Almanya’nın yüzünde patlayan yumurta: Subayların Kırım’a saldırı sohbeti sızdı, diplomatik kriz çıktı

Uzun menzilli Taurus'un Ukrayna'ya gönderilmesine razı olmayan Almanya'nın başı dertte. Subaylarının daha gönderilmeyen füzeyle Kırım'a saldırı planı yaptıkları sohbet sızınca ortalık karıştı. Rusya, "Sorudan kaçmak suçun kabulü olacak" dedi.

Dünya 3 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

NATO ülkelerinin Fransa’nın “asker gönderelim” önerisiyle gerilen sinirleri Almanya için zirve yaptı. Bu tansiyonun nedeni ise oldukça kritik. Almanya Şansölyesi Olaf Scholz’un Ukrayna’ya verilmesine karşı çıktığı uzun menzilli Taurus füzeleri, daha kendisi Kiev’e gönderilmeden diplomatik kriz çıkardı. Rus devlet medyası, Alman Hava Kuvvetlerinin kilit isimlerinin Kırım Köprüsü’ne olası Taurus saldırısını tartıştıkları ses kaydını yayınladı.

Scholz’un Ukrayna’ya 500 kilometre menzilli Taurus seyir füzeleri tedarikini kabul etmediği için baskı gördüğü bir dönemde, Alman Hava Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Ingo Gerhartz’ın meslektaşlarıyla Kırım Köprüsü’ne yönelik olası Taurus saldırısını konuştukları bir ses kaydı sızdırıldı. Sohbette Gerhartz’a eşlik edenler de kendisi kadar önemli: Berlin’deki Hava Kuvvetleri Komutanlığı Operasyon ve Tatbikat Dairesi Başkanı Tuğgeneral Frank Graefe, Uzay Komutanlığı Hava Operasyonları Merkezi’nin iki yetkilisi.

Rus medyası yayınladı

30 dakikalık sohbetin kaydı, devlete bağlı Rossiya Segodnya ve Russia Today’in (RT) Genel Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan tarafından yayınlandı. 19 Şubat tarihli olduğu ifade edilen kayıtta Rusya’nın 2014’te ilhak ettiği Kırım’daki en kritik noktalardan biri olan Kerç köprüsü’nün Taurus ile vurulması halinde neler yaşanabileceğinin bir tartışma yürütülüyor.

‘Almanları gizlemek için ABD’lileri paravan olarak kullanma’

Üst düzey Alman yetkililer, olası bir Taurus saldırısında köprünün imhası ardından Almanya’yı nasıl koruyabileceklerine dahi hazırlık yapıyor. Konuşmada, Almanya’nın savaşa direkt dahil olmuş gibi görünmemesi için “Ukrayna’da Amerikan aksanıyla konuşan sivil kıyafetli çok sayıda kişi bulmak” birçok “önlem” masaya yatırılıyor.

Kayıtta Kiev yönetiminin talep ettiği Taurus füzelerinin Ukrayna’ya teslimi konusunda siyasi iradeden izin çıkmadığı bilgisi yer alsa da bu istihbarat çatlağı diplomatik kriz yarattı.

Scholz: Derhal aydınlatılacak

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, Alman hava kuvvetleri subayları arasında Ukrayna’ya destek konusunda yapılan görüşmelerin ses kaydının Rusya’da yayınlanmasına ilişkin olayın hızla aydınlatılacağını söyledi. Alman Haber Ajansı DPA’nın haberine göre Scholz, Vatikan’da yaptığı açıklamada, ses kayıtlarının yayınlanmasını “çok ciddi bir konu” olarak nitelendirdi. Scholz, bir gazetecinin bunun dış politikada sorun olup olmayacağına ilişkin sorusuna ise “İşte bu yüzden bu konu artık çok dikkatli, çok yoğun ve çok hızlı bir şekilde aydınlatılıyor. Bu da gerekli” yanıtını verdi.

Almanya Savunma Bakanlığı, subayların ses kaydının özgünlüğünü doğrulayarak, Almanya Askeri İstihbarat Teşkilatı’nın (BAMAD) nasıl ele geçirildiğini soruşturduğunu ve gerekli tüm tedbirleri aldığını açıkladı.

‘Sorudan kaçmak suçun kabulüdür’

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Almanya’ya sert çıktı. Moskova’nın Berlin’den derhal bir açıklama talep ettiğini söyleyen Sözcü, “Berlin’in en kısa sürede izahat yapmakla yükümlü olduğunu” ifade etti.

Zaharova, “Sorudan kaçmak suçun kabulü olarak değerlendirilecek” diye konuştu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ses kaydını “NATO’nun yüzünde patlayan yumurta” olarak nitelendirdi. Bakan ses kaydının detaylarını zaten çok iyi bildiklerini ima ederek Ukrayna’da bulunan Amerikalılara dikkat çekti.

Lavrov, Fransa'nın ‘Ukrayna’ya silah gönderme’ önerisine güldü geçtiLavrov, Fransa’nın ‘Ukrayna’ya silah gönderme’ önerisine güldü geçti

'Ukrayna'ya silah gönderme' krizi: Putin nükleer kartını masaya sürdü, Almanya füzeye bile razı değil‘Ukrayna’ya silah gönderme’ krizi: Putin nükleer kartını masaya sürdü, Almanya füzeye bile razı değil

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.