Rusya martta seçimlere gidiyor: İlhak edilen bölgelerde de sandık kurulacak

Rusya'da cumhurbaşkanlığı seçimi tarihi Mart 2024 olarak belirlendi. Seçimler için ilhak edilen Herson ve Zaporijya'da da sandık kurulacak.

Dünya 7 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Rusya cumhurbaşkanlığı seçimi tarihini 17 Mart 2024 olarak belirledi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in beşinci kez kazanmasına kesin gözüyle bakılan seçimlerde bir ilk yaşanacak: Şubat 2022’de başlayan Ukrayna işgalinde Rusya’nın resmen ilhak edilen Donetsk, Luhansk ve Zaporijya’da da sandık kurulacak.

Rusya parlamentosunun üst meclisi Federasyon Konseyi’nin üyeleri seçimlerin tarihini belirleyen kararnameyi oybirliğiyle onayladı.

Al Jazeera’ye konuşan Rusya Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko “Bu kararla seçim kampanyasını etkili bir şekilde başlatıyoruz” dedi. Matviyenko’nun açıklamasında dikkat çeken bir şey vardı; Ukrayna’da Rusya’nın ilhak ederek tek taraflı referandumla kendine bağladığını açıkladığı Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson sakinlerinin de seçimde oy kullanacak olması. Matviyenko şöyle dedi: “Birlikte devlet başkanı seçerek anavatanımızın ortak sorumluluğunu ve ortak kaderini tamamen paylaşıyoruz.”

Adaylığını şimdilik açıklamadı, ama zaferi kesin

Devlet Başkanı 71 yaşındaki Putin henüz yeniden adaylığını henüz açıklamadı ancak bunu önümüzdeki günlerde yapması bekleniyor. Putin’in 2020 yılındaki anayasa reformları uyarınca altı yıllık görev süresi için iki kez daha aday olma hakkı var.

Rusya’da siyasi sistemi üzerinde sıkı kontrol kuran Putin’in aday olması halinde zafer kazanacağı neredeyse kesin.

Oy pusulasında kendisine meydan okuyabilecek önde gelen muhalifler ya hapiste ya da yurtdışında yaşıyor ve bağımsız medya da büyük ölçüde sansür gölgesinde varlığını sürdürmeye çalışıyor. Bağımsız kamuoyu yoklamalarında Şubat 2022’de Ukrayna’da başlayan masraflı ve uzun süreli askeri harekat da, haziran ayında paralı asker şirketi Wagner lideri Yevgeny Prigozhin’in başarısızlıkla sonuçlanan isyanı da Putin’i geriye götürmüş değil.

Mart ayında yapılacak seçimler Putin’in 2030’a kadar iktidarda kalmasının önünü açacak. Bundan sonra da seçime katılır ve kazanırsa 83 yaşına kadar iktidarda kalabilir. Oy pusulasında Putin’e kimin meydan okuyacağı belirsizliğini korusa da şimdilik iki kişi öne çıktı. Moskova bölgesinde bir belediye meclisinde görev yapan eski milletvekili Boris Nadezhdin ve Moskova’nın kuzeyindeki Tver bölgesinde bir zamanlar yerel meclis üyesi olan gazeteci ve avukat Yekaterina Duntsova. Her ikisi için de oy pusulasında yer almakta zorlanacak. Rusya alt meclisi Devlet Duması’nda sandalyesi bulunan beş siyasi partiden biri onları aday olarak göstermediği takdirde birden fazla bölgede on binlerce imza toplamaları gerekecek. Rusya seçim yasalarına göre Devlet Duması’nda ya da bölgesel yasama organlarının en az üçte birinde temsil edilmeyen bir parti tarafından öne sürülen adayların 40 ya da daha fazla bölgeden en az 100 bin imza sunması gerekiyor. Herhangi bir partiden bağımsız aday olanların ise 40 veya daha fazla bölgeden en az 300 bin imzaya ihtiyacı var.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 30 Eylül 2022’de Rus ordusunun Ukrayna’da ele geçirdiği Herson ve Zaporijya bölgelerinin ‘ilhak’ı için “referandum” sonrasında kararname imzalayıp Ukrayna’daki Herson ve Zaporijya bölgelerinin “bağımsızlıklarını” tanımıştı.

Putin'den Ortadoğu turu: Al Nahyan ve Prens Selman'la görüştüPutin’den Ortadoğu turu: Al Nahyan ve Prens Selman’la görüştü

 

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.