Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Moskova’da Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile iki ülke heyetlerinin de katıldığı bir görüşme gerçekleştirdi. İki ülke arasındaki konular ile bölgesel ve küresel meseleler ele alınırken, bu görüşmenin 4 Eylül’de Soçi’de gerçekleşecek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin zirvesi öncesinde bir hazırlık niteliği taşıdığı açıkladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki güven duygusunun iki ülke arasındaki ilişkilerin istikametini belirlemede kritik rol oynadığını belirten Fidan, “Gerek ikili gerek bölgesel konularda hayli yoğun istişarelerde bulunduk. Karadeniz Girişimi’nin canlandırılması gündemimizin üst sıralarında yer aldı. Girişimin hem küresel gıda güvenliği hem de Karadeniz bölgesinin istikrarı açısından kritik rolünü vurguladık” derken, girişimin canlandırılmasının her iki alanda istikrarı geri getireceğine olan inancın tekrar edildiğini vurguladı.
‘İki ülkenin perspektiflerini karşılaştırdık’
Rusya’nın kendi tahıl ve gübresinin kesintisiz ihracına ilişkin talepleri olduğunu dile getiren Fidan, bunların karşılanmasının öneminin teyit edildiğini aktarırken, savaşın etkilerinin katlanarak devam ettiğini belirtti: “Ülkemizin yoğun çaba ve katkılarıyla BM yeni bir öneri paketi hazırladı. Bunun, girişimin canlandırılması için uygun bir zemin teşkil ettiğini düşünmekteyiz. Savaşın gidişatı da gündemimizde önemli bir yer tuttu.”
“Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi, savaşın kazananı, adil bir barışın kaybedeni olmaz” diye konuşan Fidan, daha kalıcı bir tahıl anlaşmasının nasıl devreye girilebileceğine dair çalışmalar olduğunu aktardı ve bunun karmaşık ve zahmet gerektiren bir iş olduğuna dikkati çekti.
Lavrov ile bölgesel ve uluslararası meseleleri de ele aldıklarını dile getiren Fidan, “Ülkelerimiz açısından önem taşıyan özellikle Suriye, Orta Asya, Afrika, Kafkasya ve bu coğrafyalardaki gelişmelere dair perspektiflerimizi karşılaştırdık” dedi. Fidan, bugün de Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’yla görüşecek.
1 milyon ton tahılın Türkiye’ye sevk edilmesi teklifi
Ortak basın toplantısında konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 1 milyon ton tahılın Türkiye’ye sevk edilmesi konusundaki teklifini ele aldıklarını anlatarak, söz konusu tahılın, Türkiye’de işlendikten sonra Katar’ın da desteğiyle en çok ihtiyaç duyan ülkelere gönderilmesinin gündemde olduğunu anlattı. Lavrov, “Birleşmiş Milletler’in çabalarını takdirle karşılasak da Batı tarafından yerine getirilmeyen sözler var. BM ile yapılan paket anlaşmadaki şartlarımız karşılandığı zaman, tahıl anlaşmasına döneceğiz” dedi.
Lavrov, Türkiye’nin dış politika yaklaşımını takdir ettiklerinin altını çizerek “Bu kapsamda bizler yapıcı olarak, eşit haklı ortaklar olarak, karşılıklı fayda sağlayacak şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi ve başta enerji, turizm ve tarım alanlarında olmak üzere iki ülke arasındaki ticareti artıracak adımlar atmak istediklerini anlattı.
Rusya’nın Türkiye’ye doğal gaz tedarikini artırmaya hazır olduğunu belirten Lavrov, “Geleneksel olarak ilişkilerimizin lokomotifi olan enerji sektörü başta olmak üzere stratejik projelerimiz geliştirilmektedir” dedi.
Türkiye-Suriye ilişkisinde atılacak adımlar
Lavrov, Bakan Fidan’la gerçekleştirdiği görüşmede Ukrayna konusunun da istişare edildiğini belirterek, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin sunduğu barış formülünün Rusya için kabul edilemez olduğunu vurguladı.
Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin normalleşmesi konusunda atılacak adımları da ele aldıklarını kaydeden Lavrov, Kafkasya’da başta ulaşım yollarının açılması olmak üzere daha istikrarlı bir süreç için yapılması gerekenleri görüştüklerini söyledi.