Dünya gündemine en son eski Devlet Başkanı Pedro Castillo’nun kongreyi feshedip OHAL ilan ettiği için görevden alınmasıyla gündeme gelen Latin Amerika ülkesi Peru bu kez zamanında Castillo’nun yardımcısı olan ama şimdilerde devlet başkanlığı görevini üstlenen Dina Boluarte’nin yolsuzluk iddiaları nedeniyle evinin basılmasıyla konuşuluyor.
Sorun aslında Boluarte’nin devlet başkanı olarak 3320 dolar kazanırken nasıl 502 bin 700 dolarlık saate sahip olduğuydu. Perulu savcılar Boluarte’nin birdenbire zenginleşmesini anlamlandıramayınca lideri yakın takibe aldı. Baktılar ki devlet başkanı lüks Rolex saatinin nereden geldiğini beyan edemiyor, daha doğrusu Boluarte görevini kötüye kullanmadığını, Rolex’i kendi parasıyla aldığını söylüyor; savcılar bunu inandırıcı bulmadı.
Boluarte’nin avukatı ise akıllara zarar bir açıklama yaptı. Avukat krize sebep olan üç Rolex’in ‘aşık bir hayran’dan hediye gelmiş olabileceğini öne sürdü. Peru gazetelerinden Ojo’da yer alan habere göre başkanın avukatı Joseph Campos “Cumhurbaşkanı ile bu tür konuları konuşmadığım için bilmiyorum ama bu aşık bir hayrandan ya da birinden gelen hediyeyse ne olur?” dedi.
Açıklamalar mantıklı bulunmayınca Boluarte’nin evine baskın düzenlendi. Medyaya yansıyan görüntülerde de polisin kapıyı çaldığında yanıt alamayınca kapıyı kırdığı görülmüştü. Baskın sırasında Boluarte’nin evinde olmadığı öğrenilmişti. Başta Boluarte’nin ofisinden baskınla ilgili açıklama gelmedi ama baskından üç gün sonra üç bakanı istifa etti, üçünü de o görevden aldı.
‘Ellerim temiz, gönül rahatlığıyla ayrılıyorum’
İçişleri Bakanı Victor Torres pazartesi günü istifa kararını açıkladı ve bunu eğitim bakanı ile kadın bakanının istifaları izledi. Torres gazetecilere açıklamasında “Ellerim tertemiz, gönül rahatlığıyla görevimden ayrılıyorum” dedi ve istifasının hem ailevi hem de sağlık nedenlerinden olduğunu söyledi. Diğer iki bakan ise neden istifa ettiklerini açıklamadı.
Boluarte pazartesi akşamı aralarında üretim, ticaret ve tarım bakanlarının olduğu üç bakanın daha kabineden istifa ettiğini açıkladı. Altı yeni bakan atayarak 19 kişilik kabinesinin yaklaşık üçte birini bir günde yenilemiş oldu. Bakanların hepsi Boluarte’ye destek verdiğini söylerken devlet başkanının evine yapılan baskının “gereksiz” ve “aşırı” olduğunu belirttiler.
Boluarte’nin bir zamanlar üyesi olduğu Peru Libre dahil pek çok partiden milletvekili görevden alınması için teklif sundu. Teklif perşembe günü değerlendirilecek. Teklifin parlamentodan geçebilmesi için 130 milletvekilinden 87’sinin oyunu alması gerekiyor. Şimdiye kadar 54 milletvekili Boluarte’ye destek verdi. Dolayısıyla analistler onun 2026’ya kadar iktidarda kalabileceğini düşünüyor.
Washington merkezli düşünce kuruluşu Wilson Center’da Latin Amerika programının direktörü olan Benjamin Gedan değişikliklerin kamuoyunda ibreyi değiştirmeyeceğini söylüyor. Amerikan haber ajansı AP’ye konuşan Gedan “Başkan ve kongrede hiç de popüler olmayan müttefikleri bu sorunu atlatmaya çalışacak olsa bile yeni seçim dışında herhangi bir şeyin siyasi krizi önlemesi zor” dedi.
Araştırma şirketi Ipsos mart ayındaki anketinin sonuçlarını açıkladığında Boluarte’nin sevilmeme oranının yüzde 88 olduğu görülmüştü.