NATO Ukrayna’ya bonkör: Zelenski en az yedi Patriot istedi, daha fazlasını gönderecekler

NATO Rusya ile savaşın devam ettiği Ukrayna'ya daha fazla hava savunma sistemi gönderme kararı aldı. Zelenski "En az yedi Patriot'a ihtiyacımız var" dedi, kararı duyuran Stoltenberg ise daha fazlasını, belki de daha iyisini göndereceklerini söyledi.

Dünya 20 Nisan 2024
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve Ukrayna lideri Volodimir Zelenski Vilnius'taki NATO zirvesinde. / Fotoğraf: Shutterstock

İran’ın 13 Nisan’da İsrail’e saldırısında Tel Aviv’in kullandığı Demir Kubbe adlı hava savunma sistemi, bu sistemlere ve hava kuvvetlerine yapılan yatırımların değerini gözler önüne serdi. İsrail’in 300’den fazla insansız hava aracı (İHA) ve seyir füzesinin kullanıldığı saldırıyı bir kişinin ölümüyle “ucuz” atlatması, Ukrayna’nın da Rusya ile savaşında hava savunma sistemi talebini Batılı destekçilerine daha yüksek sesli haykırmasına neden oldu.

Bugün o haykırışlar NATO tarafında yanıt buldu. Çevrimiçi toplantıyla bir araya gelen NATO-Ukrayna Konseyi’nin ardından açıklamalarda bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ittifakın mevcut donanımın haritasını çıkardığını ve Ukrayna’nın kullanımına sunulabilecek sistemler olduğu kanaatine vardıklarını duyurdu.

Stoltenberg “Bu yüzden yakında Ukrayna’nın hava savunma yeteneklerine ilişkin yeni duyurular bekliyorum. Bunlar arasında Patriot sistemleri de var” diye konuştu.

Zelenski: İsrail tek başına bırakılmadı

Stoltenberg kararı duyurmadan önce Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, toplantıda NATO savunma bakanlarına yaptığı açıklamada ülkesinin Rus hava saldırılarına karşı koymak için en az yedi Patriot ya da diğer üst düzey hava savunma sistemlerine ihtiyacı olduğunu belirtti ve Batılı dostlarından Kiev’e yönelik askeri yardımlarını artırmalarını istedi.

Konseyde video bağlantısıyla duygusal bir konuşma yapan Ukraynalı lideri, mevcut dış yardım seviyesini “çok sınırlı” olarak nitelendirdi ve İran’ın 13 Nisan’da gerçekleştirdiği hava saldırısı sırasında İsrail’in kendi başının çaresine bakmak zorunda bırakılmadığını söyledi.

Konuşmasında Zelenski şöyle dedi: “(Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin yeryüzüne indirilmeli ve gökyüzümüz yeniden güvenli hale gelmelidir. Ve bu tamamen sizin seçiminize bağlı… Gerçekten müttefik olup olmadığımızı belirlemek sizin elinizde.”

Rusya son haftalarda Ukrayna’nın enerji altyapısına ve şehirlerine yönelik uzun menzilli bombardımanlarını arttırdı ve Moskova’nın daha kalabalık ve daha donanımlı güçleri doğudaki savaş alanında yavaş yavaş ilerlerken Kiev üzerindeki baskıyı yoğunlaştı.

Zelenski sadece bu yıl içerisinde Ukrayna’nın yaklaşık 1200 Rus füzesi, 1500’den fazla insansız hava aracı ve 8 bin 500 güdümlü bombanın saldırısına uğradığını ve Batı’nın askeri yardımlarının yavaşladığını söyledi:

“Bunu doğrudan söylüyoruz – savunmak için yedi tane daha Patriot ya da benzeri hava savunma sistemine ihtiyacımız var ve bu minimum bir sayı. Bunlar pek çok hayat kurtarabilir ve durumu gerçekten değiştirebilir.”

Patriot da gelebilir SAMP/T da

Müttefik savunma bakanları ve Ukrayna arasındaki toplantıdan sonra yaptığı açıklamada Zelenski’yi sevindirecek kararı duyuran Stoltenberg şöyle konuştu:

“Patriotlara ek olarak müttefiklerin sağlayabileceği (Fransız-İtalyan sistemi) SAMP/T de dahil olmak üzere başka silahlar da var ve mevcut sistemlere sahip olmayan diğer birçokları da. Ukrayna için bunları satın almak üzere mali destek sağlama sözü verdik.”

Hava savunma sistemlerinden ziyade başka silahlar da talep eden Zelenski Kiev’deki birliklerin uzun menzilli füzeler ve top mermilerini hemen teslim alması gerektiğini belirtti ve “Konu acil, bu yıl kararların alınmasını bekleyemeyiz” diye konuştu.

Konuşmasında Zelenski’nin toplantıdaki bu talebine de değinen Stoltenberg, bakanların 155 milimetrelik mühimmat, derin hassas vuruş yetenekleri ve insansız hava araçları dahil olmak üzere diğer birçok acil ihtiyaca da değindiğini ifade etti:

“Her NATO müttefiki ne sağlayacağına karar verecek. Toplantı sırasında bazı müttefikler, somut taahhütlerde bulundular ve yakın zamanda açıklanmasını beklediğim katkıları kesinleştiriyorlar.”

ABD gerçeği: Yardımlar Kongre’de tıkandı, Trump adım adım geliyor

Bu arada ABD askeri yardımı Kongre’de aylardır erteleniyor. Ancak Temsilciler Meclisi’nin bugün 90 milyar doları aşkın askeri yardımı geçirecek bir tasarıyı oylaması bekleniyor.

Zelenski “Hala ABD’den yeni destek paketleri bekliyoruz. Amerikan desteği çok uzun süredir söz konusu” dedi.

Ancak bu yardım Kongre’den geçse bile Ukrayna’nın Rusya’ya karşı elini zayıf düşürecek bir diğer önemli faktör var: yaklaşan ABD seçimleri. Zira 5 Kasım’da yapılacak olan seçimlerin favorisi, seçildiği takdirde Ukrayna’ya devasa yardımları keseceğini söyleyen Cumhuriyetçi aday Donald Trump.

Anketlere göre seçimlerin açık ara favorisi olarak görülen Trump bu konuda o kadar radikal ki, yeri geldiğinde Avrupalı liderlerle atışmaktan da çekinmiyor. O atışmalardan biri de dün yaşandı.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, AB’nin Ukrayna’ya askeri yardımlarını az bulan eski ABD Başkanı Donald Trump’ın eleştirisi üzerine “(Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin’den korkmayın. Biz korkmuyoruz” dedi.

“Gerçekleri açıklığa kavuşturalım. Rakamlar konuşuyor” diyen Michel, X hesabındaki paylaşımına Trump’ı da etiketleyerek AB’nin Ukrayna’ya şimdiye kadar yaptığı yardımların toplamının 150 milyar dolar değerinde olduğunu söyledi.

Eski Başkan Trump “Avrupa neden Ukrayna’ya yardım etmek için daha fazla para vermiyor? ABD ile Ukrayna arasında bir okyanus varken savaş Avrupa kıtasında sürüyor” demişti.

İran'ın İsrail'e saldırısı hava savunma sistemlerine rağbeti artırdı: İHA'lar ne kadar avantaj sağlıyor?İran’ın İsrail’e saldırısı hava savunma sistemlerine rağbeti artırdı: İHA’lar ne kadar avantaj sağlıyor?

Zaporijya Nükleer Santrali dronlarla vuruldu, Ukrayna ve Rusya birbirini suçladıZaporijya Nükleer Santrali dronlarla vuruldu, Ukrayna ve Rusya birbirini suçladı

Kremlin: İstanbul'daki anlaşma Ukrayna ile müzakereleri başlatabilirKremlin: İstanbul’daki anlaşma Ukrayna ile müzakereleri başlatabilir

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.