Savunma Bakanlığı haberimizi doğruladı: F-16’lar şarta bağlı değil

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları F-16 tedarik ve modernizasyonunun herhangi bir şarta bağlı olmadığını açıkladı. 10Haber Yunan basınının iddia ettiği gibi ‘Türk F-16’ları Ege’de uçamaz’ gibi bir şart olmadığını duyurmuştu.

Gündem 1 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynakları basın bilgilendirme toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakanlık kaynakları ABD’den talep edilen F-16 Blok-70’lerin son durumuna ilişkin sorular üzerine şunları kaydetti:

“Hava Kuvvetleri Komutanlığımızın ihtiyaçları doğrultusunda 40 yeni F-16 Blok-70’in tedariki, mevcut 79 adet F-16’nın ise modernize edilmesi ile bunlara ait mühimmat, malzeme ve teçhizatları içeren talebimizin ABD kongresindeki onay süreci 26 Ocak’ta başlamıştır.

Teklif ve kabul mektupları tarafımıza ulaştığında takvim üzerinde çalışmalara başlanacak ve böylece projelerin maliyeti de net olarak ifade edilebilecektir. Talep edilen mühimmat istekleri harekat ihtiyaçları, envanter durumu ve teknik gereklilikler göz önüne alınarak detaylı bir çalışma sonucunda yapılmıştır. Bazı Yunanistan kaynaklı haber sitelerinde iddia edildiğinin aksine F-16 tedariki ve modernizasyonu konusu herhangi bir şarta bağlı değildir.”

‘ABD ile karşı karşı gelinirse proje durdurulur’

Yunan basının iddiası Türk basınına “Türkiye F-16’ları Ege’de kullanamayacak” şeklinde yansısa da 10Haber’e konuşan Emekli Hava Pilot Korgeneral Erdoğan Karakuş Kıbrıs Barış Harekatı’ndan bu yana ABD ile yapılan silah anlaşmalarında “ABD menfaatleriyle karşı karşıya gelinirse proje durdurulur” maddesi olduğunu söylemişti.

F-35 ve Eurofıghter Typhoon

Öte yandan bakanlık kaynakları ABD’nin F-35 ile ilgili son açıklamaları için de “Bu konu çok konuşuldu, tartışıldı. Her iki ülkenin duruşunda şu an herhangi bir değişiklik yok. ABD tarafından gelen açıklamaları bu aşamada bir iyi niyet beyanı olarak değerlendirmek gerekir. Bu konuda herhangi bir değişiklik veya gelişme olursa bilgilendirme yaparız” değerlendirmesi yaptı. Kaynaklar Türkiye’nin Eurofighter Typhoon savaş uçağı talebinin sürüp sürmediğine ilişkin soru üzerine “Talebimiz devam etmektedir. Konsorsiyum ülkelerinden Almanya’nın bu konudaki olumlu yaklaşımı beklenmektedir. Görüşme ve çalışmalara devam edilmektedir” yanıtı verdi.

Kanada’nın savunma sanayi ürünlerine ilişkin ambargoyu kaldırmasıyla ilgili soruları da yanıtlayan bakanlık kaynakları şu bilgiyi paylaştı:

“Kanada tarafından 2019’dan bu yana çeşitli gerekçelerle ülkemize yönelik savunma malzemelerine uygulanan ihracat kısıtlamaları NATO çerçevesindeki dayanışma ruhu, ayrıca bölgesel ve uluslararası güvenliği korumayı amaçlayan kolektif çabalarla bağdaşmamaktaydı. Kanada tarafından atılan bu son adım olumlu değerlendirilmekle birlikte müttefiklerimizden beklentimiz ülkemize yönelik her türlü kısıtlamanın tümüyle kaldırılmasıdır. Karşılaştığımız açık veya kapalı ambargo ve kısıtlamalar savunma sanayinde son yıllardaki millileştirme çabalarımızın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha göstermiştir. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliği ve teşvikiyle önemli çalışmalar yürütülen yerli ve milli savunma sanayimize güvenerek destek olmamız gerekmektedir.”

'Türk F-16’ları Ege’de uçamaz' mı? 46 yıldır bir koşul varmış ama Yunan gazetesinin yazdığı gibi değilmiş‘Türk F-16’ları Ege’de uçamaz’ mı? 46 yıldır bir koşul varmış ama Yunan gazetesinin yazdığı gibi değilmiş

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.