Batı Afrika ülkesi Gana’da LGBTİ+ bireylere yönelik katı yasa tasarısı parlamentodan geçti. LGBTİ+ oluşumu kuran veya bu grupları finanse edenlere en fazla beş yıl hapis cezası öngören tasarı ayrıca kendilerini eşcinsel olarak tanımlayan kişilere üç yıla kadar hapis cezası içeriyor.
Milletvekilleri hapis cezalarının kamu hizmeti veya psikolojik danışmanlık ile değiştirilmesi girişimlerini geri çevirdi. Bu, muhafazakar çoğunluklu ülkede LGBTİ+ haklarına karşı artan muhalefetin son işareti.
Gana’nın iki büyük siyasi partisinin desteğini alan yasa tasarısı ancak Devlet Başkanı Nana Akufo-Addo’nun imzalaması halinde yürürlüğe girecek. Akufo-Addo daha önce yaptığı açıklamada Ganalıların çoğunluğunun istemesi halinde bunu yapacağını söylemişti.
Öte yandan ülkede eşcinsel seks zaten yasalara aykırı. Üç yıl hapis cezası var.
Aktivistler endişeli: Cadı avı başlayabilir
Geçen ay Uluslararası Af Örgütü (AI) tasarının LGBTİ+ bireylerin “temel hak ve özgürlüklerine yönelik önemli tehditler oluşturduğu” uyarısında bulunmuştu.
Aktivistler topluluk üyelerine ve onların hakları için kampanya yürütenlere karşı cadı avı başlatılacağından korkuyor ve bazılarının saklanmak zorunda kalacağını söylüyor.
Tasarı ayrıca çocuklara yönelik LGBTİ+ savunuculuğu kampanyalarına katılan herkes için 10 yıla kadar hapis cezası öngörüyor. Ayrıca halkı LGBTİ+ topluluğu üyelerini “gerekli işlemlerin yapılması” için yetkililere ihbara teşvik ediyor.
Başkentteki toplum merkezinden hapis cezalarına
Milletvekilleri tasarının Ocak 2021’de başkent Akra’da Gana’nın ilk LGBTİ+ toplum merkezinin açılmasına tepki olarak hazırlandığını söyledi.
Polis halkın protestoları ve büyük ölçüde Hıristiyan olan ülkedeki dini kurumların ve geleneksel liderlerin baskısı üzerine merkezi kapatmıştı.
O dönem Gana Hristiyan Konseyi eşcinsel olmanın “Gana kültürüne ve aile değer sistemine aykırı olduğunu ve bu nedenle bu vatandaşların bunu kabul edemeyeceğini” savunmuştu.
Milletvekilleri tarafından onaylanan yasa tasarısı daha önceki taslağın hafifletilmiş bir versiyonu olarak ortaya çıktı. Bu tasarıda hapis cezalarını kısaldığı ve dönüşüm terapisine ilişkin tartışmalı bir maddenin de kaldırıldığı görüldü.
Günler süren tartışmalar sırasında iktidar partisinin parlamento başkan yardımcısı Alexander Afenyo-Markin daha fazla değişiklik önermişti.
Afenyo-Markin LGBTİ+ topluluğu üyesi olmaktan hüküm giyen kişilerin hapse mi atılacağı yoksa kamu hizmeti ve danışmanlık hizmeti mi alacağı konusunda milletvekillerinin gizli bir oylama ile karar vermesi gerektiğini söylemişti. Bu öneri hapis cezasını destekleyen vekiller tarafından tepkiyle karşılanmıştı.