebekesiBunu da gördük: Ukrayna savaşına Kübalı takviyesi yapan insan kaçakçılığı şebekesi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.