Panda diplomasisinde yeni sayfa: Çin sözü verdi, ABD’ye kiralık gidecekler

ABD ve Çin arasındaki diplomasinin yumuşama sembollerinden biri olan pandalar yeniden iş başında. Çin yönetimi iki dev pandanın yaz sonu California'daki San Diego Hayvanat Bahçesi'ne gönderileceğinin sinyalini verdi.

Dünya 24 Şubat 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Çin, ABD’nin San Diego Hayvanat Bahçesi’ne yeni bir çift dev panda gönderme sözü verdi. Böylelikle Pekin, iki ülke arasındaki ilişkilerin bozulmaya başlamasıyla Amerikan hayvanat bahçelerine ödünç verilen ikonik pandaların neredeyse tamamının geri gönderilmesinin ardından ABD’ye yönelik jestini 20 yıldan fazla bir sürenin ardından yenilemiş olacak.

California’daki San Diego Hayvanat Bahçesi yetkilileri Associated Press’e (AP) yaptıkları açıklamada, tüm izinlerin ve diğer gerekliliklerin onaylanması halinde, bir erkek ve bir dişi olmak üzere iki pandanın yaz sonu gelmesinin beklendiğini söyledi.

San Diego Hayvanat Bahçesi Vahşi Yaşamı Koruma Bilimi Başkan Yardımcısı Megan Owen “Çok heyecanlı ve umutluyuz. San Diego Hayvanat Bahçesi ile panda diplomasisini yeniden başlatmak mükemmel bir girişim” dedi.

Kasım ayında Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Başkan Joe Biden ile bir yıl sonra ilk kez yüz yüze görüşmek üzere California’ya geldikten sonra ülkesinin ABD’ye yeniden panda göndermeye başlayacağına dair umutları artırmıştı.

San Diego Hayvanat Bahçesi Yaban Hayatı İttifakı da hayvanat bahçesi ziyaretçilerinin yakın gelecekte iki dev pandaya kavuşacaklarını duyurdu. Dernek, pandaların hayvanat bahçesine ulaşacağı tarihin henüz netleşmediğini belirterek “Pandalarımızı çok uzak olmayan bir tarihte alacağımız konusunda umutluyum” açıklamasında bulundu.

Dernekten bir başka yetkili de San Diego Hayvan Bahçesi’ne pandaların yakın zamanda gönderileceği bilgisini paylaşarak “Ülke dışında yaşayan dev pandaların sağlığının ve güvenliğinin sağlanması uluslararası işbirliğinin en önemli ilkesidir” dedi.

Geçmişi ve geleceğiyle panda diplomasisi

Vahşi doğada onlarca yıldır sürdürülen koruma çabaları ve esaret altında yapılan çalışmalar dev panda türünü yok olmaktan kurtarmış, bir zamanlar binden az olan nüfusunu 1800’ün üzerine çıkarmıştı.

Siyah-beyaz ayılar, Pekin’in 1972 yılında ikili ilişkilerin normalleşmesinden önce Washington’daki Ulusal Hayvanat Bahçesi’ne bir çift panda hediye etmesinden bu yana ABD-Çin dostluğunun sembolü oldu. Çin daha sonra yavruların üremesine yardımcı olmak ve nüfusu artırmak için pandaları hayvanat bahçelerine ödünç verdi.

Çin halkı tarafından büyük sempati beslenen pandalar uzun yıllardır diğer ülkelerle dostluğu pekiştirme, gerginlik yaşanan ülkelerle buzları kırma ve ülke imajını güçlendirme adına büyük rol oynuyor.

Panda diplomasisinin geleceğine ilişkin korkular geçen yıl Memphis, Tennessee ve Washington D.C.’deki hayvanat bahçelerinin pandalarını Çin’e iade etmesiyle tırmanmış ve ABD’de hepsi Atlanta’daki hayvanat bahçesinde olmak üzere sadece dört panda kalmıştı. Söz konusu anlaşmanın süresi bu yılın sonunda doluyor.

Geçen yıl aralık ayında sözleşmenin sona ermesiyle 3 pandanın ülkesine geri gönderilmesine ilişkin konuşan Çin Devlet Başkanı Şi Cinping “Çin ve Amerikan halkları arasında dostluk elçisi olarak” ABD’ye tekrar panda gönderebileceklerini açıklamıştı.

Şi bu sözü San Francisco şehir merkezinde Amerikalı iş insanlarıyla düzenlenen bir akşam yemeğinde vermiş ve “Bana birçok Amerikalının, özellikle de çocukların pandalara veda etme konusunda gerçekten isteksiz oldukları ve onları uğurlamak için hayvanat bahçesine gittikleri söylendi” demişti.

ABD'den sonra Britanya da pandalara veda ettiABD’den sonra Britanya da pandalara veda etti

Sallantılı diplomasi: Şi San Francisco, ABD'deki pandalar Çin yolcusuSallantılı diplomasi: Şi San Francisco, ABD’deki pandalar Çin yolcusu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.