Rusya’nın başkenti Moskova’da 22 Mart’ta yaşanan terör saldırısının ardından Tacikistan’a işçi göçünde artış yaşanmaya başladı. Moskova’da Crocus Concert Hall’a kamuflaj giyimli 4 kişi ağır silahlarla dalmış ve önlerine çıkan sivilleri gözlerini kırpmadan katletmişti. Saldırıyı terör örgütü IŞİD’in Afganistan kolu olarak bilinen IŞİD-H (IŞİD Horasan) üstlenirken saldırıyı düzenleyen dört kişinin de Tacikistanlı olduğu tespit edilmişti.
Bu saldırının ardından Rusya’da olduğu gibi Tacikistan’da da gözaltı furyası başlamıştı. En son 15 kişi Tacikistan yetkililerince gözaltına alınmış hatta ailelerinin de Rus müfettişler tarafından sorgulanması için gözlem altında tutuldukları ifade edilmişti.
Bu gelişmeleri şimdi de göç furyası takip ediyor. Saldırının ardından etnik kimliklerine yönelik öfke ya da Tacik oldukları için olayla bağdaştırılacaklarından endişe eden Tacikistanlı işçiler Rusya’da işlerini bırakıp ülkelerinin yolunu tutmaya başladı. İngiltere merkezli haber ajansı Reuters’ın Tacikistan Çalışma, Göç ve İstihdam Bakanlığı verilerine dayandırdığı haberine göre göre, konser salonuna düzenlenen ve 144 kişinin ölümüne yol açan saldırının ardından Rusya’dan Tacikistan’a giden göçmen işçi sayısında artış yaşandı.
‘İnsanlar korkuyor’
Bakanlıkta Daire Başkan Yardımcısı Shakhnoza Nodiri konuya ilişkin Rusya’nın Devlet Haber ajansı TASS’a konuştu. Çok sayıda telefon aldıklarını ancak bunların bir ihbardan ziyade Rusya’dan ayrılmak istediklerini dile getiren Tacikistanlılar olduğunu ifade eden Nodiri, “Vatandaşlarımız korkmuş ve panik halindeler birçoğu Rusya’dan ayrılmak istiyor. Şu anda durumu izliyoruz, gidenlerden çok (Tacikistan’a) gelenler var” dedi.
Ulusal İnşaatçılar Birliği (NOSTROY) başkanı Anton Gluşkov da Interfax haber ajansına konuştu. Gluşkov’un gündeminde ülkeyi terk eden göçmen işçilerin Rus ekonomisini etkileme endişesi vardı. İnşaat sektöründeki açığın bu yıl 2022’ye göre yüzde 36 artığını belirten Gluşkov, Rusya ekonomisindeki işgücü sıkıntısının göçmen işçilerin ülkeyi terk etmeleri nedeniyle daha da artabileceğini söyledi.
Bir Tacik güvenlik kaynağı Reuters’e verdiği demeçte de Tacikistan’da bu hafta IŞİD ile bağlantısı olduğundan şüphelenilen 9 kişinin gözaltına aldığını belirtmişti. Ardından Rusya’nın resmi haber ajansı TASS da bu sayının 15 olduğu bilgisini geçmişti.
Ne olmuştu?
22 Mart akşamı, Moskova şehir sınırlarının hemen dışında yer alan Krasnogorsk’taki Crocus Concert Hall, terör saldırısının hedefi olmuştu. Kamuflaj giyimli kişilerin ağır silahlarla hedef aldığı sivillerden 144’ü hayatını kaybetmişti. Rusya tarafından açıklanan verilere saldırıda 382 kişi de yaralanmıştı.
Saldırıya karıştığından şüphelenilen beş kişiyle birlikte dört silahlı saldırgan tutuklandı. Rusya, Crocus Concert Hall saldırısı nedeniyle 2018’den bu yana ilk kez bir günlük ulusal yas ilan etti.
Saldırıyı IŞİD-H üstlenmiş ancak Rusya bu saldırının arkasında Ukrayna ve Batı’nın olduğunu ifade etmişti. Moskova saldırganların Ukrayna sınırına yakın bir yerde yakalandıklarını ifade ederken hem Ukrayna hem de eleştirilerin odağındaki Amerika Birleşik Devletleri (ABD) bunu reddediyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 25 Mart’taki açıklamasında saldırının IŞİD tarafından gerçekleştirildiği kabul ettiklerini ama olayın perde arkasında başka güçlerin var olduğunu yinelemişti. Rusya Soruşturma Komitesi de yaptığı açıklamada, soruşturmacıların faillerin Ukraynalı milliyetçilerle bağlantısına dair kanıtlar bulduğunu açıklamıştı. Rusya en son, teröristlerin paralarını almak üzere Kiev’e doğru gittiklerini itiraf ettiklerini öne sürmüştü.