Moskova katliamı: Tacikistan’da 9 kişi gözaltına alındı

Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen terör saldırısına ilişkin devam eden soruşturma kapsamında tutuklu sayısı 9'a yükseldi.

Dünya 30 Mart 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Moskova'da şehrin kuzey batısındaki Krasnogorsk semtinde yer alan Crocus dev bir eğlence merkezi.

Rusya’nın başkenti Moskova’da 22 Mart’ta bir konser salonunda yaşanan terör saldırısı ardından tutuklananların sayısı 9’a yükseldi. Moskova’daki “Crocus City Hall” konser salonunda kamuflaj giyimli 4 teröristin ağır silahlarla sivilleri hedef aldığı saldırıyla ilgili soruşturma sürüyor. Basmanniy Bölge Mahkemesinde, 22 Mart akşamı düzenlenen terör saldırısıyla ilgili gözaltına alınan şüphelilerden biri daha hakim karşısına çıkarıldı. IŞİD’in Horasan kolunun üstlendiği terör saldırısına katılmakla suçlanan Tacikistan kökenli Nazrimad Lutfulloi’nin 22 Mayıs’a kadar cezaevinde tutuklu kalmasına karar verildi.

Lutfulloi’nin, terör saldırısının yapıldığı günün ertesi Crocus City Hall yakınında kimlik sorgusu sırasında polise karşı koyması üzerine yakalandığı açıklandı. Rusya dün yaptığı açıklamada tutuklanan şüphelinin Moskova konser salonu katliamının “finansmanına karıştığını” açıklamıştı.

Mahkeme, daha önce doğrudan saldırıyı düzenleyen şüphelilerden Tacikistan vatandaşları Dalercon Mirzoyev, Saidakram Murodali Raçabalizoda, Fariduni Şamsidin ve Muhammadsobir Fayzov ile diğer şüpheliler Aminçon ve Dilovar İslomov kardeşler ile babaları İsroil İslomov’un ile Kırgızistan kökenli Rus vatandaşı Alişer Kasimov’un 22 Mayıs’a kadar cezaevinde tutuklu kalmasına karar vermişti.

Tacikistan’da da 9 kişi gözaltına alındı

Moskova’da saldırıyla ilişki tutuklu sayısı yükselirken Tacikistan’da da hareketli saatler yaşandı. Reuters’a konuşan Tacik bir güvenlik kaynağı, Tacikistan’ın bu hafta, geçtiğimiz Cuma günü Rusya’da bir konser salonuna düzenlenen silahlı saldırıyla ve saldırıyı üstlenen terör örgütü IŞİD ile bağlantısı olduğundan şüphelenilen dokuz kişiyi gözaltına aldığını söyledi.

Kaynak ismini vermeden yaptığı açıklamada, Tacikistan devlet güvenlik komitesinin Pazartesi günü Vakhdat kentinde dokuz kişiyi gözaltına aldığını ve şüphelilerin şu anda başkent Duşanbe’de olduğunu belirtti. Reuters’a göre kaynak, daha fazla ayrıntı vermedi.

Reuters’a konuşan kaynaklar, Rusya’nın öncülük ettiği Kolektif Güvenlik Antlaşma Örgütü (KGAÖ) bloğunun üyesi olan ve bir Rus askeri üssüne ev sahipliği yapan Tacikistan’ın, Rus müfettişlerin Duşanbe’de sorgulayabilmesi için şüpheli silahlı kişilerin ailelerini de gözaltına aldığı söyledi.

Rus müfettişler Perşembe günü konser salonundaki silahlı kişilerin “Ukraynalı milliyetçilerle” bağlantılı olduğuna dair kanıt bulduklarını açıklamışlardı ancak bu iddia hem ABD hem de Ukrayna tarafından temelsiz bulunarak reddedildi.

Rusya: Teröristler, Ukrayna’ya ödül için gittiklerini söyledi

Soruşturma devam ederken terör saldırısı için Ukrayna ve Batı’yı işaret eden Rusya, yeni kanıtlar bulduklarını öne sürdü. Sputnik’te yer alan habere göre Soruşturma Komitesi’nden yapılan açıklamada, teröristlerin Moskova’daki Crocus City Hall konser salonuna düzenledikleri terör saldırısının ardından Kiev’de ödüllerini almak üzere Ukrayna sınırına doğru gittiklerini itiraf ettikleri belirtildi. Açıklamada, “Koordinatörün talimatı üzerine teröristler, suçu işledikten sonra kendilerine vaat edilen ücreti almak için Kiev’e varmak üzere Rusya-Ukrayna sınırına doğru otomobille yola çıktılar” denildi.

Açıklamada ayrıca, terör saldırısının faillerinin sorgulamalarda, hem hazırlık aşamasında hem de Crocus City’deki silahlı saldırı sonrasındaki eylemlerinin, takma ad kullanan bir kişi tarafından Telegram aracılığıyla sesli mesajlarla koordine edildiğini söyledikleri kaydedildi.
Terör saldırısının organize edilmesi ve finanse edilmesinde görev alan Ukrayna istihbarat servisleri görevlilerinin belirlenmesine devam edildiği belirtildi.

Ne olmuştu?

Rusya’nın başkenti Moskova’da “Crocus City Hall” adlı konser salonunda 22 Mart akşamı silahlı kişilerce terör saldırısı düzenlenmişti. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, saldırganların otomatik silahlarla salonda rastgele ateş açtıkları görülmüştü.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, saldırıyı düzenleyen 4 teröristin de içinde olduğu 11 kişinin yakalandığını bildirmişti. Terör saldırısında yaşamını yitirenlerin sayısının 144’e yükseldiği açıklanmıştı.

Rusya'nın iddiası: Moskova saldırısında 'Ukraynalı milliyetçilerin' izine rastlanmışRusya’nın iddiası: Moskova saldırısında ‘Ukraynalı milliyetçilerin’ izine rastlanmış

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.