Rusya düşen uçaktaki 65 Ukrayna askerinin cesedini Kiev’e teslim edecek

Rusya, Ocak ayında 65 Ukraynalı askeri esir takası için taşırken düşürülen Il-76 kazasında hayatını kaybedenlerin cenazelerini Ukrayna'ya nakletmeye hazır olduğunu açıkladı.

Dünya 1 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Belgorod Bölgesi'nde IL-76 uçağının düştüğü yer. Fotoğraf: RIA Novosti

Ocak ayının sonunda Rusya, Ukrayna sınırındaki Belgorod yakınlarında İlyuşin tipi askeri uçağın düşmesi sonucu 74 kişinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu. Uçakta, Rus esirlerle takas edilmesi planlanan 65 Ukraynalı savaş esiri de bulunuyordu. Moskova 65 Ukraynalı savaş esiri, altı mürettebat ve onlara eşlik eden üç kişiyi taşıyan bir Rus askeri nakliye uçağının düşmesinden Ukrayna’yı sorumlu tutmuştu. Kiev yönetimi ise ne uçağın düşmesiyle ilgili iddiaları ne yalanlamış ne de doğrulamıştı.

Nedeni henüz aydınlatılamayan kazayla ilgili yeni bir gelişme de yaşandı.

Rusya’nın devlet haber ajansı RIA Novosti’de yer alan bir habere göre, Moskova Ocak ayında düşen askeri uçağın kurbanlarının cesetlerini Ukrayna’ya teslim etmeye hazır. Rusya İnsan Hakları Komiseri Tatyana Moskalkova RIA Novosti’ye, verdiği demecinde Rusya’nın Belgorod bölgesindeki Il-76 kazasında ölenlerin cesetlerini Ukrayna tarafına nakletmeye hazır olduğunu doğruladı. Moskalkova, “Bunun için prosedür açısından gerekli olan her şey mevcut. Cenazeler mevcut prosedürlere göre nakledilebilir” dedi.

Il-76 kazası

24 Ocak’ta 65 Ukraynalı mahkumu esir takası için taşıyan Rus Havacılık ve Uzay Kuvvetleri’ne ait Il-76 askeri nakliye uçağı düşmüş, uçakta bulunan 74 kişinin hepsi de ölmüştü. Uçakta, Rus esirlerle takas edilmesi planlanan 65 Ukraynalı savaş esiri, altı mürettebat ve onlara eşlik eden üç kişi vardı. Rusya uçağın düşürülmesinden Ukrayna’yı sorumlu tutarak, Kiev’in Harkov bölgesinin Liptsy köyü bölgesinden iki füzeyle uçağı hedef aldığını iddia etmişti.

Rusya devlet Başkanı Vladimir Putin olayı Kiev’in kendi vatandaşlarına karşı işlediği bir suç olarak nitelendirmiş, Ukrayna tarafı ise iddiaları yanıtsız bırakmayı tercih etmişti. Putin’e göre Ukrayna tarafı, Il-76’da Ukrayna Silahlı Kuvvetleri savaş esirlerinin bulunduğunu biliyordu ve yine de ya ihmal ya da kasıtlı olarak saldırdı.

Kiev resmi olarak uluslararası bir soruşturma yapılması gerektiğinden söylüyor, Putin de Rusya’nın da soruşturma konusunda ısrar ettiğini ancak henüz uluslararası kuruluşlardan cevap alamadıklarında ısrar ediyor.

65 Ukraynalı esiri taşıyan Rus uçağı düştü, Rusya Ukrayna'yı suçluyor65 Ukraynalı esiri taşıyan Rus uçağı düştü, Rusya Ukrayna’yı suçluyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.