Kritik zirve öncesi zemin yoklama ziyareti: Hakan Fidan Rusya’ya gidiyor

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın çalışma ziyareti kapsamında yarın Rusya'ya gideceği, ziyaretin cuma günü de süreceği açıklandı. Fidan'ın Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'la buluşacağı açıklanırken, iki bakanın görüşmesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan Rusya Lideri Putin görüşmesi öncesi kritik önem taşıyor.

Dünya 31 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Dışişleri Bakanı Fidan, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'la görüşecek.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, çalışma ziyareti kapsamında. yarın Rusya’ya gidiyor. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Fidan’ın 31 Ağustos-1 Eylül’de çalışma ziyareti kapsamında Rusya’ya gideceği belirtilirken şu detay verildi: “Ziyaret kapsamında ikili ilişkilerimizin gündemindeki konular başta olmak üzere bölgesel ve küresel gelişmelere dair istişarelerde bulunulması öngörülmektedir.”

Konuya ilişkin günlük basın toplantısında bilgi veren Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova da “Türkiye Dışişleri Bakanı 31 Ağustos-1 Eylül arasında Moskova’ya bir çalışma ziyareti gerçekleştirecek ve Sayın Lavrov ile çeşitli konuları ele alacak” şeklinde konuştu. Zaharova 28 Ağustos’ta bu görüşmenin gerçekleşeceğine dair bilgi vermiş ancak tarih açıklamamıştı.

Dışişleri Bakanı Fidan, 25 Ağustos’ta Kiev’e giderek bir ziyaret maratonu gerçekleştirmişti. Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ve Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba dahil olmak üzere devletin zirvesiyle görüşmüştü. Bu görüşmelerde Zelenski’nin ifadesine göre Küresel Barış Zirvesi ve Barış Formülü için hazırlıklar, Rusya’nın Karadeniz tahıl koridoruna yönelik tehditleri ele alınmıştı.

Erdoğan-Putin görüşmesinden önce

Fidan-Lavrov görüşmesi, yakın zamanda yapılması beklenen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin görüşmesinin de öncülü olacak. Bloomberg’in 8 Eylül olarak bildirdiği Erdoğan-Putin görüşmesinin, Erdoğan’ın G-20 için Hindistan’a gitmesinden önce yapılması bekleniyor. Her iki taraf da görüşmelerin Soçi’de yapılacağını doğrularken Rus haber ajansı TASS’ın diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberine göre görüşme 4 Eylül’de yapılacak.

7 yılda 29 kez yüz yüze görüşmüşlerdi: Kritik 4 konu var

Türkiye ve Rusya arasında çok sayıda gündem maddesi bulunuyor. Bunların arasında dört başlık kritik önem taşıyor. NATO üyeliği için Türkiye ve Macaristan’ın onayını bekleyen İsveç’in durumu bunlardan biri. Diğer bir konu Türkiye-Suriye ilişkilerinin normalleşmesi ve Suriye lideri Beşar Esad ve Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında gerçekleştirilmesi beklenen görüşme. Bir diğer konu da Karadeniz Tahıl Koridoru’nun geleceği ve nihayetinde Rusya-Ukrayna savaşına barışçıl bir çözüm bulma olasılıklarını tartışma ve Türkiye’nin bu konudaki arabuluculuğu.

Son 7 yılda 29 kez yüz yüze görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Lideri Putin, son olarak 13 Ekim 2022’de Asya’da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı’nın (CICA) 6. Zirvesi nedeniyle iki liderin bulunduğu Kazakistan’ın başkenti Astana’daki ikili temaslar kapsamında bir araya gelmişlerdi. Bu iki isim arasında yüz yüze son görüşme olmuştu.

Putin gelemeyince Erdoğan gidiyorPutin gelemeyince Erdoğan gidiyor

Dışişleri Bakanı Fidan'dan Ukrayna maratonu: Devlet Başkanı, Başbakan, Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı'yla görüştüDışişleri Bakanı Fidan’dan Ukrayna maratonu: Devlet Başkanı, Başbakan, Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı’yla görüştü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.