65 Ukraynalı esiri taşıyan Rus uçağı düştü, Rusya Ukrayna’yı suçluyor

65 Ukraynalı savaş esiri taşıyan Rus kargo uçağı sınır bölgesi Belgorod'da vuruldu. Rusya saldırının Batılı güçlerce düzenlendiğini iddia ederken uçakta bulunan mürettebatla birlikte 74 kişi yaşamını yitirdi.

Dünya 24 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Ukraynalı esirleri taşıyan Rus kargo uçağı Belgorod'da düşürüldü. / Fotoğraf: X

Gazze’deki savaşın başlamasıyla gündemden düşen Rusya-Ukrayna Savaşı da tüm cephelerde tüm hızıyla devam ediyor. Rusya Savunma Bakanlığı’na göre bir Rus askeri nakliye uçağı Belgorod sınır bölgesinde düştü. Uçağın takas edilecek 65 Ukraynalı esiri taşıdığını söyleyen Savunma Bakanlığı Ilyushin Il-76 uçağında altı kişilik mürettebat ve üç kişinin daha bulunduğunu sözlerine ekledi. Belgorod Valisi Vyacheslav Gladkov uçakta bulunan 74 kişinin tamamının öldüğünü söyledi.

Ukrayna olayla ilgili hemen yorum yapmaktan kaçındı. Ukrainskaya Pravda gazetesi askeri kaynaklara dayandırdığı haberinde önce Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin uçağı düşürdüğünü yazdı, ancak sonra haberini geri çekti.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada Rus kargo uçaklarının son dönemde sınıra silah getirdiği belirtildi. Açıklamada bu kargo uçaklarıyla bölgeye getirilen silahların Rusya’nın 30 kilometre uzağındaki Harkov’daki saldırıları kolaylaştırdığı belirtildi. Ne var ki açıklamada Rusya’nın düşen uçakta Ukraynalı savaş esirlerinin olduğu yönündeki iddialarına değinilmedi.

Ukrayna Parlamentosu İnsan Hakları Komiseri Dmytro Lubinets de “Şu anda olayın tüm ayrıntılarını araştırıyor ve alınan bilgileri analiz ediyorum” dedi. Lubinets ayrıca medya temsilcilerini ve Ukrayna vatandaşlarını erken sonuçlara varmamaya ve sadece resmi kaynaklara güvenmeye çağırdı ve yanlış bilgi yaymamaları çağrısında bulundu. Ukraynalı parlamenter “Düşman sinsidir ve hepimiz Rusya’nın Ukrayna toplumunu istikrarsızlaştırmak için ne tür korkunç yöntemler kullanabileceğini biliyoruz. Provokasyonlara kanmayın. Daha fazla bilgi daha sonra verilecektir” diye ekledi.

Sosyal medyada dolaşan görüntülerde büyük bir uçağın düştüğü ve patlayarak alev topuna döndüğü anlar yer aldı. Diğer görüntülerde ise karlı bir araziye dağılmış uçak enkazı görüldü.

Rusya: Ukrayna tarafından düşürüldü

Rusya Dışişleri Bakanlığı da uçağın düşürülmesini “barbarca bir terör olayı” olarak nitelendirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada “Uçak Belgorod’da Ukrayna tarafından düşürüldü” dendi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, dün Birleşmiş Milletler’de gazetecilere açıklamasında Belgorod’da düşen uçağın Ukrayna tarafından füzeyle hedef alındığını iddia etti.

Rus vekil: İnsani bir görev yürüten pilotlarımız vuruldu

Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma Başkanı Vyacheslav Volodin uçağın Kiev tarafından “düşürüldüğünü” söyledi ve Batı güçlerinin füzelerini suçladı. “Havada kendi askerlerini vurdular, kendi askerlerini” diyen Volodin genel kurulda milletvekillerine yaptığı konuşmada “İnsani bir görev yürüten pilotlarımız vuruldu” dedi.

“Askerleri havada vuruldu… anneleri, eşleri, çocukları orada bekliyordu” diyen Volodin ayrıca Duma’nın konuya ilişkin tutumunun ulusal parlamentoların dikkatine sunulmasını önerdi.

Rusya parlamentosunda kıdemli bir milletvekili olan emekli general Andrei Kartapolov da  uçağın üç füzeyle vurulduğunu söyledi. Kartapolov bilgi kaynağını açıklamadı ancak füzelerin Batı’dan tedarik edilen Patriotlar mı yoksa Iris-T’ler mi olduğunu soruşturacaklarını belirtti.

Kartapolov ayrıca Belgorod bölgesinde düşürülen IL-76 uçağını takip eden ve 80 savaş esirini taşıyan bir başka uçağın geri döndürüldüğünü söyledi.

Vali uyarı paylaşmıştı

Öte yandan Vali Gladkov bu sabah saatlerinde Belgorod yakınlarındaki Blijney köyünde bir Ukrayna insansız hava aracının (İHA) engellendiğini açıklamıştı. Gladkov Telegram kanalındaki mesajında bölgede Ukrayna ordusundan gelebilecek bir füzeyle ilgili uyarı yayınlandığını paylaşmıştı.

Rusya’nın Ukrayna sınırında bulunan ve Moskova’nın harekatında hayati bir ikmal destinasyonu olan Belgorod bölgesi son aylarda karşı saldırıya geçeceğini bas bas bağıran fakat net bir atak yapmayan Ukrayna’nın ufak çaplı girişimlerine sahne oluyor. Bölgede son olarak Ukrayna kuvvetleri tarafından aralık ayında düzenlenen bir füze saldırısında 25 kişi ölmüştü.

Bu ay iki ülke Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) arabuluculuk yaptığı bir anlaşmayla her iki taraftan 200’den fazla askerin iadesini içeren savaşın başlangıcından bu yanaki en büyük esir takasını gerçekleştirmişti.

ABD: İddiaları teyit edecek konumda değiliz

Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, yaşanan olaydan haberdar olduklarını belirtse de ABD’nin elinde daha detaylı bilgi olup olmadığı sorusuna olumsuz cevap verdi. “Haberleri gördük ama bu iddiaları teyit edecek bir konumda değiliz” diyen Kirby, Beyaz Saray’ın konuya açıklık getirmek için “elinden geleni yaptığını” söyledi.

Zelenski Rusya’nın dondurulan varlıklarını istiyorZelenski Rusya’nın dondurulan varlıklarını istiyor

Polonya-Ukrayna buzları eritiyor: Çiftçilerin ablukası kalktı, yeni askeri işbirliği yoldaPolonya-Ukrayna buzları eritiyor: Çiftçilerin ablukası kalktı, yeni askeri işbirliği yolda

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.