Erdoğan, BM’deki kalkınma renklerini, LGBTİ+ renkleriyle mi karıştırdı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, BM'de LGBTİ+ renklerini gördüğünü söyleyip rahatsız olduğunu söylemesiyle dikkat çeken renkler için BM diplomatları yanlışlık açıklaması yaptı. Buna göre Erdoğan, BM'nin Sürdürülebilirlik Kalkınma Hedefleriyle ilişkilendirilen 17 renkle gökkuşağını karıştırmış.

Dünya 23 Eylül 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
BM'de görülen ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'LGBT renkleri' dediği renkler, BM'nin 17 farklı sürdürülebilir kalkınma hedefini temsil ediyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler’in 78’inci Genel Kurulu için gittiği New York’ta, toplantıların ardından gazetecilerle mülakatı sırasında sitemle bahsettiği LGBTİ+ renkleri için diplomatlardan açıklama geldi.

Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini tanıtan parlak renklerle süslenmiş olan Birleşmiş Milletler’de gördüğü renkleri ‘LGBT renkleri’ olarak niteleyen Erdoğan şu ifadeleri kullanmıştı: “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na girerken basamaklarda ve diğer bazı alanlarda LGBT renklerinin olduğunu görüyorsunuz. Burayla ne yapılmak istendiği önem arz ediyor. Şu anda liderlerden bir tanesi LGBT’ci bir diğer lider LGBT’ye karşı, böyle bir durum var. Ne yapılmak isteniyor? Ben şahsen Genel Sekreterle fırsat bulup bunu konuşmak isterdim. Şu anda dünyada ne kadar LGBT’ci var? Bu basamaklarda onların ne kadar hakkı varsa, LGBT’ye karşı olanların da bu denli var. Çünkü bu bir insani mesele ve buradan rahatsız olanların olduğunu da bilmek lazım.”

Reuters’a konuşan bazı Birleşmiş Milletler diplomatları, zirve için BM merkezinin bazı bölümlerini süsleyen Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ile ilişkilendirilen 17 farklı rengin, LGBTİ+ haklarıyla ilişkilendirilen gökkuşağı renkleriyle karıştırmış olabileceğini söylediler. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, LGBTİ+ haklarını destekleyen ve ayrımcılık konusunda konuşmalar yapmasına rağmen, diplomatlara göre LGBTİ+ haklarını tanıtan gökkuşağı renkleri BM merkezinde bulunmuyor.

Reuters’ın haberine göre Guterres’in sözcüsü, Erdoğan’ın açıklamalarıyla ilgili bir yorum talebine yanıt vermiş değil.

BM’nin söz konusu renklerinin amacıysa şöyle: 2030’a kadar olan bir süre içinde dünya liderleri tarafından kabul edilen 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi, açlık ve aşırı yoksulluğu yok etmeyi, iklim değişikliği ve eşitsizlikle mücadeleyi ve cinsiyet eşitliğini teşvik etmeyi içeren küresel bir yapılacaklar listesini oluşturuyor. Bu renkler de o hedeflerle eşleştiriliyor.

Erdoğan ABD'de konuştu: İsrail'le enerji sondaj çalışmasını başlatacağızErdoğan ABD’de konuştu: İsrail’le enerji sondaj çalışmasını başlatacağız

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.