Rolex saatleri başına bela oldu: Devlet başkanının evine polis baskını

Peru'da Devlet Başkanı Dian Boluarte'ın başı, beyan etmediği 3 Rolex ile dertte. Başkanın konutuna baskın düzenlenirken avukatı da 3 Rolex için "aşık bir hayranın hediyesi olabilir" savunmasını yaptı.

Dünya 31 Mart 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Peru Devlet Başkanı Dina Boluarte'nin evine 3 Rolex saati beyan etmediği için baskın düzenlendi.

Latin Amerika ülkesi Peru, Devlet Başkanı Dina Boluarte’nin evine yapılan baskınla dünya manşetlerinde yerini aldı. Kongreyi feshederek OHAL ilan ettiği için görevden alınarak tutuklanan Eski Devlet Başkanı Pedro Castillo’nun yardımcısı olan Boluarte şimdi yolsuzluk iddialarının odağındaki isim oldu.

Castillo’nun tutuklanmasının ardından Devlet Başkanlığı koltuğuna oturan ve o sıralarda başlayan protestoları büyük bir şiddetle bastıran Boluarte’nin evine baskın düzenlendi. Perulu savcılar, devlet başkanının aniden zenginleşmesinin ardındaki sırı merak ederek Boluarte’ı yakın takibe aldı. Devlet başkanının lüks saatlerinin kaynağını beyan etmemesi de soruşturmanın temelini oluşturdu.

Devlet başkanının evinin kapısını kırdılar

Peru medyasına yansıyan görüntülerde polisin önce Boluarte’nin evinin kapısına giderek zili çaldığı, cevap alamayınca da kapıyı kırdığı görüldü. Radyo kanalı RPP, Boluarte’ın baskın sırasında başkent Lima’nın Surquillo bölgesindeki evinde olmadığını öne sürdü.

Bir yorum alabilmek için İngiltere merkezli haber ajansı Reuters’ın irtibata geçtiği Boluarte’ın ofisi, sessiz kalmayı tercih etti.

Rolexleri başına iş açtı

Devlet Başkanı bundan tam iki hafta önce savcıların radarına girdi. Bunun da tabii ki bir sebebi vardı. Peru Devlet Başkanı Dina Boluarte, değiştire değiştire taktığı Rolex saatleriyle medyanın ilgisini çekmişti. Bu kadar dikkat çektikten sonra savcılar da hakkında çıkan haberleri incelemeye başladı. Bu incelemenin öncelikli amacı başkan hakkında resmi bir soruşturma başlatılması için gerekçe olup olmadığını tespit etmekti.

‘Gençliğimden bu yana biriktirdiklerimle aldım’

Dikkatlerin saatlerine kaydığını fark eden Boluarte’ın savunması savcılar için soruşturma imkanı yaratmış oldu. Devlet Başkanı birden fazla Rolex saate sahip olduğunu kabullendi ve bunları gençliğinden bu yana kazandığı paralarla satın aldığını öne sürdü. “Ellerim temiz” diye Boluarte, yargıyı pek ikna edemedi. Savcılık geçtiğimiz Çarşamba günü Boluarte’nin ofisindeki saatleri kontrol etmek istedi ancak başkanın programı uymadı. Bunun üzerine de baskın yaşandı.

Peru’nun önde gelen gazetelerinden El Comercio’da yer alan habere göre polisin, Devlet Başkanının evindeki arama çalışmaları tam tamına 5 saat sürdü. El Comercio ayrıca Mali İstihbarat Birimi’nin Başkan Boluarte’ın hesaplarına Ağustos 2016 ile Ağustos 2022 arasında kaynağı bilinmeyen 1,1 milyon Peru Solü (Yaklaşık 9 milyon Türk Lirası) geldiğini söylediğini de yazdı. Gazetenin haberine göre bu kaçakçılık ve kara para aklama suçuyla ilgili olabilir.

Avukatı başkanı böyle savundu: Aşık bir hayranın hediyesi olabilir

Yapılan baskınlara ilişkin konuşan Boluarte’ın avukatı, akıllara zarar bir açıklama yaptı. Avukat krize sebep olan 3 adet Rolex’in ‘aşık bir hayran’dan hediye gelmiş olabileceğini öne sürdü. Peru gazetelerinden Ojo’da yer alan habere göre başkanın avukatı Joseph Campos, “Cumhurbaşkanı ile bu tür konuları konuşmadığım için bilmiyorum ama bu aşık bir hayrandan ya da birinden gelen hediyeyse ne olur?” dedi.

Boluarte hakkındaki soruşturma, Peru devlet başkanları ve üst düzey yetkililer hakkında uzun süredir devam eden soruşturmaların sonuncusu olarak kayıtlara geçmiş oldu.

'Barış adası'ndan iç savaş endişesine: Ekvador'un komşusu Peru da teyakkuzda‘Barış adası’ndan iç savaş endişesine: Ekvador’un komşusu Peru da teyakkuzda

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.