Gazze'de esir takası yapılmadığı sürece askerlik hizmetini reddeden İsrailli askerler görevden alındı. Askerler hükümetin esirlerin kurtarılması konusunda adım atmamasına tepki gösterirken, Netanyahu hükümeti üzerindeki baskı giderek artıyor.

Gazze’de devam eden çatışmaların gölgesinde, İsrail ordusunda sarsıcı bir gelişme yaşandı. Çok sayıda İsrailli asker, Gazze Şeridi’nde esir tutulan İsrailliler için bir esir takası anlaşması yapılmadığı sürece askerlik görevlerine devam etmeyeceklerini açıkladı. Bu kararlı duruşun ardından İsrail ordusu askerlik görevini reddeden bu askerleri görevden aldı.

‘Esir takası olmazsa görev yok’

İsrail basınında yer alan haberlere göre, bu askeri isyanın temelinde Gazze’de Hamas tarafından esir tutulan İsraillilerin kurtarılmasına yönelik somut bir adım atılmaması yatıyor. İsrail ordusu esir takası anlaşması yapılmadığı takdirde askerlik hizmetini yerine getirmeyeceğini açıkça belirten askerleri telefonla arayarak görevden aldıklarını bildirdi. Özellikle Haaretz gazetesi bu askerlerin yazdığı ve hükümete iletilen mektubun yankılarından söz etti. Mektubu imzalayan askerler kendilerine yapılan telefon görüşmelerinde tehdit edildiklerini iddia etti.

‘Tabur komutanı arayıp azarladı’

Bu askerlerden biri tabur komutanının kendisini telefonla uzun süre ‘azarladığını’ ve ardından görevden alındığını açıkladı. Başka bir asker ise bu görüşmelerin tamamen bir “tehdit” amacı taşıdığını belirtti. İsrail ordusunun, disiplinin bozulmasını önlemek amacıyla sert adımlar attığı ve isyanı bastırmaya çalıştığı yorumları yapılıyor.

İsyanın perde arkası

Geçen hafta İsrail’de 130 asker hükümetin Gazze’de esir takası anlaşması yapmaması durumunda askerlik görevlerini bırakacaklarına dair bir mektuba imza atmıştı. Bu mektup Başbakan Binyamin Netanyahu, üst düzey hükümet yetkilileri ve İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi’ye sunuldu. (Konuya ilişkin 10 Ekim tarihli detaylı haberimiz için tıklayın.)

Askerler Hamas tarafından esir tutulan 101 İsrailli’nin kurtarılması için harekete geçilmemesine karşı çıkıyor. Ancak hükümet esirlerin kurtarılması konusunda somut bir ilerleme kaydetmedi.

Hamas daha önce yaptığı açıklamalarda, İsrail’in Gazze’ye düzenlediği hava saldırılarında birçok İsrailli esirin hayatını kaybettiğini duyurmuştu. Bu, bölgedeki gerilimi daha da artıran bir unsur olarak görülüyor. Hamas’ın elinde bulunan İsraillilerin durumu belirsizliğini korurken İsrail hükümeti bu kritik meselede askeri ve siyasi baskıyla karşı karşıya.

Netanyahu hükümetine büyük baskı

İsrail kamuoyu, özellikle aileler, hükümetin esir takası için çaba göstermemesini sert bir şekilde eleştiriyor. Esir askerlerin aileleri hükümetin bu konuda pasif kaldığını düşünüyor ve bu durumu kabul edilemez buluyorlar. İsrail ordusunda yaşanan bu isyan Netanyahu hükümetine yönelik baskıyı daha da artırmış durumda. Esirlerin kurtarılması yönündeki talep ordunun disiplini ve bütünlüğü açısından büyük bir sınav haline geldi.

İsrail’de, askerlerin bu radikal tavrının ordu içerisinde daha geniş bir yankı uyandırıp uyandırmayacağı ise belirsizliğini koruyor. Ordu,disiplinin korunması için sert tedbirler alırken, esirlerin kurtarılması konusu hala çözüm bekleyen bir mesele olarak ortada duruyor.

Askerlerden NYT’ye itiraf: İsrail ordusu Gazze’de sivilleri canlı kalkan olarak kullanıyor

İsrail ve Hizbullah karada çatışıyor: İki güç 15 kez karşı karşıya geldi