Çin Başbakanı Li Qiang Çin-Avustralya ilişkilerinin ısınmaya başlamasının işareti olarak Avustralya'ya iki panda yollayacaklarını açıkladı. Avustralya, Çin'e karşı oluşturulan ittifakın parçası olduğu için bu hediye dikkat çekti.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping geçen yıl ABD’ye gittiğinde Amerikalıların derdi birbirine düşman kesilen iki ülke liderlerinin güvenlik ve ticaret alanlarında ne kararlar alacağı değildi. Amerika’dan Çin’e dönecek pandalardı. Ne zaman ki Şi, Çin’e dönen pandaların yerine yeni pandalar göndereceğini açıkladı, herkes rahat bir nefes aldı. Pandalar Çin’in ülkelere iyi niyetinin bir göstergesi olarak belli bir süre sonra iade etme şartıyla hediye ettiği canlılar. Zamanında yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan ama sonra Çin’in girişimleriyle hayata tutunan bu canlılar gönderildikleri ülkenin halkı tarafından çok seviliyor.

Şimdi bu pandalar Çin’e karşı oluşturulan güvenlik ittifakı QUAD’ın kurucu üyelerinden olan ve Pasifik’te ABD ile işbirliği içindeki Avustralya’ya gönderilecek. Avustralya’nın kamu kuruluşu ABC’nin haberine göre Çin Başbakanı Li Qiang Avustralya’ya dört günlük ziyaretinin ortasında Adelaide Hayvanat Bahçesi’nde Avustralya’ya iki panda göndereceklerini açıkladı. Bu Avustralya’ya gönderilecek ilk çift değil. Zaten Avustralya’da olan çift bu yıl Çin’e dönecek. Li konuşması sırasında “Karşılıklı saygı, farklılıkları rafa kaldırarak ortak zemin aramak ve karşılıklı yarar sağlayan işbirliğini sağlamak iyi ilişkilerin anahtarıdır” dedi.

Li yedi yıl aradan sonra Avustralya’yı ziyaret eden ilk Çin başbakanı oldu. İki ülke ilişkileri Covid-19 döneminde sarpa sarmıştı. Dönemin Avustralya Başbakanı Scott Morrison 2020’de pandeminin kaynağı olduğu için Çin hakkında uluslararası soruşturma başlatılmasını istemişti. Bunun üzerine Çin de Avustralya şaraplarına yüksek vergiler uygulamış, arpa, kereste ve kömür ticaretine engeller getirmişti.

Ama şimdi ilişkilerin normalleşmesi yolunda tüm bu önlemler geri alındı. Sebebi de 2022 seçimlerinde Avustralya’da iktidara İşçi Partisi’nin gelmesi. Avustralya hükümetine göre Çin Avustralya’nın en büyük ticari ortağı. Öyle ki denizaşırı ticaretinin üçte birini Çin ile yapıyor.

Çin bu şekilde 20’den fazla ülkeye panda ödünç veriyor. Güney Yarımküre’ye gönderilen tek pandalar olan Wang Wang ve Fu Ni Kasım 2009’dan beri Adelaide Hayvanat Bahçesi’ndeydi. Çin devlet haber ajansı Xinhua’ya göre pandaların beş yıl daha orada kalması için 2019’da bir anlaşma imzalanmıştı.

Çin Dışişleri Bakanlığı, yapılan açıklamaya göre “anavatanlarından uzak olmalarına rağmen Wang Wang ve Fu Ni’ye iyi bakıldığı ve Avustralya’da mutlu bir yaşam sürdürdükleri için” memnuniyet duyuyor. Li “Wang Wang ve Fu Ni Çin-Avustralya arasındaki dostluğun elçileri ve iki halk arasındaki dostluğun sembolü” dedi.

Li bugün Avustralya Başbakanı Anthony Albanese ile görüşmek üzere Canberra’da olacak. Albanese’nin şubat ayında casusluk suçlamasıyla ölüm cezasına çarptırılan Avustralyalı blog yazarı Yang Hengjun’un durumunu gündeme getirmesi bekleniyor.

Panda diplomasisinde yeni sayfa: Çin sözü verdi, ABD’ye kiralık gidecekler